toate sectiunile

Reţete conopidă: 11 reţete cu conopidă

13 feb 2013, 150042 afisari

Reţete conopidă - conopidă pane, conopida cu maioneză, mâncarea de conopidă, conopida cu usturoi, conopida în stil englezesc, conopida în stil raw. Mai multe reţete cu conopidă află din cele 11 reţete cu conopidă pe care ţi le prezentăm

Reţete conopidă: 11 reţete cu conopidă

Conopida are o mulţime de prorpietăţi benefice pentru organism, la fel ca şi celelate legume şi fructe. Conopida este un aliment anticancerigen şi un bun detoxifiant al organismului, nu îngraşă, previne anemia şi reglează tensiunea arterială.

Poate fi consumată atât preparată în mâncăruri, cât şi în stare crudă în diverse salate.

Iată cum poţi prepara conopida:

1. Reţetă de conopidă pane cu sos de leurdă

Ingrediente conopidă pane cu sos de leurdă

1 conopida, desfăcută în floricele

3 ouă

două linguri de făină de grâu

1 legătură de leurda

1 legătură de frunze de pătrunjel

1 roşie

sare

piper

ulei de măsline

reteta conopida

Mod de preparare conopidă pane cu sos de leurdă

Trebuie spălată bine conopida. Pe plita deja trebuie sa clocoteasca o cratiţă cu apă, sărată moderat. Coborâm atent acolo conopida şi o lăsăm să se desfete acolo cam 5 minute. Trebuie verificată şi scoasă atuinci când s-a înmuiat puţin. Сand e gata, se scoate cu o strecurătoare, sau o sită.

După ce o scoatem, o lăsăm să se zvânte şi ne apucăm să dregem amestecul pentru panare. Stricăm oule într-un bol, adăugăm sare, piper şi faina. Faină trebuie adăugată treptat, într-un conţinu proces de omogenizare prin amestec cu ţelul, a conţinutului bolic. Vedeţi voi, că poate să nu vă ajungă faină, sau să fie prea multă, asta o decideţi singuri, în dependenţă de consistenta paneului, care nu trebuie să fie nici foarte gros, nici foarte subţire.

Încingem tigaia, dotată generos cu un strat bun de ulei. Fiecare floare de conopida o scăldam în pane, după care o aşezăm încet pe tigaie.

Să fi avut pesmet, îl adăugăm şi pe el la pane, sau o altă variantă, nu rea defel, să trec conopida prin pane apoi prin pesmet şi după în tigaie.

Între timp dregem un sos picant şi verde, care se va asocia perfect cu conopida friptă.

Roşia o tăiem sferturi, pătrunjelul îl tocam, precum am făcut şi cu leurda. Toate astea le dăm la blender, le presuram cu o jumătate de linguriţă de oregano uscat, o lingură de ulei de măsline.

Conopida n-o lăsaţi mult în tigaie, atât doar ca să se rumenească pe toate părţile. După ce am scos-o, am pus-o pe un şerveţel ca să o mai scăpăm de unsoare.

2. Reţetă mâncare de conopidă cu pui

Ingrediente mâncare de conopidă cu pui

1 pui de 1 Kg

3 căpăţâni conopida

6-7 căţei usturoi

150 gr smântână

200 ml suc de roşii

sare

piper

ulei

pătrunjel

reteta conopida

Mod de preparare mâncare de conopidă cu pui

Curăţăm conopida şi o desfacem în buchetele micuţe. Spălam bucheţelele de conopida şi le punem la fiert într-o oală cu apă şi sare.

Din momentul în care apa începe să fiarbă, fierbem conopida pentru încă 5 minute (conopida nu trebuie să fie complet fiartă), după care stingem focul, scurgem conopida (păstrăm 1-2 căni din apă în care a fiert conopida) şi o lăsăm să se răcească într-o sită de plastic.

Parpălim puiul la flacăra de la aragaz, îl curăţam de eventualele pene rămase, îl spălăm sub un jet de apă rece şi îl tăiem în bucăţi.

Pudram bucăţile de pui cu sare şi piper. Încingem 2-3 linguri cu ulei într-o cratiţă încăpătoare, adăugăm bucăţile de pui şi usturoiul curăţat şi tăiat în feliuţe subţiri.

Călim puiul cca 3-4 minute pe fiecare parte, apoi turnam peste el 1 cana din apă în care a fiert conopida, amestecată cu sucul de roşii şi pătrunjelul tocat.

Acoperim cratiţă şi lăsam puiul să fiarbă cca 30 minute, la foc mic. În caz că sosul scade, mai adăugăm treptat o cană din apă în care a fiert conopida. După ce carnea de pui este complet pătrunsă, adăugăm bucheţelele de conopida, amestecăm cu grijă şi mai lăsam pe foc cca 10 minute.

Cu 5 minute înainte de-a stinge focul, luăm 2 polonice de sos, îl amestecăm cu smântână, într-un vas separat şi apoi îl adăugăm din nou în mâncare.

Lăsăm mâncarea încă 5 minute pe foc mic, apoi stingem focul şi o servim.

3. Reţetă conopidă raw vegan - chiftele din conopidă

Ingrediente conopidă raw vegan - chiftele din conopidă

1 conopida mică crudă

zeamă de la jumate lămâie

6 Lg seminţe în înmuiate timp de 2h

2 Lg fulgi drojdie*

sare după gust

2 Lg ulei

2 căni faina nucă măcinată sau din migdale pentru final

reteta conopida

Mod de preparare conopidă raw vegan - chiftele din conopidă

Atenţie, fulgii de drojdie, nu sunt acele granule găsite la pliculeţe pentru creşterea aluatului. Sunt chiar fulgi precum cei de cartofi, de drojdie inactivată.

Primele 5 ingrediente se amesteca şi se lăsă pentru 5 minute să se pătrundă. Vara compoziţia aceasta va fi mai lichidă, din cauză că toate sunt mai bine hidratate decât iarna. Compoziţia se va lăsa la scurs într-o sită emailată sau se va stoarce cu mâna. Dacă tot nu s-a mai închegat, atunci se va mai adăugă 1-2 căni faină de migdale/nuci sau faina din seminţe de floarea soarelui. Se formează chiftelele după care se dau prin faină de nucă.

4. Reţetă raw vegan piure de conopidă şi rozmarin

Ingrediente piure de conopidă şi rozmarin

conopida - 1 bucată

caju - 200 g

usturoi - 5 căţei

sare de Himalaya - după gust

peperoncini - după gust

rozmarin verde - 1 linguriţă

drojdie inactivă - 3 linguri

roşi cherry - 1 castronel

reteta conopida

Mod de preparare piure de conopidă şi rozmarin

Conopida se desface în buchetele, usturoiul se pisează. Se amestecă toate ingredientele în robot  până capătă o consistenţă de pireu.

5. Reţetă conopidă cu usturoi şi smântână

Ingrediente conopidă cu usturoi şi smântână

o conopidă mică

jumătate de legătură de mărar

100 grame smântână/iaurt

1 lingura ulei de măsline

câteva bucăţele de usturoi

reteta conopida

Mod de preparare conopidă cu usturoi şi smântână

Fierbem conopida,apoi o lăsăm la scurs şi răcit.Tocam mărarul şi usturoiul adăugăm şi conopida şi o mixam până obţinem o pastă.Adăugăm smântână, sare după gust!

6. Reţetă conopidă în stil englezesc

Ingrediente conopidă în stil englezesc

1 conopida potrivită,

50 g unt,

1 lămâie,

1 legătura pătrunjel,

sare, piper

reteta conopida

Mod de preparare conopidă în stil englezesc

Conopida se fierbe întreagă în apă clocotită cu sare, pentru 10-15 minute. Se scurge şi se pune într-un vas de jenă, se desface în 2, se adăugă deasupra bucăţele de unt şi se stoarce lămâia. Se dă la cuptor, la foc mediu pentru 10-15 minute. Se serveşte cu pătrunjel tocat fin.

7. Reţetă salată de conopidă cu pui şi maioneză

Ingrediente salată de conopidă cu pui şi maioneză

conopida

piept de pui

2 ouă

ulei

sare

smântână

mărar

morcov

reteta conopida

Mod de preparare salată de conopidă cu pui şi maioneză

Se prăjeşte pieptul de pui la grătar.Conopida se pune la fiert în apă cu puţină sare. Se fierb şi 2 morcovi. Se face o maioneză din 2 gălbenuşuri adăugând uleiul câte puţin.Se adaugă 2 linguri de smântână în maioneză.

Conopida fiartă se pasează,pieptul de pui şi morcovul se taie bucăţi mici. Se amesteca toate şi se adăugă maioneză.Se adăugă sare,piper şi mărar. Pentru decor am folosit salată verde şi castravete.

8. Reţetă sufleu de conopidă

Ingrediente sufleu de conopidă

1 conopida de mărime potrivită

3 ouă

½ lingura faina

1 pahar lapte

2 linguri unt

un vârf de lingura de sare

reteta conopida

Mod de preparare sufleu de conopidă

Se fierbe conopida în apă sărată, se scurge când este gata şi se lasă la o parte. Se prăjeşte untul cu făină şi se stinge cu laptele, amestecând mereu ca să nu se facă cocoloaşe, apoi se adăugă gălbenuşurile unul câte unul, fără să se înceteze amestecatul.

După ce s-a răcit bine, se unge o formă cu unt, se aşază conopida şi se toarnă peste ea compoziţia cu ouă în care s-au adăugat, după răcire, şi albuşurile bătute spumă. Se presara puţină sare şi se coace la foc potrivit. Se serveşte cald.

9. Reţetă supă cremă de conopidă

Ingrediente supă cremă de conopidă

1 conopida mare (cca 1.8 kg)

1 morcov mare

1 ceapă

2 cartofi

2 căţei usturoi

2 fire ţelină (frunze)

sare, piper

puţin ulei

parmezan (sau caşcaval tăiat cubuleţe) pentru servit

reteta conopida

Mod de preparare supă cremă de conopidă

Se desface conopida buchetele. Se căleşte ceapă tocată, morcovul răzuit şi cartofii cubuleţe în 2-3 linguri de ulei până ceapă e moale.

Se adăugă usturoiul strivit, sare şi piper şi 4 căni de apă. Se fierbe totul la foc mediu cam 10 minute de când începe apa să clocotească.

Se adăugă conopida şi frunzele de ţelina şi dacă e cazul mai adăugaţi apă până conopida e aproape acoperită (eu am mai pus o cană de apă). Se fierbe la foc mediu cam 20 minute, până conopida e făcută.

Se mixează bine tot conţinutul oalei în blender sau cu blenderul vertical. Dacă nu intra totul în vasul robotului, mixaţi în transe.

Supa crema obţinută o dregeţi de sare şi piper, sigur va mai fi nevoie.

Se seveste fie presărată cu parmezan şi cu crutoane de pâine (le serviţi lângă supa, fiecare îşi adaugă crutoanele în timp ce manaca,fiindcă dacă le puneţi de la început în farfurie se înmoaie prea tare) sau puteţi servi cu "crutoane" (cubuleţe) de caşcaval care se adăugă în supă de la început, ca să aibă timp să se topească puţin.

Pentru varianta de post / vegan serviţi supa presărată cu piper negru şi crutoane de pâine.

10. Reţetă conopidă natur cu sos bechamel

Ingrediente conopidă natur cu sos bechamel

1 conopida (750-800 g)

1 morcov

1/2 dovlecel mic

1/2 ceapă mică

1-2 peperoni

1 legătura mărar

unt cât o nucă

2 linguri faina

1 praf boia dulce

1 praf usturoi granulat

câteva fire de pătrunjel sau frunze de spanac pentru decor

1 linguriţă/cub bază pentru mâncăruri

sare, piper, zahăr după gust

reteta conopida

Mod de preparare conopidă natur cu sos bechamel

Desfaceţi conopida în buchetele şi puneţi-o la fiert în aburi împreună cu morcovul curăţat şi feliat şi bucăţele de dovlecel şi ceapă. După câteva minute ridicaţi capacul şi presaraţi bază pentru mâncăruri. Lăsaţi să fiarbă în aburi încă 15-20 minute, până este moale.

Preparaţi sosul din unt, faina şi după ce le amestecaţi uşor pe foc turnaţi zeama rămasă în vasul de fiert în aburi, amestecând energic cu un ţel micuţ. După 2-3 minute dregeţi gustul cu boia, sare, piper, zahăr şi adăugaţi mărarul tocat. Veţi obţine un sos puţin roz cu gust de conopida şi mărar. Cine doreşte poate să dreagă sosul cu o lingură de smântână, eventual cu una-două linguriţe de oţet.

Răsturnaţi conopida peste sos fără să amestecaţi. Aşezaţi pe farfurii buchetele de conopida, felii de morcov şi îmbrăcaţi-le în sos. Decoraţi cu pătrunjel sau spanac şi felii de peperoni.

Se poate servi ca fel principal sau că garnitură.

11. Reţetă salată de conopidă

Ingrediente salată de conopidă

o conopidă

3 ouă (2 fierte şi unul nefiert)

ulei pentru maioneza

2 linguri smântână

sos de usturoi

caşcaval ras

reteta conopida

Mod de preparare salată de conopidă

Se rupe conopida buchetele, şi se fierbe, până se înmoaie. În timp ce fierbe, se face o maioneză, cu un gălbenuş fiert (pe care eu îl dau pe razătoare) şi unul crud. E mai bună aşa decât doar cu gălbenuş crud, are un gust mai intens. Nu trebuie făcută foarte multă, decât vreo 4-5 linguri.

După ce e fiartă conopida, se lasă până se scurge bine toată apa, şi se pasează. Se pune peste maioneza, se adaugă 2 linguri de smântână, puţin sos de usturoi (eu folosesc sos cu pulpa) , caşcavalul ras şi se condimentează cu sare şi piper. Se adăugă albuşul care a rămas şi oul fiert, date pe razătoare.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
povestigustoase.com
lauraadamache.ro
delly.garbo.ro
rawveganjoy.ro
gastropedia.ro
bucataras.ro
gustos.ro
e-retete.ro
retete.flu.ro
Sursa-foto:
povestigustoase.com
lauraadamache.ro
delly.garbo.ro
bucataras.ro
gustos.ro
chefinyou.com
Taguri:
retete, conopida, retete conopida, bruschete, tort ciocolata
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • Reţete cu avocado: 12 reţete cu avocado Reţete cu avocado: 12 reţete cu avocado

    Avocado este un fruct cu multiple proprietăţi pentru organism. Cum să îl găteşti? Încearcă tartinele cu avocado, salata cu avocado şi ton, sau avocado cu legume proaspete din cele 12 reţete cu avocado pe care ţi le recomandăm în cele ce urmează...

  • 11 reţete cu linte 11 reţete cu linte

    Învaţă cum să prepari lintea roşie, lintea verde, lintea neagră, lintea uscată, dar şi multe altele din cele 11 reţete cu linte pe care ţi le recomandăm... dacă vrei să încerci ceva nou în bucătărie.

  • 11 reţete de lasagna 11 reţete de lasagna

    Ai rămas în pană de idei şi nu ştii ce să mai găteşti? Îţi propunem 11 reţete de lasagna din cele mai delicioase: lasagna Primavera, lasagna cu sos bechamel, lasagna cu carne tocată, lasagna cu parmezan şi sos ragu, dar şi multe altele.

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!