toate sectiunile

REŢETE CLĂTITE: 11 reţete pentru clătite

12 dec 2012, 6868 afisari

Prepararea clătitelor este o artă! Aluatul trebuie să fie pufos, compoziţia nu trebuie turnată în cantităţi mari, iar clătitel nu trebuie să fie prea groase. Iată 11 reţete pentru clătite, de luat ca exemplu.

REŢETE CLĂTITE: 11 reţete pentru clătite

"Prepararea clătitelor este o artă! Aluatul trebuie să fie pufos şi să aibă consistenţa cremoasă, iar clătitele nici prea groase, nici prea subţiri, dar să iasă puţin crocante. Umplutura trebuie să fie întinsă pe toată suprafaţa, până la margini. Dacă le vom umple cu multă compoziţie vor deveni prea dulci. Este bine să folosiţi atât lapte pentru gust cât şi apă minerală care face clătitele mai pufoase", este sfatul unei gospodine care a propus una dintre reţetele pentru clătite de mai jos. Ce credeţi, are drepate? Iată 11 reţete de clătite:

1. Clătite americane

Ingrediente

- 2 ouă

- 300 ml lapte rece

- 1/2 plic praf de copt

- făină

- ulei

- dulceaţă de vişine

Clătite americane

Preparare

Se bat ouăle cu puţină sare, se adaugă laptele, iar la final făina amestecată cu praful de copt (compoziţia trebuie să aibă consistenţa unei smântâni nu prea groase). Se coc în tigaia în care am pus un pic de ulei. Eu le-am servit cu dulceaţă de vişine dar se pot servi cu diferite adaosuri.

2. Clătite cu banane

Ingrediente

- făină

- zahăr

- 2 ouă

- sare

- lapte

- apă minerală

- 3 banane

- smântână

- brânză de vacă

- coajă de lămâie

- ulei

- unt

Clătite cu banane

Preparare

Se prepară compoziţia pt. clătite din făină, 2 linguri de zahăr, un ou, lapte, puţină sare, o linguriţă de ulei şi apă minerală. Se freacă bine cu telul până ce compoziţia devine spumoasă. Aşa clătitele vor fi pufoase ... Apoi se coc clătitele în tigaie. Până se răcesc puţin clătitele se prepară o cremă din 200 g de brânză de vacă, apoi se freacă cu 2-3 linguri cu zahăr, se adaugă un ou, 2 linguri cu smântâna,o lingură cu făină şi puţină răzătură de lămâie. Se ung pe rând clătitele cu cremă după care se aşează câte o banană tăiată pe lung, apoi se rulează fiecare clătită, se aşează într-o tavă unsă cu puţin unt , se toarnă deasupra restul de cremă şi se dă la cuptor pentru 20 min. După preferinţă se poate presărş deasupra puţină scorţişoară ...

3. Clătite cu bere

Ingrediente

- 2 linguri unt

- 3 ouă

- 100 g făină

- 400 ml lapte

- 50 ml bere

- 1 lingură zahăr

- 1 praf sare

- ulei pentru prăjit

Clătite cu bere

Preparare

Topim untul. Într-un vas punem făină, zahăr, cele trei ouă, praful de sare şi untul topit şi amestecăm până obţinem un aluat omogen şi subţire. Acoperim vasul şi îl lăsăm la rece circa 30 de minute. Adăugăm 50 ml de bere la aluat şi amestecăm (de la bere aluatul iese mai pufos). Punem ulei într-o tigaie şi lăsăm să se încingă la foc potrivit. Turnăm cu un polonic aluatul în tigaia încinsă. Înclinăm tigaia în aşa fel încât aluatul să se întindă pe toată suprafaţa şi îl coacem pe o parte (circa 1 minut la foc mic), apoi întoarcem clătita şi o lăsăm încă 30 de secunde cu aproximaţie. Răsturnăm clătita pe o farfurie şi repetem operaţiunea. Mie mi-au ieşit circa 6 clătite (tigaia în care am copt e imensă). Nu ne mai rămâne decât să umplem clătitele cu brânză sau dulceaţă.

4. Clătite cu brânză

Ingrediente

- o ceşcuţă cu făină

- 2 ouă

- un pahar cu lapte

- 2 linguriţe cu zahăr

- un praf de sare

- 2 linguriţe de ulei

Umplutură

- 30 g brânză de vaci

- 3 linguri cu smântână

- 2 gălbenuşuri de ou

- 5-6 linguri cu zahăr

- 5 linguri cu stafide

- 3 pliculeţe cu zahăr vanilat

Clătite cu brânză

Preparare

Se pune făina într-un castron, se face un loc la mijloc şi se pun ouăle, sarea, zahărul şi laptele. Se amestecă bine ca să nu rămână cocoloaşe şi se adaugă o linguriţă de ulei, frecând în continuare. Se lasă o oră să se odihnească. Între timp se freacă brânza de vaci cu smântână, galbenuşurile şi zahărul. Când crema este suficient de omogenă, se adaugă stafidele. Clătitele se fac după metoda clasică. Când toate clătitele sunt gata, se umplu cu crema de brânză, se rulează şi se introduc la cuptor pentru 15 minute.

6. Clătite cu esenţă de lămâie şi dulceaţă

Ingrediente

- 4 ouă

- 250 ml lapte

- 250 ml apă minerală

- 3 linguri zahăr

- 1/4 linguriţă esenţă de vanilie sau lămâie

- o linguriţă esenţa de lămâie

- un praf de sare

- 400 gr făină

- dulceaţă de mure

Clătite cu esenţă de lămâie şi dulceaţă

Preparare

Din ingredientele enumerate pregătim compoziţia: de preferat laptele să fie încălzit un pic, dar este bun şi rece. Compoziţia trebuie să aibă consistenţa unui iaurt de băut, poate puţin mai lichid. Tehnica de coacere a clătitelor este simplă: încingem tigaia, punem un strop de ulei şi îl întindem pe toată suprafaţa tigăii. Luăm un polonic de compoziţie şi îl turnăm într-un colţ, după care îl întindem pe toata suprafaţa tigăii, prin rotire. Aşteptăm aproximativ 30 de secunde şi în momentul în care marginea a început să se rumenească, cu o furculiţă îndepărtăm puţin din marginea clătitei faţă de tigaie şi cu mişcări bruşte o tragem, apoi o punem repede la loc. Procedăm aşa cu fiecare clătită. Punem peste clătite ce dulceaţă preferăm.

7. Clătite cu pere caramelizate şi zahăr brun

Ingrediente

- 8 clătite

- 50 g zahăr

- 4 pere coapte, curăţate de coajă şi miez

- 30 g zahăr brun frişcă

Clătite cu pere caramelizate şi zahăr brun

Preparare

Întâi de toate facem clătitele, după reţeta tradiţională, apoi încingem untul într-o tigaie şi punem perele tăiate felii. Le prăjim 2-3 min., până încep să se rumenească. Întoarcem perele şi presărăm zahăr peste ele. Le gătim pentru încă 2-3 min. sau până când zahărul se topeşte şi sucul din tigaie devine lipicios. Împărţim perele între cele opt clătite, aşezându-le într-un sfert al fiecărei clătite. Le împăturim şi aşezăm câte două clătite pe o farfurie. Turnăm peste ele suc din tigaie şi apoi punem frişcă. Clătitele cu pere caramelizate se servesc imediat, cu moţ de frişcă.

8. Clătite japoneze

Ingrediente

- 200 g făină

- 4 ouă

- 1 linguriţă praf copt

- 2 linguri miere

- 100 g zahăr

- 4 linguri apă

Clătite japoneze

Preparare

Mixăm ouăle întregi cu zahărul până îşi dublează volumul şi se deschid la culoare. Adăugăm făină treptat că să nu se formeze cocoloaşe. Adăugăm şi cele două linguri cu miere şi amestecăm. La sfârşit punem praful de copt dizolvat în apă, amestecăm şi lăsăm aluatul cel puţin 30 de minute acoperit la frigider. Punem la încins o tigaie de teflon (nu o ungem cu nimic). Umplem un polonic pe jumătate şi lăsăm să curgă aluatul în tigaie, fără să zgâlţâim tigaia - aluatul îşi ia forma rotundă singur). Când apar primele bolboroace pe suprafaţa clătitei întoarcem pe partea cealaltă. Ambele feţe trebuie să fie netede şi maronii, iar bordura să fie deschisă la culoare. Clătitele japoneze se servesc ca atare sau cu gem.

9. Clătite cu fructe, de post

Ingrediente

- 200 g făină

- 400 ml lapte de soia

- 2 mere

- 1 plic praf de copt

- 1 plic zahăr vanilat

- 3 linguri ulei

- 1 linguriţe zahăr pudră

Clătite cu fructe, de post

Preparare

Se amestecă făina cu praful de copt, se adaugă laptele de soia, sarea şi zahărul vanilat. Fructele se curăţă de coojă, se tăie cuburi mici şi se pun la călit într-un cubuleţ de unt, acoperite de zahăr, până se caramelizează. Uleiul se încinge într-o tigaie, se toarnă aluatul pentru o clătită, se lasă să se întărească puţin, se adaugă cu lingura fructe caramelizate şi închide clătita. Se pliază apoi peste fructe şi se lasă la rumenit pe ambele părţi. Clătitele cu fructe de post se servesc pudrate cu zahăr amestecat cu scorţişoară.

10. Clătite Suzette

Ingrediente

- lapte 500 ml

- 3 ouă

- făină 300 g

- sare

- zahăr vanilinat 10 g

Pentru umplutură

- portocale 500 g, tăiate bucăţi mici

- zahăr tos topit în tigaie, cu alcool de 80 gde rade stins

Clătite Suzette

Preparare

Foi de clătite: Se amestecă ingredientele pentru foi, până obţinem o compoziţie potrivit de groasă. Aluatul se va lăsa un timp la rece, acoperit. Apoi se vor prepara clătitele la tigaie, cu puţin unt.

Umplutura: Puneţi în zahărul topit portocalele curăţate şi tăiate şi astfel se va forma sosul de portocale cu care umpleţi clătita. Se împachetează clătitele săculeţi, pe care îi puteţi lega cu o rondea de lămâie şi se ornează cu frişcă deasupra. De obicei se serveşte flambată la masă. De obicei se serveşte flambată la masă.

11. Clătite dantelate

Ingrediente

- 4 ouă proaspete (dacă aveţi de ţară e şi mai bine)

- 300 ml lapte gras

- 300 ml apă minerală

- 400 g făină

- 1 linguriţă coajă de lămâie

- 1 linguriţă coajă de portocale

- esenţă de rom

- esenţă de vanilie

- 1 linguriţă zeamă de lămâie

Preparare

Clătite dantelate

Cantităţile sunt aproximative. Din această compoziţie mi-au ieşit aproximativ 15 clătite. Pentru mai multe clătite dublaţi cantităţile. Am bătut spumă albuşurile, cu un praf de sare şi puţină zeamă de lămâie. Gălbenuşurile cu laptele, apa şi esenţele se bat cu mixerul, apoi se adaugă treptat câte două linguri de făină şi două de albuşuri, amestecând uşor de jos în sus cu ajutorul telului, pentru a nu se face cocoloaşe. Facem de probă o clatită să vedem dacă mai trebuie făină sau lapte. Se pune ulei într-o cănuţă aşezată pe o farfurioară. Încingem o tigaie întinsă şi apoi punem ulei, întindem pe toată suprafaţa şi scurgem în cană. Mai lăsăm puţin la încins, apoi punem un polonic de compoziţie înclinând tigaia iî toate părţile. Când e puţin făcută se întoarce pe partea opusă. Înainte de a pune compoziţie în tigaie se amestecă bine cu polonicul pentru a nu se lăsa făina la fund. Pentru clătitele dantelate am am lăsat sa curgă din compoziţie astfel încât să iasă o dantelă. Clătitele cele mai bune sunt cele făcute pe loc şi servite calde, astfel încât puteţi păstra din compoziţie la frigider pentru momentul în care le preparaţi. Se umplu cu compoziţie cât sunt calde. Eu le-am umplut cu finetti şi gem de corcoduşe.

În speranţa că cele 11 reţete pentru clătite sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
reteteculinare.ro
culinar.ro
Sursa-foto:
reteteculinare.ro
culinar.ro
Taguri:
retete, clatite, desert
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema