toate sectiunile

REŢETE CIUPERCI UMPLUTE: 12 reţete pentru ciuperci umplute

29 nov 2012, 56433 afisari

Ciupercile umplute sunt atât de gustoase încât nu le refuză nici părinţii, nici copiii, nici musafirii. Va prezentăm 12 reţete pentru ciuperci umplute delicioase!

REŢETE CIUPERCI UMPLUTE: 12 reţete pentru ciuperci umplute

Ciupercile umplute sunt un fel de mâncare pe care nu îl refuză nici părinţii, nici copiii. Şi nici musafirii! Reţetele pentru ciuperci umplute pe care vi le recomandăm azi folosesc ciuperci champignon, dar, dacă vă pricepţi la ciuperci sălbatice, profitaţi şi folosiţi şi alte tipuri de ciuperci.

1. Ciuperci umplute cu brânză

Ingrediente:

- 20 ciuperci champignon medii

- 150 g cremă de brânză (cu verdeţuri sau ceapă, tip Almette)

- 100 g brânză Danish White

- 2 fire mărar

- 125 g caşcaval (sau mozzarella; eu folosesc caşcaval afumat şi recomand să-l folosiţi şi voi)

- piper

- chili fulgi (sau boia dulce/iute)

- 1 lingură suc de lămâie (opţional)

Porţii: 3-4

Ciuperci umplute cu brânză

Preparare:

Se amestecă crema de brânză cu danish white şi mărarul tocat. Se dă pe răzătoarea mică caşcavalul. Se curăţă ciupercile de picioruşe. Se spală foarte rapid cu apa în care am pus sucul de lămâie (că să nu se înnegrească la copt). Se pun ciupercile cu faţa (zonă în care a fost picioruşul) în jos, într-o tavă cu hârtie de copt. Se dau la cuptor la 220 grade C pentru 15 minute. În acest fel, mare parte din sucul din ciuperci se va scurge înainte de a pune umplutura şi la final ciupercile umplute vor avea un aspect mai frumos. Se scoate tava din cuptor şi se pun ciupercile pe o farfurie. Se curăţă tava de sucul lăsat de ciuperci şi se înlocuieşte hârtia de copt. Dacă în pălăria ciupercilor s-a adunat suc, absorbiţi-l cu şerveţele de bucătărie. Se aşează ciupercile la loc pe tavă, de data asta cu faţa în sus. Se umple fiecare ciupercă cu 1/2 linguriţă cremă de brânză. Se aşează deasupra caşcaval răzuit, astfel încât crema să nu mai fie vizibilă. Acoperiţi cu caşcaval doar zona cu cremă de brânză, nu şi marginile ciupercilor. În acest fel caşcavalul nu se va scurge prea mult în tavă. Se presară cu piper şi fulgi de chili (sau boia). Se dau la cuptor, tot la 220 grade C, pentru 15 minute. În ultimele 5 minute comutaţi cuptorul pe grill (căldura să vină de sus) pentru a se gratina frumos caşcavalul. Lăsaţi până sunt rumene desupra şi supravegheaţi-le cât stau sub grill. Sunt mai bune calde dar şi reci sunt ok.

2. Ciuperci umplute cu legume

Ingrediente:

- 8-9 bucăţi ciuperci champignon

- 1 bucată de ardei roşu

- 1 bucată de ardei verde

- 2 bucăţi ceapă mică

- 1 căpăţână usturoi

- muştar

- sare, piper, cimbru

- 2 linguri făină

- 1 legătură pătrunjel

- 1 legătură mărar

- 50 g caşcaval

Ciuperci umplute cu legume

Preparare:

Ciupercile se spală sub jet de apă rece, apoi se curăţă de coajă, îndepărtându-li-se picioruşele. Pălăriile de ciuperci se aşează într-o tavă şi se bagă în cuptor până se înmoaie. Se pregăteşte umplutura de legume. Ardeii, ceapa şi usturoiul se dau la robot. Se adaugă 2 linguri de muştar şi se omogenizează. Pentru ca această compoziţie să fie oarecum legată se adaugă făina. Cantitatea de făină adaugată poate varia în funcţie de cât de zemoase sunt legumele. Se condimentează cu sare, piper şi cimbru. Picioruşele ciupercilor se taie mărunt şi se adaugă şi ele în compoziţia de mai sus. La final se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Se omogenizează totul. Cu acest amestec se umplu pălăriuţele ciupercilor. Se bagă din nou la cuptor pentru 20 de minute. Se scot din cuptor şi se pune deasupra caşcaval ras. Se mai bagă încă 5 minute în cuptor.

3. Ciuperci umplute cu somon afumat

Ingrediente:

- ciuperci

- somon afumat

- ou

- pesmet

- lămâie

- ulei

- sare, piper

Ciuperci umplute cu somon afumat

Preparare:

Somonul afumat se tăie în bucăţi mărunte, iar ciupercile se curăţă de învelişul exterior, apoi se dau cu puţină sare, acest lucru făcând că ele să se înmoaie mai repede. Se umple apoi cavitatea interioară a fiecărei ciuperci cu somonul afumat mărunţit. Separat, se bate un ou cu puţină apă, sare şi piper. Apoi se trece fiecare ciupercă prin ou bătut şi prin pesmet, aflat separat, în alt vas. Ciupercile se pun apoi la prăjit în uleiul încins, cu cavitatea interioară umplută cu somon în jos. Se acoperă tigaia cu un capac şi se lasă la prăjit pentru 7 sau 8 minute. Se scot apoi pe un şerveţel de bucătărie, se curăţă bine uleiul, apoi se tăie în două, obţinându-se două jumătăţi de ciupercă umplută cu somon afumat.

4. Ciuperci umplute la cuptor

Ingrediente:

- 10 ciuperci cu pălărie mare

- 1 ceapă roşie

- 150 g caşcaval afumat

- 1/2 ardei kapia/gras roşu

- ardei iute (opţional)

- sare, piper

- boia de ardei dulce

- ulei de măsline

Porţii: 2

Ciuperci umplute la cuptor

Preparare:

Ciupercile se spală bine şi se rupe picioruşul - nu curăţaţi ciupercile de pieliţa de pe pălărie. Se lasă la uscat pe un şerveţel absorbant cu puţină sare aruncată peste ele. Picioruşele se spală bine şi se toacă mărunt. Ceapă roşie şi ardeiul kapia se toacă mărunt şi se călesc cu picioruşele de la ciuperci în puţin ulei de măsline. Opţional se pot adauga câteva rondele de ardei iute. Se aruncă un praf de sare, piper şi boia de ardei dulce. Legumele nu se călesc foarte mult, doar până prind o nuanţa lucioasă. Într-o tavă se pune hârtie de copt care se şterge cu un şerveţel îmbibat în ulei de măsline, să nu se lipească ciupercile când sunt la cuptor. Umpleţi ciupercile cu legumele călite, însă nu prea mult pentru că trebuie să lăsaţi loc şi pentru caşcaval. Pentru cine doreşte, înainte să pună legumele în ciuperci poate să mai pună un praf de sare sau de piper. Se adaugă şi caşcavalul deaupra la ciuperci şi se dau la cuptor pentru 30-40 de minute la foc mediu spre mic. Ciupercile umplute la cuptor trebuie să se coacă la foc mic. În funcţie de cum va place le puteţi ţine mai mult la cuptor sau mai puţin. Se servesc că atare sau cu brânză dulce lângă.

5. Ciuperci umplute cu carne

Ingrediente:

- 4 ciuperci mari

- 200-300 g carne tocată de vacă (pui)

- 1 ou

- sos de roşii

- pătrunjel

- oregano

- parmezan (sau caşcaval ras)

- usturoi

- ulei de măsline (sau de floarea-soarelui)

- sare, piper

Ciuperci umplute cu carne

Preparare:

Se curăţă ciupercile, se spală bine, se scobesc puţin dacă sunt mai groase, se separă piciorul şi se tăie împreună totul mărunt. Se pune într-un castron cu carnea tocată, pătrunjelul şi usturoiul tocat, oul, sare şi piper (dacă dorim). Cu această compoziţie se umplu ciupercile, se pune o linguriţă cu sos de roşii deasupra, se presară parmezan sau caşcaval, se presară oregano şi pătrunjel, se pune o lingură de ulei pe fiecare ciupercă şi se dau la cuptorul încălzit bine. În 20-30 de minute sunt deja gata. Se poate servi ca aperitiv sau felul doi.

6. Ciuperci umplute cu orez

Ingrediente:

- 12 ciuperci champignon, măricele

- 70 g orez

- 1 ceapă potrivită

- 1/2 ardei gras roşu

- 5 căţei de usturoi

- 70 g unt

- 30 g parmezan

- 1/2 legătură pătrunjel proaspăt

- sare, piper

- 4 linguri ulei de măsline

- 125 g mozzarella

- 100 g telemea

Ciuperci umplute cu orez

Preparare:

Separaţi pălăriile champignoanelor de picioruşe, le spălaţi bine, apoi le puneţi la scurs într-o strecurătoare. Puneţi într-o crăticioară mică 500 ml apă,1 vârf de linguriţă de sare, adăugaţi orezul şi-l fierbeţi 5-6 minute. Îl puneţi apoi la scurs. Curăţaţi ceapa şi ardeiul, apoi le tăiaţi mărunţel. Încingeţi untul într-o tigaie, adăugaţi ceapa şi ardeiul şi le căliţi 10 minute. Tocaţi şi picioruşele ciupercilor mărunţel, apoi le adăugaţi şi pe ele în tigaie şi mai lăsaţi totul încă 5 minute. Adăugaţi şi usturoiul dat pe răzătoarea mică, pătrunjelul tocat mărunt, parmezanul şi orezul fiert, condimentaţi cu sare şi piper după gust şi amestecaţi bine totul. Lăsaţi compoziţia să se răcească puţin. Puneţi într-o tavă hârtie de copt, aranjaţi ciupercile, le umpleţi cu compoziţia de orez şi picuraţi pe fiecare câţiva stropi de ulei. Daţi pe răzătoarea mare mozzarella şi brânza telemea, apoi le puneţi într-un bol şi le amestecaţi. Puneţi pe fiecare ciupercuţă, peste compoziţia de orez, câte un moţ de brânză rasă. Băgaţi tava în cuptorul preîncălzit pt. 30 de minute. Când acestea sunt uşor rumenite, sunt gata. Le lăsaţi puţin să se răcească, apoi le serviţi.

7. Ciuperci umplute cu ficăţei

Ingrediente:

- 6-7 ciuperci champignon mari (din cele pentru grill)

- 500 g ficăţei de pui

- o legătură ceapă verde

- un ardei gras

- 3 linguri smântâna

- 150 g brânză burduf

- 150 g caşcaval dat pe răzătoare

- 5 linguri ulei de măsline

- sare, piper, mix de condimente pentru pui

Ciuperci umplute cu ficăţei

Preparare:

Am început cu ficăţeii, pe care i-am spălat bine, i-am curăţat, apoi i-am amestecat cu uleiul de măsline, sare, piper şi condimente pentru pui (pe toate le punem după gust), după care i-am tras la tigaie până s-au rumenit, 8-10 minute la foc mediu. Apoi i-am lăsat să se răcească puţin şi i-am tăiat mărunt. Am călit apoi în puţin ulei de măsline ceapă verde tocată mărunt (cu tot cu frunze) şi ardeiul gras, apoi le-am amestecat cu ficăţeii cubuleţe, brânză de burduf şi smântâna. Umplem ciupercuţele, le punem un moţ de caşcaval şi le dăm la cuptorul încins la 180 de grade, 10-15 minute, până se rumenesc. Pentru un plus de gust, puteţi să stropiţi ciupercile cu ulei de măsline şi să le condimentaţi uşor, înainte de a le umple, cu sare şi piper sau ierburi aromatice. După ce s-au copt, le puteţi servi alături de o salată de pui cu dressing de iaurt.

8. Ciuperci umplute cu ceapă

Ingrediente:

- ciuperci - 20 buc.

- o ceapムmedie

- un ou

- sare, piper, delikat

- ulei de măƒsline

Ciuperci umplute cu ceapă

Preparare:

Se iau ciupercile şi se curăţă, după care se spală bine cu apă rece. Li se vor tăia codiţele, care se vor toca mărunt. La fel se va proceda şi cu ceapa, adică se va toca şi aceasta mărunţel. Într-o tigaie, încinsă în prealabil cu ulei de floarea soarelui, se va căli mai întâi ceapa, cam 5 minute, la foc domol... mai mult se va înăbuşi. Apoi se vor adăuga codiţele, gata tocate. Se va mai lăsa totul la foc încă 10-15 minute. Aproape de final se va turna oul bătut spumă, lăsându-se încă 2-3 minute, să se lege toată această compoziţie. Apoi se vor umple cu linguriţa, pe rând, pălărioarele de ciupercuţe şi se vor aşeza, una câte una, într-o tavă. Vor fi stopite cu puţin ulei de măsline. Se va introduce apoi tava în cuptorul încins, în prealabil, şi se vor lăsa la foc domol, aproximativ 30-35 min. Ciupercile umplute se servesc calde.

9. Ciuperci umplute cu maioneză

Ingrediente:

- ½ kg ciuperci mari

- 1-2 linguri parmezan sau caşcaval ras

- 1 linguriţă mărar tocat fîn

- 1 lingură ulei

- maioneză dintr-un ou

Ciuperci umplute cu maioneză

Preparare:

Se curăţă şi se spăla ciupercile, se desprinde piciorul de pălărie şi se lasă să se scurgă bine de apă. Se pun pălăriile într-o tavă unsă cu ulei, se sărează puţin fiecare, apoi se dau la cuptor. Codiţele se pun la fiert în apă puţin sărată, iar după ce sunt gata, se lasă să se răcească, se toacă mărunt cu cuţitul şi se amestecă cu maioneză preparată dintr-un ou. Ciupercile scoase din tavă, răcite şi aşezate pe un platou presărat cu mărar tocat se umplu cu umplutura pregătită. Se servesc presărate cu parmezan sau caşcaval ras.

10. Ciuperci umplute cu şuncă şi caşcaval

Ingrediente:

- ciuperci albe - mărişoare,

- 1 ceapă - nu prea mare,

- 3 căţei de usturoi,

- 1 roşie medie,

- 125 g prosciutto cotto,

- 1 legătură mică de pătrunjel,

- 125 smântâna subţire (de frişcă), caşcaval ras, ulei de măsline, sare, piper - după gust

Ciuperci umplute cu şuncă şi caşcaval

Preparare:

Se spăla ciupercile, se şterg cu un şervet curat sau hârtie de bucătărie. Se îndepărtează codiţele, dar se păstrează! Se toacă codiţele ciupercilor. Se toacă fîn ceapa, ustroiul şi pătrunjelul. Roşia se curăţă de coajă şi sâmburi şi se tăie cubuleţe. Şunca se tăie mărunt. Se pune ceapa la prăjit, în ulei de măsline. Se lasă până devine uşor aurie, apoi se adaugă codiţele tocate şi usturoiul şi se lasă scurt la prăjit, după care se adaugă şuncă, urmată de roşia şi pătrunjelul tocat. Se mai lasă 1-2 minute la foc moderat, se amestecă mereu, iar în final se adaugă smântâna care se lasă la scăzut. Cu această umplutură umpleţi ciupercile. Deasupra se presară caşcaval ras şi se dau la cuptor, la 200 grade C, în cuptorul încălzit în prealabil.

11. Coquelet şi ciuperci umplute cu emmentaler

Ingrediente:

- 1 coquelet

- o ceapă roşie

- 2-3 firicele de cimbru

- 2 pahare de vin roşu (se poate folosi şi alb)

- 4 căţei de usturoi

- 1/2 pahar de apă

- 1 lingură de miere

- 4 linguri de zeamă de lămâie

- cam 6 ciuperci champignon

- 200 g Emmentaler

- ulei de măsline

- care şi piper negru

Coquelet şi ciuperci umplute cu emmentaler

Preparare:

Tocam ceapă, iar usturoiul îl tăiem pe jumătate (pe lungime) şi scoatem inima (acel firicel verde de cele mai multe ori care se găseşte în mijlocul fiecărui căţel de usturoi). Spălam bine coqueletul şi îl punem într-un vas termorezistent la marinat, cu uleiul de măsline, o lingură generoasă de miere, zeama de lămâie, vinul, cimbrul şi ceapa. Crestăm coqueletul puţin şi punem usturoi zdrobit în el (îi va da o savoare aparte pentru că se va topi în carne - gustul va fi aplificat când vom scoate vasul din cuptor şi vom turna din când în când sos peste coquelet). Îl lăsăm la cuptor la foc mic (depinde de cuptor) - la cuptorul meu cu gaz l-am lăsat în jur de 90 de minute (foc foarte, foarte mic, am ţinut neapărat să fac asta). Deschidem din când în când cuptorul şi turnăm cu o lingură sos peste coquelet, că să rămână întotdeauna umed, să nu se usuce. Dacă aveţi un termometru de carne îl puteţi înfige în centrul său, iar dacă arată în jur de 70 - 72 de grade e ok. Ciupercile le curăţăm (acestea trebuie să fie medii), le ungem cu ulei de măsline şi sare şi le punem pe grătar. În paralel dăm pe răzătoare emmentalerul. Ciupercile vor mai elimina din apă, de aceea îmi place să le pun întotdeauna singure pe grătar înainte, fără emmentaler.. Când acestea sunt aproape gata punem şi emmentalerul ras în ele şi le mai lăsăm până ce acesta se topeşte.

12. Ciuperci umplute cu bacon şi mozarella

Ingrediente:

- ciuperci champinion, 1 kg sau 1,5 kg

- ceapă albă, 2 buc.

- bacon, 300 g

- brânză Mozzarella, 200 g

- ouă, 2 buc.

- smântână, 150 g

- unt sau ulei, 100 ml

- boia dulce, 1 linguriţă

- sare, 1 linguriţă

- piper, 1 linguriţă

- câteva fire de pătrunjel

Ciuperci umplute cu bacon şi mozarella

Preparare:

Se curăţă şi se spală ciupercile. Se scot picioruşele şi se toacă mărunt. Palarioarele se condimentează cu sare şi piper după care se prăjesc pe grătar cu puţin ulei sau unt pe ambele părţi. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte 5 min. Adăugăm şi ciupercile tocate , le călim puţin. Adăugăm baconul, se condimentează cu sare şi piper şi pătrunjel tocat, după care se lasă să fiarbă sub capac acoperit , până scade apa lăsată de la ciuperci, aprox. 20 min. Se iau pălărioarele de ciuperci călite şi se pune compoziţia de mai sus, câte 1 linguriţă plină în fiecare, şi se pun într-o tavă unsă bine cu unt. Ouăle se bat bine cu smântâna şi se toarnă pe toată suprafaţa ciupercilor, apoi se rade mozzarella deasupra sau punem în fiecare ciupercuţă câte o mozzarella micuţă. Se dă tava la cuptor pt. 20 min., la 180-200 de grade. La final se scoate, se presară pătrunjel şi se servesc calde.

În speranţa că cele 11 reţete pentru ciorbă de fasole sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
e-retete.ro
delicatesa.ro
euforia.tv
retete-mancare.com
culinar.ro
amretete.ro
lalena.ro
Sursa-foto:
e-retete.ro
delicatesa.ro
retete-mancare.com
teoskitchen.ro
culinar.ro
amretete.ro
lalena.ro
Taguri:
retete, ciuperci umplute, retete ciuperci
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • 11 reţete de ciorbă de fasole 11 reţete de ciorbă de fasole

    Apropo îti aduce astăzi 11 reţete delicioase pentru ciorbă de fasole. Deja salivezi? Aruncă o privire pe meniul nostru, în care am inclus şi o variantă pentru post.

  • 12 reţete supă cremă 12 reţete supă cremă

    Supa cremă, fie că este cu toate legumele proaspete de la piaţă, cu ţelină, morcovi, mazăre sau conopidă, este un preparat delicios pentru toate vârstele, dar şi de Post. Dacă vrei să încerci supele cremă alege-o pe cea mai gustoasă dintre cele 12 reţete de supă cremă ce urmează.

  • Reţete supă cu găluşti: 11 reţete supă cu găluşti Reţete supă cu găluşti: 11 reţete supă cu găluşti

    Supa cu găluşti este acel tip de supă uşoară bună când eşti mic, când eşti bolnav, când este Post sau eşti la dietă. Cum supa cu găluşti trezeşte în amintire copilăria nu rata cele 11 reţete cu supă de găluşti ce urmează.

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!