toate sectiunile

Reţete ciulama: 13 reţete de ciulama

10 dec 2012, 22631 afisari

Ciulamaua este un preparat clasic românesc din sos alb cu diferite tipuri de carne sau organe. Încearcă şi tu una dintre cele 13 reţete de ciulama ce urmează.

Reţete ciulama: 13 reţete de ciulama

Se spune despre ciulama că nu ar fi un preparat culinar cu origine tradiţional românească, ci turcească. Sosul alb din compoziţie este unul din bucătăria franţuzească, dar care a suferit suferi mici modificări în funcţie de bucătăria gospodinelor.

Buchetul de legume proaspete folosite îşi lasă o aromă deosebită în apa cu care se stinge sosul alb. Printre cele mai delicioase reţete de ciulama se regăsesc şi ciulamaua de porumbel, ciulamaua de pui, ciulamaua de organe de pui, cu ciuperci sau cea de găină.

1. Reţetă ciulama de porumbel

Ingrediente ciulama de porumbel

500 grame carne de porumbel

400 grame smântână

2 linguri făină (rase)

ulei

apă

sare

piper

1 legătură mărar

ciulama

Mod de preparare ciulama de porumbel

Într-o cratiţă se pune puţin ulei. Se adaugă carnea de porumbel şi se căleşte puţin. Se adaugă apă cât să acopere carnea. Se fierbe timp de aproximativ 1,5 ore. În funcţie de vârsta porumbeilor se poate fierbe mai mult sau mai puţin. Dacă se consumă apa în timpul fierberii şi carnea nu este încă fiartă, atunci se completează cu o nouă ceşcuţă de apă, de preferinţă caldă.

După ce s-a fiert carnea şi a scăzut apa, se adaugă făina şi se amestecă bine să nu aibă cocoloaşe. Se mai poate adăuga apă dacă este nevoie (1 ceşcuţă). Se omogenizează din nou. Se adaugă smântâna. Se amestecă bine şi se lasă la fiert timp de 10 minute. Se potriveşte de sare, piper şi se adaugă mărar după gust. Se poate servi cu mămăligă.

2. Reţetă ciulama de pui

Ingrediente ciulama de pui

1kg carne de pui (cu os),

4 linguri (cu vârf) cu făină,

1+1 ceapă,

2 morcovi,

4 linguri cu smântână groasă,

300ml lapte dulce,

100ml ulei,

pătrunjel verde,

sare după gust,

piper alb (proaspăt măcinat).

ciulama

Mod de preparare ciulama de pui

Carnea se pârleşte şi se spală în câteva ape reci.

Se pune la fiert împreună cu o ceapă întreagă şi morcovii, în apă sărată.

Se curăţa spumă cât mai des şi când carnea este pe 3/4 fiartă, se scoate din oala, se şterge cu un prosop de hârtie şi se pune la prăjit în ulei bine încins - numai cât să facă puţină crusta şi să se rumenească uşor.

Între timp, strecurăm supa, păstrăm morcovii şi aruncăm ceapă.

Apoi, tocam mărunt cealaltă ceapă şi o înăbuşim cu o lingură de ulei şi o ceşcuţă de supă. Când ceapă devine sticloasă, adăugăm faina desfăcută în laptele amestecat cu smântână. Dacă este necesar mai adăugăm supă de carne.

Fierbem sosul (amestecând foarte des) aprox. 10 minute.

Potrivim de sare, presaram piper alb (proaspăt măcinat) şi carnea prăjită. Fierbem împreună încă 5 minute.

3. Reţetă ciulama de dovelecei

Ingrediente ciulama de dovelecei

3 dovlecei

2 cepe mari

1 linguriţa boia dulce

2-3 linguri faina

300 ml smântâna

sare, piper

pătrunjel verde.

ciulama

Mod de preparare ciulama de dovelecei

Se spală bine dovlecelul, îl curăţam de coajă şi îl dăm pe razătoare. Amestecul răzuit se lasă câteva minute la scurs, nu înainte de a presăra puţină sare deasupra. Între timp curăţam şi spălam cepele, le tocam mărunt şi le călim într-o tigaie cu 2 linguri cu ulei. Scurgem dovleceii răzuiţi şi îi adaugam în tigaie, peste ceapă, punând şi boia dulce.

Într-un bol se pune smântâna şi o batem cu făină fără a forma cocoloaşe. Adăugăm sosul de smântâna peste amestecul de legume călite, punem piper, pătrunjel verde, sarea şi mai lăsăm puţin pe foc.

4. Reţetă ciulama de ciuperci raw vegan

Ingrediente ciulama raw vegan

1 castron ciuperci

3-4 linguri sos de soia -

3-4 linguri ulei de măsline

Sos de usturoi

ciulama

Mod de preparare ciulama de ciuperci raw vegan

Ciupercile se curată, se spală, (eventual taie) şi se pun într-un castron

Preparăm cea mai simplă marinată din lume: sos de soia şi ulei

Turnam marinata peste ciuperci şi amestecăm; lăsăm ciupercile la marinat (de la 30 de minute până la 8 ore; dacă le marinăm peste noapte, le ţinem la frigider). Se adăugă apoi sosul de usturoi, pentru cine preferă, şi gata mâncarea.

5. Reţetă ciulama de ciuperci

Ingrediente ciulama de ciuperci

1 kg ciuperci

1 pahar mare lapte

100 gr. ulei

sare

piper

usturoi

o lingură de făină

smântână după gust

ciulama

Mod de preparare ciulama de ciuperci

Se spala bine ciupercile. Se curată, se taie în felii subţiri. Se călesc într-un vas cu 100 gr. ulei (sau unt) aproximativ 5 minute, după care se acoperă vasul şi se lasă la înăbuşit, adăugând din când în când puţină apă, până se fierb ciupercile (20 minute). Când sunt fierte, se adăuga o lingură de făină, un pahar mare cu lapte, sare, piper,usturoi, după gust, şi se fierb până se îngroaşă compoziţia.

Se serveşte cu mămăliguţa, stropită cu smântână

6. Reţetă ciulama de pui cu usturoi

Ingrediente ciulama de pui cu usturoi

pulpe de pui

3-4 linguri de făină

aprox 1 cană de lapte

3-4 linguri de smântână (opţional)

usturoi

ulei

sare

piper

ciulama

Mod de preparare ciulama de pui cu usturoi

Călim cca 10 minute puiul pe ambele părţi, îl scoatem şi peste uleiul rămas punem faină, amestecăm bine să nu se facă cocoloaşe.

turnam laptele câte puţin să obţinem o pastă uniformă şi fără cocoloaşe şi lăsam puţin să fiarbă. Dacă nu este suficientă o cană de lapte puneţi mai mult sau completaţi cu apă.

Adăugăm smântâna şi puiul şi mai lăsăm să fiarbă cca 10-15 minute

(cu capac şi amestecând des să nu se lipească).

Potrivim de sare şi piper, adăugăm usturoiul pişat şi mai fierbem 1-2 minute. Se serveşte cu mămăliguţă.

7. Reţetă ciulama de pui cu smântână

Ingrediente ciulama de pui cu smântână

1 pui

2 cepe

6 linguri smântână grasă

1 lingura boia de ardei dulce

1 ardei gras

1 lingura faina

sare,piper

1 legătura pătrunjel

50 ml ulei

ciulama

Mod de preparare ciulama de pui cu smântână

Se tranşează puiul. Se curăţa cepele, se toacă şi se pun la călit în uleiul încins. Când ceapă devine transparentă, se pun bucăţile de pui, se prăjesc puţin, se adăugă boiaua, se amesteca şi se acoperă cu apă. Se taie ardeiul gras în două şi se pune la fiert. Se fierbe la foc mic spre mediu până când carnea este bine pătrunsă.

Separat, se amestecă faină cu 3 linguri de smântână, se subţiază cu puţină zeamă de carne şi când puiul este fiert se toarnă în cratiţa amestecând continuu, până se leagă.

Lăsaţi să mai dea câteva clocote, potriviţi de sare şi piper. Se ia vasul de pe foc şi se adăugă verdeaţă tocată.

8. Reţetă ciulama de pipote şi inimi de pui

Ingrediente ciulama de pipote şi inimi de pui

1 pachet de pipote şi inimi de pui

1 morcov mare

2 linguri cu smântână

4 linguri cu făină

2 -3 linguri cu ulei de măsline

sare

piper

foi de dafin

o legătură de mărar

ciulama

Mod de preparare ciulama de pipote şi inimi de pui

Pipotele şi inimile se curăţa bine, se spală şi se opăresc cu apă fiartă. Se spală şi se pun apoi la fiert împreună cu morcovul în 2 l de apă. Se adăugă sarea, piperul şi foile de dafin şi se lasă la fiert, cu capac, până se înmoaie bine. Se scoate apoi morcovul şi se lăsă puţin la răcit.

Într-o crăticioara întinsă se pune uleiul, iar când este încins se pune toată faina odată şi se amestecă cu un ţel. Imediat se toarnă câte un polonic de supă fierbinte, amestecând continuu să nu se formeze cocoloaşe.

Când ciulamaua a ajuns la consistenţa unei smântâni, se pune morcovul râs pe razătoarea mică, pipotele şi inimile scurse şi cele 2 linguri cu smântână. Se amestecă uşor cu ţelul şi se mai lasa la foc mic 5 minute. Se opreşte focul şi se pune mărarul tocat fin. Se serveşte caldă, cu mămăliguţă!

9. Reţetă ciulama de găină

Ingrediente ciulama de găină

½ găină

1 ceapă

2 linguri faina

50g unt sau grăsime de găină

1 morcov

1 pătrunjel

sare

1 vârf de cuţit piper

2 ceşti zeamă de carne

1 ceaşca lapte

ciulama

Mod de preparare ciulama de găină

Se fierbe carnea de găină curăţita şi spălată, cu o ceapă, morcov, pătrunjel şi sare. Se taie bucăţi şi se pune în sosul alb de ciulama. Ciulamaua se pregăteşte astfel: se încinge grăsimea sau untul într-o cratiţă, se amestecă cu făină, apoi se stinge cu zeamă de carne şi lapte până se obţine un sos alb de consistenţa unei smântâni groase. Se adăugă sare, piper şi se amestecă bine ca să nu aibă cocoloşi. Se pun bucăţile de carne fierte şi se ţine cratiţa într-un vas cu apă clocotită până se serveşte. La fel se prepară ciulamaua de pui. Se poate adăuga la sos două linguri de smântână şi zeamă de la ½ de lămâie Se poate servi foarte bine cu mămăliguţa.

10. Reţetă ciulama de pui cu ciuperci şi smântână

Ingrediente ciulama pui cu ciuperci şi smântână

2 buc piept pui

2 cutii ciuperci

300 g smântână

3 linguri faina

sare

piper

ulei

pătrunjel

ciulama

Mod de preparare ciulama pui cu ciuperci şi smântână

Pieptul se taie bucăţele şi se pune la rumenit cu ciupercile şi sărea (după gust). Uleiul se freacă la foc mic cu făină până la omogenizare, apoi se adăugă treptat smântână, apoi apă, frecându-se rapid până creşte (subţire sau gros, după preferinţe).

Se adăugă pieptul cu ciupercile şi pătrunjelul. Se lasă la fiert 30 min amestecându-se încet. Se dă piper şi sare după gust.

11. Reţetă ciulama de cartofi (de post)

Ingrediente ciulama de cartofi

1 kg cartofi

1 lingura faina

o ceapă uscată

sare

piper

vegeta

pătrunjel verde

ulei

ciulama

Mod de preparare ciulama de cartofi

Ciulamaua de cartofi este o reţetă de post ce se prepară foarte uşor.

Se curăţa cartofii se spală şi se pun la fiert în apă cu sare.

Se căleşte în ulei o ceapă tocată mărunt.Se pune peste ceapă puţină apă în care au fiert cartofii şi se lasă la fiert.

Când ceapă a fiert se pune faina amestecată cu apă şi se fierbe până se îngroaşă sosul.Se adăugă vegeta şi piper.La sfârşit se pun cartofii şi se mai fierb încă 2 minute.Se pune pătrunjel verde.

Ciulamaua de cartofi se serveşte cu salata în funcţie de preferinţe.

12. Reţetă ciulama de miel

Ingrediente ciulama de miel

1 kg de carne de miel,

3 linguri de unt,

2 cepe,

1 morcov,

1 rădăcină de pătrunjel,

2-4 linguri de vin,

2 linguri de făină de grîu,

2-3 căţei de usturoi,

sare

piper boabe.

ciulama

Mod de preparare ciulama de miel

Carnea spălată şi curăţată se taie bucăţi, costiţele se taie şi ele, se pune totul în caserolă, se adaugă ceapă, jumătăţi de morcov, rădăcină de pătrunjel tăiată măşcat, sare, piper boabe, turnaţi bulion sau apă ½ din volumul cărnii, lăsaţi să fiarbă. Scoateţi legumele, turnaţi făina prăjită în prealabil dizolvată cu bulion, vin şi fierbeţi-o.

La sfîrşit adăugaţi usturoiul pisat cu sare, bucăţele de unt. Sosul trebuie să fie dens.

13. Reţetă ciulama de iepure

Ingrediente ciulama de iepure

1-2 Iepuri

3 ceape

3 Morcovi

1 Telină

2 buc Pătrunjel radacină

1 kg Ciuperci proaspete

Măsline verzi rondele

500 ml Vin alb

300 ml Ulei

200 g Unt

4 linguri Faină

1 l Lapte

Sare

Piper

Vegeta

2-3 căţei Usturoi

Frunze pătrunjel

Rozmarin

ciulama

Mod de preparare ciulama de iepure

Se taie iepurele şi se porţionează în bucăţi potrivite. În ceaun se încinge uleiul şi se pun bucăţile de iepure împreună cu ceapă şi usturoiul la prăjit timp de aproximativ 10 minute. Se râde morcovul, ţelina, pătrunjelul pe razătoarea mare şi se introduc în ceaun. Se călesc un pic cu ceapă şi iepurele după care se adăugă vinul şi se lasa să se inabuseasca timp de 2 minute.

Se adăugă apă fierbinte şi se lasă la fiert până se fierbe carnea. Spre final se adăugă ciupercile tăiate felii, împreună cu măslinele şi se asezonează cu sare, piper, vegeta, rozmarin şi frunze de parunjel.

Se pune untul la topit într-o cratiţă şi se aduga faina până se încorporează. Se adăugă câte puţin lapte fiert şi se amestecă că la maioneza până se încorporează tot laptele. Sosul rezultat se adăugă în ceaun puţin câte puţin, amestecându-se permanent. Se mai da un clocot şi se serveşte cald cu mămăliguţa.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
delicatesa.ro
revistamagazin.ro
reteteculinare.ro
bucuriebunastarehrisca.blogspot.ro
gustos.ro
edithskitchen.ro
bucataras.ro
petitchef.ro
moldovenii.md
Sursa-foto:
reteteculinare.ro
bucuriebunastarehrisca.blogspot.ro
edithskitchen.ro
petitchef.ro
moldovenii.md
click.ro
barbatlacratita.ro
bucataras.ro
nonatrif.blogspot.ro
turnulsfatului.ro
Taguri:
retete, ciulama, bruschete, oua umplute, somon, masline, tort, sarmale
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!