toate sectiunile

REŢETE CIORBĂ DE PERIŞOARE: 11 reţete pentru ciorbă de perişoare

17 dec 2012, 9727 afisari

Ţi-e dor să guşti o ciorbă delicioasă ca la mamaa acasă? Ciorba de perişoare poate fi alegerea ideală, de aceea Apropo.ro îţi propune astăzi 11 reţete pentru ciorbă de perişoare.

REŢETE CIORBĂ DE PERIŞOARE: 11 reţete pentru ciorbă de perişoare

Cine nu ştie că o ciorbă este cea mai sănătoasă mâncare dintre toate? Şi dacă este ciorbă de perişoare este şi sănătoasă şi gustoasă. Asta pentru că perişoarele pot fi făcute cu diferite tipuri de carne, legume sau condimente. Apropo.ro vă propune azi 11 reţete pentru ciorbă de perişoare.

1. Ciorbă de perişoare cu smântână şi tarhon

Ingrediente

- 5-6 costiţe porc

- 1 morcov mare

- 1 rădăcină pătrunjel mică (cca. 50 g)

- 1 păstârnac (cca. 50 g)

- 1 felie ţelină (cca. 50 g)

- 1 ceapă medie

- 200 g smântână

- 1 lingură rasă făină

- 1/2 lămâie

- 1 lingură bună tarhon tocat

Amestec perişoare

- 300 g carne tocată (de porc sau mixtă porc+vită; dată de 2 ori prin maşina de tocat)

- 1 ceapă mică (cca. 30 g)

- 1 lingură pesmet

- 4 fire pătrunjel

- 20 g orez

- 1 ou

- sare, piper negru

Preparare

Se pun costiţele la fiert în 2 l apă rece. Se fierb, la foc mediu, cu capac, pentru 45 minute. În acest timp se dau zarzavaturile pe răzătoarea mare (sau se taie cubuleţe) şi se sotează în 2 linguri ulei, până se înmoaie. Se adaugă zarzavaturile în supă şi se mai lasă la fiert, tot cu capac, timp de 15-20 minute (până sunt fierte). În acest timp se pregătesc perişoarele: se dă carnea de două ori prin maşina de tocat cu ceapa (dacă carnea e gata tocată, daţi ceapa pe răzătoare). Se adaugă orezul (uscat), pesmetul, pătrunjelul tocat fîn şi oul. Se amestecă bine până la omogenizare. Se condimentează amestecul cu sare şi piper negru. Cu mâinile umede se formează bile de dimensiunea unei nuci (mi-au ieşti 21 perişoare). Se dă focul sub supă la mediu spre mic şi se pun perişoarele în supă, pe toată suprafaţa oalei. Se lasă la fiert 10 minute, timp în care se spumează supa. Se dă focul mic sub supă. Smântâna se freacă cu făină şi apoi se dizolvă cu 5 polonice de supă fierbinte, adăugate pe rând. Apoi se toarnă smântâna încet în oala cu supă, amestecând continuu pentru a nu se brânzi. Se adaugă tarhonul tocat şi suc de lămâie după gust (am pus 2 linguri suc de lămâie) şi se mai lasă 10 minute pe foc foarte mic (supa să nu mai clocotească!). Se gustă de sare.

2. Ciorbă de perişoare pentru post

Ingrediente

Pentru supă:

- 2 morcovi mari,

- un păstârnac,

- o rădăcină de pătrunjel,

- o jumătate de bucată de ţelină,

- un ardei (roşu sau de orice fel),

- o ceapă,

- zeamă de lămâie sau borş - pentru acrit,

- frunze de leuştean, pătrunjel

Pentru perişoare:

- 2 cepe mari călite,

- 100 g orez,

- 100 g granule de soia fierte,

- 3 linguri de seminţe de in măcinate în râşniţa de cafea,

- 4 linguri de făină din fulgi de ovăz (se obţine din măcinarea fulgilor în râşniţa de cafea),

- 2-3 linguri griş sau făină albă de grâu,

- condimente (sare, piper)

Preparare

Morcovii, pătrunjelul, păstârnacul şi ţelina se taie cubuleţe şi se călesc în apă şi 2 linguri de ulei. Se completează apoi cu 3,5 - 4 l de apă clocotită, se adaugă ceapa întreagă şi ardeiul, sarea, până sunt fierte legumele. La urmă adăugăm frunzele de leuştean şi/sau pătrunjel şi acrim după preferinţă cu zeamă de lămâie sau borş. Pentru perişoare călim cepele tocate mărunt, adăugăm orezul spălat şi 1/2 cană de apă şi lăsăm pe foc până orezul este aproape fiert. Adăugăm restul ingredientelor: granulele de soia şi făinurile+condimentele, formăm perişoarele şi le fierbem în apă cu sare. Apoi le transferăm în oala cu supă de legume.

3. Ciorbă de perişoare din peşte

Ingrediente (6 Porţii)

Pentru perişoare:

- 1 kg peşte (cod, şalău sau alt peşte cu oase puţine)

- 2 cepe

- 1 ardei

- 1 legătură pătrunjel

- 2-3 linguri făină

- 100 g griş

- ulei

- sare, piper

Pentru ciorbă:

- 4 roşii

- 3 ardei

- 1 morcov

- 1 ţelină

- 1 păstârnac

- 1 ceapă

- 0,5 l borş

- 2 legături leuştean

- sare, piper

Preparare

Pentru perişoare: Curăţaţi peştele şi îl puneţi la fiert 20 de minute în apă cu sare, la foc mic. Îl lăsaţi să se răcească, îl scoateţi, îl dezosaţi şi îl daţi prin maşina de tocat. Ceapa şi ardeiul le curăţaţi, le tăiaţi mărunt, le căliţi în puţin ulei şi le amestecaţi cu peştele. Adăugaţi sare şi piper după gust, pătrunjelul tocat şi mai daţi o dată prin maşina de tocat. Adăugaţi grişul şi amestecaţi până omogenizaţi compoziţia, apoi o lăsaţi la frigider până pregătiţi ciorba.

Pentru ciorbă: Curăţaţi şi spălaţi bine toate legumele. Tăiaţi mărunt ceapa şi ardeiul, iar morcovul, ţelina şi păstârnacul le daţi pe răzătoare, apoi le puneţi pe toate la fiert în supa în care a fiert peştele pentru perişoare. Când legumele s-au înmuiat, adăugaţi roşiile decojite tăiate felii. Din compoziţia cu peşte faceţi perişoare de mărimea unei nuci, le daţi prin făină şi le puneţi în ciorbă să fiarbă 10 minute. Adăugaţi borşul fiert separat şi lăsaţi să dea un clocot. Potriviţi gustul de sare şi piper şi presăraţi leuşteanul.

4. Ciorbă de perişoare cu os de vită

Ingrediente, 4-6 porţii

- 250 g carne tocată în amestec, porc cu vită

- un os mare de vită cu măduva

- un morcov mare curăţat

- o ceapă mare curăţată

- o ţelină mică curăţată

- o rădăcină mare de pătrunjel curăţată

- o lingură pătrunjel tocat

- o linguriţă leuştean tocat

- o lingură orez cu bob rotund

- o cană roşii în bullion, curăţate de coajă şi tocate

- o lingură pasta de roşii

- o linguriţă de sare

- 5-6 boabe de piper negru

- un vârf de cuţit de piper negru măcinat

Preparare

Osul de vită se opăreşte într-o oală cu apă clocotită. Se scoate şi se pune la fiert în aceeaşi oală, însă cu apă rece, de data aceasta, cu piperul boabe şi sare. Se fierbe supa la foc mic, spumând când este nevoie.

În acest timp se pune şi orezul la fiert în 250 ml apă, însă doar pe jumătate, se strecoară şi se amestecă cu carnea tocată, cu puţin pătrunjel tocat, sare şi piper. După ce se amestecă bine şi se omogenizează compoziţia, se formează perişoare rotunde, care se pun la fiert 10-12 minute în supa cu os. După ce se ridică la suprafaţă, acestea se scot cu o spumieră într-un vas cu apă rece pentru a le stopa fierberea şi a se păstra tari. Se toacă mărunt zarzavatul şi se adăugă peste supa de os, imediat ce se scot perişoarele. Se continuă fierberea încă 10 minute, după care se înlătura osul fiert, se adăugă perişoarele din nou şi se mai lasa pe foc pentru 2-3 clocote. Se presară verdeaţă tocată. Pentru un gust delicios se pune sare puţină şi se gustă pentru a vedea câtă sare mai este necesară. Se poate servi cu smântână şi ardei iute.

5. Ciorbă de perişoare tradiţională

Ingrediente

- 600 g carne tocată

- 3-4 linguri orez

- 1 ou

- delikat

- 1 morcov mare

- 2 cepe

- 1 ardei roşu

- 1 ardei galben

- 2 roşii

- 2 linguri pastă de tomate

- pătrunjel, leuştean

- sare, piper

- 1 lingură şi jumătate de borş praf sau 250 ml borş

Preparare

Legumele se taie cubuleţe sau cum vreţi şi se călesc în puţin ulei, apoi se adaugă apa şi se pune la fiert. Între timp facem perişoarele: amestecăm carnea cu orezul, oul şi delikatul şi formăm perişoarele. Când ciorba a dat într-un clocot reducem flacăra şi punem perişoarele cu grijă în oală, iar apoi mărim flacăra şi lăsăm să fiarbă. Când au fiert perişoarele pe jumătate se face sosul de roşii: roşiile se pun în apa clocotită şi se lasă 5 min. pe foc, se decojesc şi se pun într-un blender cu pasta de tomate şi obţinem un sos gros. Se adaugă sosul de roşi în ciorba de perişoare. După aprox. 1 h încercaţi perişoarele şi dacă sunt fierte adăugaţi borşul şi mai lăsaţi puţin să fiarbă. Ciorba de perişoare se serveşte fierbite cu pătrunjel şi leuştean.

6. Ciorbă de perişoare cu orez

Ingrediente

- 1 litru de supă sau apă cu cub concentrat

- 1 ceapă

- 1 morcov

- 1 ardei verde

- 1 tulpină ţelină (apio)

- leuştean, pătrunjel verde

- borş magic 250 g

- carne tocată de porc

- 1 ou

- 1 lingură de orez nefiert

- sare

Preparare

Ciorba de perişoare cu orez este foarte gustoasă. Pentru pregătirea perişoarelor puteţi folosi orice fel de carne. Se pune supă într-o oală şi se pune la fiert. Se taie cubuleţe toate legumele şi se adaugă la supă. Până fierb legumele se formează perişoarele. Se amestecă carnea tocată cu oul şi lingura de orez. Când fierbe supa se adaugă biluţe făcute din compoziţia de carne tocată. Se acoperă cu un capac şi se dă la foc mic cam 15-20 de minute. Se adaugă borş, leuştean şi pătrunjel verde. Ciorba de perişoare se serveşte caldă, cu smântâna şi ardei iute.

7. Ciorbă de perişoare cu costiţă afumată

Ingrediente

- 400 g carne de porc tocată

- 300 g costiţă afumată

- 1 ceapă

- 2 morcovi

- 100 g orez

- pastă de ardei

- zarzavat pentru ciorbă (ţelină,pătrunjel,pastranac rădăcină)

- ulei

- sare, piper

- pătrunjel şi leuştean verde

- 500 ml smântână

- sucul de la o lămâie

- 2 ouă

Preparare

Se căleşte în ulei morcovul dat pe răzătoare, se adaugă ceapă tocată fin, 2 linguri pastă de ardei şi zarzavatul tocat cubuleţe. Se pune costiţă tăiată tot cubuleţe şi la sfârşit se completează cu apă şi se lasă să fiarbă până când costiţa e aproape fiartă. Între timp se pregătesc perişoarele din carnea tocată, orezul, 2 ouă, sare şi piper. Se fac perişoare, se pun în ciorbă, se condimentează ciorba şi când sunt aproape fierte se adaugă sucul de lămâie. Se mai dau câteva clocote, după care se adaugă smântâna în care s-a pus treptat ciorba călduţă şi pe urmă pătrunjel şi leuştean tocat mărunt.

8. Ciorbă de perişoare cu nucă

Ingrediente

Pentru ciorbă

- 2 cepe

- 2 morcovi

- 1 pătrunjel

- 1 ţelină

- 2 cartofi

- 1 ardei

- 200 ml suc de roşii

- 1 lingură vegeta

- verdeaţă (leuştean şi mărar)

Pentru acreală (opţional)

- borş sau zeamă de lămâie şi sare după gust

Pentru perişoare

- 100 g orez

- 2 cepe mari

- 1 pahar nuci măcinate

- 1 lingură de boia de ardei dulce

- condimente (cimbru, oregano)

- 1 lingură vegeta

- 1/2 lingură pesmet sau gris

- 2 ouă

Preparare

CIORBĂ

Legumele se fierb bine, iar după aceea se strecoară.

PERIŞOARELE

Se căleşte ceapa în apă şi puţin ulei şi vegeta. Se adaugă orezul şi apa cât să cuprindă orezul pe jumătate. Se lasă să se răcească. Doar după ce s-au răcit se adaugă restul ingredientelor. Se formează perişoare care se pun în supa de legume strecurată pentru a fierbe. Când sunt aproape gata, se pune sucul de roşii, borşul sau zeama de lămâie şi sare după gust. După ce se stinge focul se pune verdeaţă. Se poate servi cu puţină smântână.

9. Ciorbă de perişoare cu varză acră

Ingrediente

Pentru perişoare

- 1/2 kg carne tocată de porc (sau amestec),

- 1 ceapă mică,

- 1 ou,

- sare, piper,

- boia de ardei dulce.

Pentru ciorbă

- 2-3 l de apă,

- 1-2 morcovi,

- 1 ţelină mică,

- 1 varză murată mică,

- 1 căţel de usturoi,

- sare,

- knorr delicat,

- 1/2 ceaşcă de orez (sau dacă doriţi se poate pune mai mult orez)

Preparare

Punem apa la foc şi pregătim perişoarele. Se condimentează carnea tocată, adăugăm ceapa tăiată mărunt şi oul, se amestecă bine şi se formează mici perişoare. Când apa începe să dea în clocot adăugăm perişoarele rând pe rând, se ia spuma dacă se face, apoi adăugăm legumele şi varza tăiată mărunt, condimentăm cu sare şi delikat. Spre final când este aproape gata adăugăm orezul spălat. După ce a fiert orezul se mai poate acri cu zeamă de la varză sau lămâie. Se serveşte cu smântâna şi frunze de pătrunjel tocat mărunt şi cu ardei iute.

10. Ciorbă de perişoare cu afumătură

Ingrediente

Pentru perisoare

- 350 g carne tocată (vită + porc)

- 1 lingură orez

- mărar verde

- 2 ouă

- 1 lingură griş

- sare, piper

Pentru ciorbă

- 1 costiţă afumată

- 1 morcov

- 1 ceapă

- jumătate ardei roşu

- jumătate ardei galben

- 1 roşie

- pătrunjel verde

- mărar verde

- sare, piper

- 1 1/2 cană borş

- 1 mână fidea

Preparare

Spălăm puţin costiţa. Într-o oală punem cam 6-7 litri apă şi adăugăm costiţa. Punem pe foc şi când dă să fiarbă spumăm puţin. Ceapa o curăţam, o spălăm şi o tocăm mărunt. Morcovul îl curăţăm, îl spălăm şi îl dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari. Ardeiul roşu şi galben îl tăiem cubuleţe. Roşia o decojim şi o facem bucăţele mici. După ce costiţa a fiert cam 15 minute adăugăm toate legumele tăiate. Acoperim oala şi lăsăm la fiert până ce costiţa este făcută cam pe jumătate.

Perişoarele: Orezul îl spălam bine şi îl fierbem. Carnea tocată o amestecăm cu sare şi piper după gust. Punem grişul, ouăle, mărar verde tocat şi orezul fiert. Amestecăm până omogenizăm compoziţia. Ne udam mâinile cu puţină apă şi formăm perişoarele. Le dăm drumul în ciorbă uşor şi le lăsăm să fiarbă, dar la foc nu foarte iute. Când au fiert suficient şi perişoarele, dăm gust cu sare şi piper, apoi adăugăm borşul. Lăsăm să înceapă iar să fiarbă şi dăm drumul şi firelor de fidea. După 5 minute, de când punem fideaua, ciorba este gata. Tragem oala de pe foc, adăugăm mărarul şi pătrunjelul verde tocat. Lăsăm puţin la răcorit, apoi e numai bună pentru servit.

11. Ciorbă de perişoare dn miel

Ingrediente

- 500 g carne miel tocată

- 3 linguri orez

- 3 linguri griş

- 1 ou.

- 3 morcovi

- 3 rădăcini pătrunjel

- 1 ardei roşu

- 1 ceapă

- 1 cană borş acru

- zarzavat verde

- 1 cutie roşii în bulion.

Preparare

Se pune apa la fiert cu sare într-o oală de 2 litri. Se rad morcovii şi pătrunjelul. Ardeiul îl tăiem cubuleţe şi ceapă o prăjim cu cutia de roşii în bulion, apoi le punem în apă. Din carnea de miel tocată, orezul, grişul şi oul formăm perişoarele pe care le punem în ciorbă când fierbe apa. La final punem borşul acru, urmat de zarzavat verde şi în special leuşteanul. Se mai lasă 5 minute după care ciorba este gata!

În speranţa că cele 11 reţete pentru ciorbă de perişoare sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
e-retete.ro
retetedeli.blogspot.ro
ziaruldeapuseni.ro
secretulbucatarului.ro
retete-mancare.com
culinar.ro
bucataras.ro
petitchef.ro
rocsyinbucatarie.blogspot.ro
Sursa-foto:
e-retete.ro
ziaruldeapuseni.ro
retete-mancare.com
culinar.ro
bucataras.ro
petitchef.ro
rocsyinbucatarie.blogspot.ro
Taguri:
ciorba de perisoare, retete ciorba
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!