toate sectiunile

REŢETE CIORBĂ DE BURTĂ: 11 reţete pentru ciorbă de burtă

23 nov 2012, 71451 afisari

Ciorba de burtă este unul dintre tipurile de mâncare tradiţională românească pe care unii o detestă, iar alţii o adoră. Iată 11 reţete pentru ciorbă de burtă.

REŢETE CIORBĂ DE BURTĂ: 11 reţete pentru ciorbă de burtă

Urâtă de unii, adorată de alţii, ciorba de burtă este una dintre cele mai populare mâncăruri, iar o ciorbă de burtă bună face deliciul unui prânz. Apropo.ro vă propune astăzi 11 reţete pentru ciorbă de burtă.

1. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

- 1 kg burtă de vită prefiarta

- 1 morcov mare

- 1, 2 cepe potrivite

- 1 ţelină

- leuştean

- 1 căpăţâna de usturoi

- 2 ouă

- 400 g smântâna

- oţet, 1 polonic... sau după gust

Preparare:

Burta spălată bine se pune la fiert într-o oală de 8 l şi se lasă până scade 3 sferturi ... iese o zeamă albicioasă ... se toacă ceapa, morcovul, ţelina şi se pun la fiert în această zeamă. Se scoate burta, se taie fâşii subţiri şi se pune din nou la fiert cu zarzavatul. Când e gata se pisează usturoiul, se amestecă gălbenuşurile de ou cu smântâna şi se adaugă 1-2 polonice de zeamă fiartă, un pic răcită. După ce se stinge focul la ciorbă, se drege cu un polonic de oţet (depinde de cât de tare este acesta) şi se pun smântâna cu ouăle, iar la sfârşit se adaugă leuşteanul.

2. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

- 4 l de apă,

- 1 kg de burtă,

- un picior de viţel sau vacă,

- zarzavat pentru supă,

- 2 foi de dafin,

- 10 boabe de piper,

- un morcov,

- o legătură pătrunjel

- o ceapă întreagă,

- 2 linguri cu oţet,

- 2 gălbenuşuri,

- smântână,

- hrean,

- sare,

- mujdei de usturoi.

Preparare:

Se spălă în mai multe ape şi se curăţă cu sare, până rămîn albe, burta şi piciorul. Se pun la fiert în apă cu sare, cu un morcov, un pătrunjel şi o ceapă întreagă, foile de dafin şi boabele de piper. Se lasă să fiarbă bine la foc potrivit. Se scoate burta şi, după ce s-a răcorit, se tăie în formă de tăiţei mai groşi. Se procedează la fel cu carnea de la picior. Se pun într-o oală, se strecoară zeama în care au fiert şi se lasă să mai dea în câteva clocote. Se bat gălbenuşurile cu două linguri de oţet (sau cu o jumătate de lămâie) şi se amestecă încet cu zeama din oală. Se gustă de sare şi de oţet şi se serveşte fără să se mai pună pe foc. Se rade hreanul, se pregăteşte mujdeiul şi se pun în boluri separate la masă alături de un alt bol cu smântână, la îndemâna comesenilor pentru a-şi drege ciorba după gust.

3. Ciorbă de burtă tradiţională

Ingrediente:

- 1 kg burtă de vacă sau viţel

- 1 căpăţâna mare de usturoi

- 2 gălbenuşuri

- leuştean, sare, piper

- 2 kg ciocănele şi picioare de vacă

- 100 ml oţet

- 500 ml smântâna

- 500 g zarzavat supă - 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci

Porţii: 4-6

Preparare:

Seara:

Se pun 5 l de apa la fiert cu ciocănelele şi picioarele sparte, se spumează. Se spăla burta, se tăie în bucăţi potrivite, se aruncă grăsimea, se curată de pieliţă, se freacă cu mălai şi cu oţet. Se lasă până dimineaţă în apă rece cu o linguriţă de bicarbonat, să-i scoată acidul din musculatură. După trei ore de fiert se scot oasele şi ciocănelele din oală şi se dezosează, tăind zgârciurile în tăieţei de 1 cm lăţime. Dacă aveţi burtă prefiartă nu mai trebuie s-o frecaţi cu mălai şi oţet. Dacă nu aveţi ciocănele şi picioare de vacă completaţi cu mai multă burtă prefiară.

Dimineaţa:

Se pune burta la fiert în apa în care au fiert oasele, completată la 5 litri. Se rad morcovii, păstârnacul, se toacă ceapa din cuţit. După trei ore se trage oala de pe foc, se scoate burta şi se tăie în tăieţei de aprox. 1 cm lăţime - 3 cm lungime (sau cum vreţi). Se pune iar totul la fiert - burta, zgârciurile de la ciocănele, oţetul şi zarzavatul, încă vreo oră. Ciorba trebuie să scadă vreo 3 litri din cei 5 iniţiali; ce scade sub, se adaugă. Se pisează usturoiul, se freacă cu 1 lingură de sare (cu vârf), gălbenuşuri, smântână şi puţină zeamă răcită din ciorbă. Se drege ciorba cu usturoi şi restul, se piperează după gust, se presară leuştean. Se oferă fierbinte, cu ardei iute, dar să fie la îndemână şi o olivieră cu mujdei, oţet, smântână etc.

4. Ciorbă de burtă a la Doina

Ingrediente:

- 1,2-1,5 kg burtă de vită

- 2 morcovi

- 1 ceapă mai mare

- 1 păstârnac

- 1 ardei gras

- 50 g ţelină

- câteva frunze de ţelină cu codiţe

- 1 legătură leuştean

- 2 litri borş

- 4-5 linguriţe cu bicarbonat

- 50 ml oţet

- 2 cuburi / linguriţe concentrat de vită

- 1 gălbenuş

- 2-3 linguri smântâna

- sare, piper, zahăr după gust

Preparare:

Se presară burta cu bicarbonat, se freacă puţin cu mâna şi se toarnă peste ea oţetul. Se va forma o spumă abundenă care o albeşte, o curăţă şi scoate mirosul. Se spală bine şi se pune la fiert în 5 litri de apă rece cu puţină sare, aproximativ 1 oră, la foc mic. Între timp se curăţă legumele şi se pun la fiert întregi peste burtă, cu frunzele de ţelină tăiate bucăţi. După încă 30 minute stingeţi focul şi lăsaţi să se răcorească. Strecuraţi zeama şi apoi tocaţi mărunt legumele, iar burta o tăiaţi fideluţă foarte subţire. Adăugaţi legumele şi burta peste zeama strecurată şi puneţi din nou la fiert la foc mic, încă 30 de minute. Separat puneţi la fiert borşul să dea în 2-3 clocote şi adăugaţi-l peste ciorbă, cu concentratul. Dregeţi gustul de sare, piper, eventual şi puţin zahăr (cine doreşte), leuştean tocat. În supieră amestecaţi smântâna cu gălbenuşul, puţin oţet, până se omogenizează bine, apoi puneţi ciorba. Garnisiţi cu frunzuliţe de leuştean. Cine doreşte o mai poate acri la masă cu oţet, mai poate adaugă smântâna şi ardei iute.

5. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

- o pungă de burtă prefiartă

- un rasol de vită

- o ţelină mică

- 3 morcovi

- 3 cepe

- 700-800 g smântâna

- 3 gălbenuşuri

- 2 foi de dafin

- mujdei de usturoi

- oţet, sare, piper alb

Preparare:

Spălam bine rasolul de vită pentru a îndepărta toate aşchiile de os, apoi îl punem la fiert în apa, cca. 4 litri, pentru că o să scadă. Când rasolul a fiert, după aproximativ 1 -1,5 h adăugăm burta bine spălată şi legumele întregi, curăţate şi spălate. Le lăsăm la fiert 30 de minute; scoatem legumele şi mai lăsăm burta să fiarbă cu rasolul încă 20-30 de minute, cu foile de dafin. Luăm oala de pe foc şi scoatem rasolul şi foile de dafin. Puteţi desprinde carnea de pe os, să o tăiaţi fâşii subţiri şi să o adăugaţi în oală, alături de burtă. Ceapa şi ţelina se pasează cu ajutorul blenderului, se pun peste cele 3 gălbenuşuri şi smântână; se mai amestecă câteva secunde pentru a se omogeniza totul bine. Legumele păsate vor da un plus de savoare şi vor face ciorba mult mai cremoasă. Peste amestecul astfel obţinut, adăugăm câteva polonice cu zeamă din ciorbă pentru a aduce smântâna la o temperatură ridicată încet şi astfel evităm ca aceasta să se brânzească. După ce am adăugat cam jumate din zeama din oală peste smântână, polonic cu polonic, putem adauga amestecul cu smântână peste. Se acreşte după gust cu oţet şi se serveşte cu mujdei de usturoi.

6. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

- 1 şi ½ burtă de vită congelată

- 1 ciolan afumat de porc

- zarzavat de ciorbă (ceapă, morcov, ardei gras, rădăcină pătrunjel, păstârnac şi ţelină)

- zarzavat de călit: 1 morcov, ½ ardei capia roşu, 4 căţei usturoi, răzuite

- 4 gălbenuşuri

- 1 ardei iute

- 400 g smântâna

- oţet după gust

- sare

Preparare:

Pentru zeamă am folosit un ciolan afumat de porc. L-am pus la fiert în oală sub presiune cu 1 linguriţă de delikat de legume. Carnea de pe ciolan (nu toată) am tăiat-o bucăţele mici şi se adaugă cu bucăţile de burtă la fierberea finală. În zeama obţinută am pus legumele (ceapă, morcov, ţelină, păstârnac, pătrunjel şi ardei gras) şi am lăsat să fiarbă. Am strecurat şi m-am ales cu o zeamă foarte gustoasă pe care am pus-o la loc în oala sub presiune pentru fierberea finală. Apoi m-am ocupat de burta de vită (în acest caz prefiartă şi tăiată fidelutţă) pe care am spălat-o bine în mai multe ape, am lăsat-o în apă rece cu oţet cam 2 ore şi apoi am pus-o la fiert 10 min., după care am aruncat apa şi am mai spălat-o în câteva ape. Am răzuit (pe răzătoarea fină) 1 morcov, ½ ardei capia roşu şi 4 căţei de usturoi şi am călit totul în puţin ulei. Apoi am adăugat în oală burta, bucăţelele de ciolan, legumele călite, câteva rondele de ardei iute şi sare şi am lăsat la fiert 40 min. Aproape gata, dar mai amestec 4 gălbenuşuri cu vreo 400 g smântâna şi 2-3 polonice de ciorbă şi adaug în oală, dar după ce am oprit focul, că să nu se brânzească smântâna. Am gustat şi mai adaug puţină sare, nişte oţet şi ardei iute.

7. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

- 1 kg şi 1/2 de burtă prefiartă

- 1 kg de carne de vită (sau ciolane de vită)

- zarzavat pt supă: 1-2 morcovi, ţelină, 1 păstârnac, 1-2 rădăcini de pătrunjel

- piper boabe (verde şi negru)

- 1-2 ardei iuţi (în funcţie de cât de iute vă place; se pot folosi şi proaspeţi şi muraţi)

- un borcan de gogoşari în oţet

- 1 căpăţână mare de usturoi

- 1/2 găletuşă de smântână

- 5-6 gălbenuşuri de ou

- 2 linguri cu făină

Preparare:

În prima fază punem la fiert în cca. 5-6 l de apă carnea de vită, zarzavaturile, ambele tăiate bucăţele, că să fiarbă mai uşor, şi piperul. Se lasă la fiert până când e gata vita.. adică vreo 4 ore. Apoi se strecoară zarzavaturile şi carnea de vită, iar apa în care au fiert se toarnă într-o oală de 5 l. Dacă aveţi cuctă (oală sub presiune) cu atât mai bine. Separat, spălam bine burta, în mai multe rânduri, în apă cu oţet, până îi scoatem mirosul. Se freacă burta cu sare grunjoasă şi se taie mărunt bucăţile care întâmplător au rămas mari. Apoi punem burta la fiert, în apa de pe vită şi zarzavat. Burta prefiarta nu se lasă mult la fiert, cca. 30 min., pt că altfel se fărâmiţează. Înăcrim supa cu toată cantitatea de oţet de pe gogoşari, apoi tăiem fideluţe ardeiul iute şi câţiva gogoşari pt. aspect. În ultimul clocot punem şi usturoiul pisat. Separat se prepară maiaua din smântân, făina şi gălbenuşurile de ou şi se adaugă în fir subţire la ciorbă. Se potriveşte cu sare şi... se mănâncă pe nerăsuflate!

8. Ciorbă de burtă

Ingrediente (10 porţii)

- 1 os de vită,

- 1.2 kg burtă vită fiartă,

- 1 şi 1/2 morcovi,

- 1 rădăcină pătrunjel,

- 1/2 ţelină,

- 2 foi de dafin,

- 1 ardei iute,

- 400 g smântâna 20%,

- 3 gălbenuşuri,

- 8 căţei mari de usturoi,

- 2 linguri de ulei,

- 3-4 linguri de sare.

Pentru servire: smântâna, ardei iute, piper, oţet sau zeamă de lămâie.

Preparare:

Într-o oală mai mare punem osul de vită şi adăugăm cca. 4 l de apă rece. Când a dat primul clocot trebuie să îndepărtăm spuma. Se adaugă legumele (1 morcov, rădăcină de pătrunjel, ţelină) şi foile de dafin. Se lasă la fiert cca. 1 oră şi jumătate. Ulterior strecurăm supa obţinută. Separat, într-o cratiţă, se încinge uleiul, apoi adăugăm jumătatea de morcov răzuit. Se căleşte până se înmoaie, apoi turnăm supa , burta fiartă şi scursă bine, sare şi punem la fiert, la foc mic, 5 minute. Într-un bol se amestecă bine smântâna cu galbenuşurile, se dizolvă cu câteva polonice de ciorbă fierbinte. Se toarnă încet în oală şi amestecăm uşor, cu grijă, pentru a nu se brânzi. Căţeii de usturoi se strivesc, se adaugă un polonic de ciorbă peste ei, se amestecă, se strecoară, iar mujdeiul obţinut se toarnă în ciorbă. Se serveşte caldă, după preferinţă cu ardei iute tăiat rondele, piper măcinat, smântână şi zeamă de lămâie sau oţet.

9. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

- ½ kg burtă (curăţată şi cântărită)

- ½ kg zarzavat de supă (morcov, pătrunjel, ţelină)

- o ceapă mare

- 6 - 8 căţei de usturoi

- o lămâie mare

- 1 - 2 gălbenuşuri

- 100 ml smântâna

- 300 g oase de viţel cu cartilaje

- leuştean, pătrunjel, frunze de ţelină

Preparare:

Avem nevoie de un stomac de vită sau de viţel mai mare. Dacă stomacul este întreg, îl vom tăia pe jumătate, că să putem îndepărta mai uşor mucoasa din interiorul lui, cu sare. Pe urmă îl spălam bine (că şi stomacul de porc) că să îi dispară mirosul specific. Îl scurgem de apă şi presărăm o linguriţă cu vârf de bicarbonat, cu care se freacă bine şi îl lăsăm până a două zi la rece. A două zi îl vom limpezi în 2 sau 3 ape reci până rămâne alb şi fără miros. Acum putem să îl punem la fiert în 3 litri de apă rece, cu oasele de viţel şi o linguriţă de sare. Deoarece este format din musculatură tare, trebuie să îl lăsăm vreo 4 ore la fiert. După ce au trecut 2 ore de când am pus cratiţa pe foc, adăugăm zarzavatul şi ceapa tăiată în patru. Lăsăm să fiarbă în continuare acoperite la foc mic, până când burta se înmoaie bine. Completam cu apă când această scade. După ce s-a fiert burta, o scoatem din supă şi o tăiem în fâşii de ½ cm pe lungime, iar acestea în bucăţele lungi de 3 - 4 cm. Bucăţile le punem în supă strecurată şi completam cu apă cât dorim să fie de groasă. Acum o lăsăm să fiarbă câteva clocote. După această fază se ia de pe foc, se sărează, se acreşte după gust cu zeamă de lămâie şi adăugăm o linguriţă de vegeta. Apoi o dregem fierbinte cu gălbenuş şi smântâna şi se aromează cu frunzele menţionate, pe care le tăiem mărunt. Pentru aspect, punem deasupra câteva bucăţele de unt şi usturoiul tocat. Ciorba noastră de burtă este gata!

10. Ciorbă de burtă

Ingrediente:

- 1 pungă cu burtă de vită prefiartă şi tăiată - aprox. 1 kg

- 4 căţei de usturoi zdrobiţi

- 1 ardei iute, tăiat mărunt

- 2 morcovi întregi

- 1 rădăcină de ţelină întreagă

- 1 ceapă întreagă

- 300 g smântâna

- puţin oţet

- 2 foi de dafin

- 2 linguri făină

- 3 gălbenuşuri de ou

- piper boabe

- sare - o linguriţă

Preparare:

Se spală burta bine în mai multe ape, cu oţet (cam de 2-3 ori). Dacă nu avem burtă prefiarta, la spălare se freacă cu sare şi se spală în aprox. 5 ape cu oţet. (1-2 linguri). Punem la fiert într-o oală cu presiune, 30 minute (calculate după ce începe oala să sfârâie), în 2,5-3 l de apă, burta, morcovii întregi, ţelina, ceapa, boabele de piper, frunzele de dafin şi ardeiul tăiat rondele. După ce au fiert, se deschide oala, se scot legumele şi se pun deoparte. Punem oţetul (2-3 linguri - după gust), usturoiul şi sarea. Între timp preparăm un caimac din smântâna, gălbenuşuri şi făină, în care turnăm puţin câte puţin din zeama de la ciorbă, după care turnăm din acest caimac înapoi în oală, tot puţin câte puţin, amestecând continuu. Se lasă să mai fiarbă 5 minute. Se poate renunţa la ouă şi făină, punând direct smântâna în ciorbă. La sfârşit se mai drege după gust, se serveşte cu ardei iute, mujdei de usturoi şi smântâna.

11. Ciorbă de burtă a la Nico

Ingrediente:

- 1 kg de burtă prefiarta

- 1 ciolan de vită

- 1 ţelină

- 2 cepe

- 2 morcovi

- 8 căţei de usturoi

- 4 ouă

- 350-400 g carne de vită cu os(să aibe osul şi măduva)

- 200 ml smântâna

- 150 ml iaurt

- 3-4 litri apă pentru fiert

- 1 foaie de dafin

- 1 ardei

- piper, sare

Preparare:

Se spală burta, se clăteşte bine şi se pune la fiert, cu un ciolan de vită. Legumele se curăţă, se spăla şi se tăie în bucăţi mari. După vreo 40 de minute le adăugăm şi pe acestea după ce fierbe burta şi spumăm, de două-trei ori, după care verificăm dacă este burta fiartă. Dacă este fiartă o scoatem, o tăiem fideluţă şi o punem înapoi în oală pentru a continua fierberea. Se curăţă 8 căţei de usturoi şi se zdrobesc, adaugandu-se în ciorbă.Punem frunză de dafin, sare şi piper, după gust. Separat luăm un morcov de mărime potrivită, îl curăţăm, spălam şi răzuim pe răzătoare, îl stoarcem de zeamă şi îl adăugăm în puţin ulei într-o tigaie, îl călim un pic, urmând a-l adauga mai târziu. După 1 şi ½ verificăm dacă este fiartă ciorba suficient. Vom luă altă oală şi vom strecura ciorba. Nu se vor mai pune legumele, ci doar bucăţile de burtă, şi se va continua fierberea 20 de minute. Luăm strecurătoarea în care punem morcovul ras şi scurgem zeama morcovului cu uleiul în care a fost călit - va da un gust şi o culoare deosebite ciorbei. Se ia ciorba de pe foc, separat se bat ouăle cu smântâna şi iaurtul, dar NU SE VOR ADAUGA ÎN CIORBA CALDĂ. Se ia un polonic de ciorba şi se va amesteca peste amestecul de ouă, smântâna şi iaurt. Se pune treptat în oală pentru a nu se brânzi. Se serveşte cu oţet, smântâna şi ardei iute, după gust.

În speranţa că cele 11 reţete pentru ciorbă de burtă sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
reteteculinare.ro
gustos.ro
retete-mancare.com
papabun.com
ginuca27.blogspot.ro
teoskitchen.ro
bucataria-romaneasca.ro
divahair.ro
nonatrif.blogspot.ro
bucataras.ro
Sursa-foto:
gustos.ro
nonatrif.blogspot.ro
bucataras.ro
Taguri:
retete culinare, ciorba de burta, retete ciorba
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema