toate sectiunile

Reţete ciocolată de casă: 11 reţete ciocolată de casă

12 dec 2012, 23089 afisari

Cine nu-şi mai aduce aminte gustul de ciocolată făcută în casă, pe când bunica o pregătea cu toate ingredientele delicioase şi cu îndemânarea ei de mare bucătăreasă. Cei nostalgici sunt invitaţi să încerce următoarele 12 reţete de ciocolată de casă!

Reţete ciocolată de casă: 11 reţete ciocolată de casă

Deşi se spune că îţi dă dependenţă, ciocolata, fie ea şi de casă, este un desert fin şi savuros, cu beneficii, dar şi vinovată de ceva kilograme în plus, atunci când se exagerează cu cantitatea.

Dacă vrei să îţi aduci aminte de copilărie şi mirosul plăcut al ciocolatei de casă adună toate ingredientele şi prepară reţeta preferată de tine.

1. Reţetă ciocolată de casă simplă, neagră

Ingrediente ciocolată de casă neagră

450 grame de zahăr

10 ml esenţă de rom (opţional)

170 grame de unt gras (minim 80% grăsime)

500 grame lapte praf

80 grame de cacao

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă neagră

Amestecaţi laptele praf şi pudra de cacao şi treceţi-le prin sită. Amestecaţi zahărul cu 150 ml de apă într-o crăticioară.

Fierbeţi aproximativ 10 minute până se leagă într-un sirop cleios, fără ca zahărul să se caramelizeze. Adăugaţi untul tăiat cubuleţe şi luaţi vasul de pe foc. Amestecaţi până se topeşte.

Încorporaţi esenţa de rom şi amestecul de cacao cu lapte praf, cu grijă pentru a nu forma cocoloaşe. Amestecaţi energic - eventual folosind braţele de frământat ale mixerului - cât este cald, pentru a obţine o masă omogenă.

Întindeţi şi nivelaţi într-o tavă dreptunghiulară unsă cu puţin ulei. Lăsaţi la rece pentru 2-3 ore înainte de a tăia.

2. Reţetă ciocolată de casă albă

Ingrediente ciocolată de casă albă

450 grame zahăr

10 ml esenţa de rom

esenţa vanilie sau portocală (opţional)

170 grame unt

500 grame lapte praf

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă albă

Amestecaţi zahărul cu 150 ml apă într-o crăticioară. Fierbeţi compoziţia aproximativ 10 minute până se leagă într-un sirop cleios. Adăugaţi untul şi luaţi vasul de pe foc.Amestecaţi până se topeşte.

Puneţi într-un vas laptele praf cu esenţele şi adăugaţi încet siropul obţinut anterior.

Amestecaţi energic. Întindeţi compoziţia într-o tavă unsă cu puţin ulei sau pusă hârtie de copt

Lăsaţi la rece timp de 2-3 ore.

3. Reţetă ciocolată de casă în două culori

Ingrediente ciocolată de casă în două culori

500 gr lapte praf

500 gr zahăr

1/2 cana apă

200 gr unt

5-6 linguri de cacao

1 esenţa vanilie

nuci, fistic, stafide etc. (opţional)

puţin ulei

Bucăţi: 4 rulouri de 25 cm x 5 cm

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă în două culori

Se freacă untul un pic până e cremos. Se împarte în două. Se întind pe masa de lucru 4 folii de plastic sau celofan. Se ung cu un strop de ulei.

Se amestecă într-un bol mare 250 gr lapte praf cu cacaoa. În alt bol se pune restul de lapte praf. Se pune într-o oală zahărul cu apă şi se lasă la foc mic să se topească zahărul. Când începe să fiarbă compoziţia, adică începe să facă spumă deasupra, mai lăsaţi la fiert cca 1 minut.

Următorii paşi se fac cât mai rapid posibil, pentru a nu avea timp să se întărească ciocolată.

Se toarnă jumătate din acest sirop peste laptele cu cacaco şi se amestecă repede (amestecul încă nu e încă "legat" de tot, dar e ok) apoi se adăugă jumătate din unt (de abia acum, după ce untul e topit, compoziţia va deveni ca o lavă groasă în care se amestecă mai greu). Se freacă totul până compoziţia e omogena şi nu se mai vede unt.

Se împarte compoziţia de ciocolată cu cacao pe cele 4 folii. Apoi cu degetele trecute prin ulei întindeţi movilitele sub formă de foaie dreptunghiulară subţirică.

Siropul care a rămas îl mai încălziţi un pic până vedeţi că începe să fiarbă şi rapid îl turnaţi peste restul de lapte praf. Adăugaţi esenţa de vanilie şi omogenizaţi. Adăugaţi restul de unt şi amestecaţi bine.

Împărţiţi ciocolată albă în 4, peste foile cu cacao şi tot cu degetele trecute prin ulei întindeţi foaie deasupra. Lăsaţi totul măcar 15 minute să se răcorească ciocolată.

Dacă ciocolată albă iese o idee mai moale decât cea de cacao nu e problema, o puneţi cu lingura pe stratul de ciocolată şi în 15-30 min. se va întări astfel încât să puteţi rula ciocolată

Peste ciocolată albă, dacă doriţi presaraţi stafide, nuci sau orice altceva preferaţi; apsati-le puţin cu mâna să se lipească de ciocolată

Apoi, cu ajutorul foliei rulaţi fiecare bucată, pe partea lungă, sub formă de rulou. Daţi la frigider câteva ore.

Se taie felii şi se serveşte. Se păstrează la frigider.

4. Reţetă ciocolată de casă cu alune

Ingrediente ciocolată de casă cu alune

150 gr. unt

250 gr. lapte praf

100 gr. cacao

500 gr. zahăr

150 l apa

unt pentru tava vanilie

alune

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă cu alune

Se pune la foc apă cu zahărul.Când se formează un sirop bine legat se ia de pe foc şi se adăugă untul apoi laptele praf, cacaoa, şi se ameste bine să nu se formeze cocoloaşe.

Se adăugă esenţa de vanilie şi alunele.

Se pune într-o tavă unsă cu unt şi se lasa aproximativ 6 ore în frigider pentru a se răci.

5. Reţetă ciocolată de casă cu nuci

Ingrediente ciocolată de casă cu nuci

250 g zahăr

250 g lapte praf

200 g unt

50 g cacao

150 ml apă

esenţa de rom

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă cu nuci

Apă şi zahărul le punem la fiert. După ce a dat în clocot, mai lăsăm la fiert câteva minute, până se adună spumă deasupra şi siropul curge mai grosuţ din lingura.

Adăugăm untul şi amestecăm bine până se topeşte şi omogenizam.

Dăm deoparte de pe foc şi adăugăm laptele praf amestecat cu cacao. După ce s-a încorporat tot laptele, adăugăm nucă tăiată bucăţi şi esenţa de rom.

Compoziţia obţinută o întindem pe hârtie de copt sau într-o tavă unsă cu unt, la grosimea dorită şi dăm la frigider până se întăreşte, apoi se porţionează după dorinţă.

6. Reţetă ciocolată de casă cu foi de napolitană

Ingrediente ciocolată de casă cu foi de napolitană

2 foi de napolitană

1 kg zahăr

500g lapte praf

100g cacao

200g unt

2 plicuri zahăr vanilat

1 lingura zeamă de lămâie

200 g nuci sau alune

2 dl apă

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă cu foi de napolitană

Zahărul se pune în cratiţa smăltuită împreună cu apă şi zeamă de lămâie . Se fierbe până se leagă că pentru glazură. Când se pune o picătură în apă rece se adună ca o miere, nu se împrăştie în apă. .

Lămâia împiedica zaharisirea. Când siropul este legat, se trage la o parte de pe foc, şi se pune untul. Când untul este topit se adăugă laptele praf şi cacaoua bine cernute. Se amestecă repede cu lingura să nu se facă cocoloaşe. Când compoziţia este omogena se ia de pe foc , se pune vanilia şi nucile sau alunele tăiate bucăţi mari .

Compoziţia se toarnă într-o tavă în care am pus o foaie de napolitană. Se nivelează şi se pune celalata foaie de napolitiana . Se lasă până a doua zi .

Se taie în bucăţi cât dorim de mari şi se poate păstra mai mult timp în cutii de carton.

7. Reţetă ciocolată de casă cu biscuiţi şi alune de pădure

Ingrediente ciocolată de casă cu biscuiţi şi alune de pădure

500 gr de lapte praf

- 500 gr de zahăr

- 50 gr de cacao

- 100 gr alune de pădure

- 220 ml de apă

- 200 gr de unt

- esenţa de rom

- biscuiţi

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă cu biscuiţi şi alune de pădure

Punem apa cu zahărul într-o oală pe foc, lăSăm să fiarbă 2-3 minute , apoi adăugăm untul şi amestecăm, oala nemaifiind pe foc. Adăugăm laptele praf şi amestecăm cu ţelul.

Într-un vas tapetat de preferat cu o foaie de copt (eu am folosit folie şi s-a cam lipit), turnam aproximativ jumătate de compoziţie (măsura mea nu a fost bună, am folosit ochiul) , iar restul îl amestecăm cu cacao

Peste stratul alb am adugat alune de pădure, apoi biscuiţii şi restul de ciocolată.

8. Reţetă ciocolată de casă cu orez expandat

Ingrediente ciocolată de casă cu orez expandat

1Kg zahăr

250ml apă

1 lingura esenţa rom

½ linguriţă praf de portocală

250 g margarină Rama + puţin pt. uns tava

500g lapte praf

100g cacao

100g fulgi din orez brun expandat

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă cu orez expandat

Separat într-un bol încăpător, amestecăm foarte bine, laptele praf cu cacaoa şi la final cu fulgii. Ungem o tavă sau formă cu margarina şi o lăsăm la o parte.

Punem apa împreună cu esenţele şi zahărul, într-o crăticioara, la foc mic, cam 10-15 minute, până se topeşte zahărul şi siropul da câteva clocote.

Între timp, tăiem cubul de margarina în bucăţele şi le adăugăm în siropul de zahăr. Amestecăm şi lăsăm pe foc să fiarbă încet, 5-7 minute până se topeşte toată margarină.

Luăm cratiţa de pe foc şi aşa fierbinte, turnam siropul, peste amestecul din bol şi omogenizam totul rapid şi foarte bine, după care răsturnăm conţinutul în tavă unsă

Punem la rece pentru 3-4 ore, până se întăreşte, apoi porţionam ciocolată şi servim.

9. Reţetă ciocolată de casă cu fructe de pădure

Ingrediente ciocolată de casă cu fructe de pădure

500 gr zahăr

500 gr lapte praf

150 ml apă

100 gr unt

100 gr cacao

15 ml zeamă de lămâie

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă cu fructe de pădure

Se pun la foc, într-o cratiţă cu fundul gros apă, zahărul şi zeamă de lămâie. Se lasă până zahărul e bine topit, apoi se adăugă untul.

Când toate s-au omogenizat, se adăugă cacaoa cernută, apoi laptele praf şi amestecăm energic până obţinem ciocolată.

O turnăm într-o tavă unsă cu unt peste care am pus o folie alimentară. Presărăm deasupra fructele şi le presăm puţin până intră în ciocolată. Dăm la rece pentru 2-3 ore, după care putem tăia bucăţele şi păstra în loc ferit de umezeală.

10. Reţetă ciocolată de casă cu rom

Ingrediente ciocolată de casă cu rom

200 ml apă

350 gr zahăr

50 gr cacao neagră

500 gr lapte praf

1 pachet unt

esenţa de rom

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă cu rom

Pentru această reţetă de ciocolată de casă aveţi nevoie de doar 50 gr cacao. Se fierbe un sirop din apă şi zahăr. După 8 minute se adăugă untul şi cacao. Se amestecă bine până la omogenizare.

Înainte de a adăuga laptele praf lăsaţi să se răcească puţin compoziţia. Când adăugaţi praful folosiţi-vă de un ţel ca să se încorporeze bine şi să nu facă cocoloaşe.

Compoziţia rezultată se toarnă într-o tavă unsă cu unt. Când s-a răcit, ciocolată de casă se poate tăia în formele dorite. Pentru a fi mai deosebit am făcut ciocolată albă pe care am pus-o în strat subţire deasupra.

11. Reţetă ciocolată de casă raw

Ingrediente ciocolată de casă raw

3-4 linguri ulei de palmier/avocado

3-4 picături esenţa pură de vanilie

3 picături sau după gust, extract de ştevie sau nectar de agave, miere

3-4 lg cacao

3-4 lg apă (optional)

ciocolata de casa

Mod de preparare ciocolată de casă raw

Totul se amestecă cu o furculiţă până la omogenizare. Se poate face o glazură mai groasă care va fi bună de ornat, sau se poate consuma mai lichidă.

De asemenea se poate pune în forme mici de cuburi de gheaţă unse cu puţin ulei de măsline. Se introduc la congelator până se vor întări.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
cevabun.ro
gustos.ro
e-retete.ro
petitchef.ro
secretulbucatarului.rote/ciocolata-de-casa-cu-biscuiti-si-alune/
goodfood.ro
gustdivin.blogspot.ro
culinar.ro
Sursa-foto:
cevabun.ro
e-retete.ro
epochtimes-romania.com
sotiefericita
bibliotecaexersare.wordpress.com
retetelemamei.ro
goodfood.ro
gustdivin.blogspot.ro
ciocolata.net
arinagospodina
bucataras.ro
ghimpele.ro
Taguri:
retete, bruschete, oua umplute, tort, ciocolata
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • REŢETE PIZZA: 12 reţete pentru pizza REŢETE PIZZA: 12 reţete pentru pizza

    Probabil că pizza este cel mai popular fel de mâncare din lume, dar şi cel mai versatil, fiind uşor de preparat şi foarte gustoasă. Apropo.ro vă propune azi 12 reţete pentru pizza.

  • Reţete ostropel de pui: 12 reţete ostropel de pui Reţete ostropel de pui: 12 reţete ostropel de pui

    Ostropelul de pui este un preparat culinar românesc uşor de gătit şi delicios de te lingi pe degete. Încearcă şi tu una din cele 12 reţete de ostropel de pui ce urmează.

  • Reţete ciulama: 13 reţete de ciulama Reţete ciulama: 13 reţete de ciulama

    Ciulamaua este un preparat clasic românesc din sos alb cu diferite tipuri de carne sau organe. Încearcă şi tu una dintre cele 13 reţete de ciulama ce urmează.