toate sectiunile

Reţete chiftele: 14 reţete de chiftele

3 dec 2012, 97303 afisari

Vă prezentăm astăzi o serie de 14 reţete de chiftele, dintre cele mai gustoase, fie de post sau nu, de la noi sau de pe meleaguri străine, dar care merită încercate acasă.

Reţete chiftele: 14 reţete de chiftele

Chiftelele, sau pârjoalele cum li se mai spune în popor, sunt un fel culinar delicios, pentru toate gusturile, şi pot fi preparate din carne de porc, vita, miel, curcan, peşte sau legume pentru perioada de post sau...dietă.

chiftele

Chiftelele se pot consuma calde sau reci şi pot ajuta la prepararea a numeroase feluri de mâncare. Chiar şi hamburgerul are la bază chifteaua.

Dacă îţi place le poţi adăuga într-un sos de roşii, lângă orez sau amestecate cu paste sau salate.

De asemenea, mulţi au încercat să le coacă la cuptor, în loc de prăjit, iar rezultatul a fost bucurător.

Încearcă şi tu una din cele 12 reţete cu chiftele ce urmează:

1. Reţetă chiftele din carne de porc şi vită

Ingrediente chiftele din carne de porc şi vită

1 kilogram de carne (porc, vită sau amestec)

1 ceapă mare

100 grame făină

150 grame de miez de pâine

1 cană supă de carne (vită sau pui)

6 căţei de usturoi

2 ouă mari

1 lingură pătrunjel tocat

1-2 linguri mărar tocat ( opţional)

sare

piper

grăsime pentru prăjire

chiftele

Mod de preparare chiftele din carne de porc şi vită

Stropiţi pâinea cu supă de carne, lăsaţi-o să absoarbă puţină supă şi stoarceţi bine - este opţional, căci puteţi înmuia pâinea şi în apă.

Treceţi carnea, împreună cu pâinea, de două ori prin maşina de tocat. Curăţaţi ceapa şi usturoiul. Tocaţi ceapa şi pisaţi usturoiul.

Rumeniţi uşor ceapa în două linguri de ulei. Amestecaţi carnea cu ceapa, usturoiul pisat, ouăle, verdeaţa tocată, o linguriţă de sare şi un vârf de cuţit de piper. Frământaţi bine amestecul.

Luaţi cu o linguriţă din amestec şi formaţi chifteluţe de formă rotundă sau plată.

Treceţi chiftelele prin făină. Îndepărtaţi excesul de făină - acesta se va arde la prăjit dacă nu le scuturaţi puţin. Scoateţi chiftelele cu o spumieră pe un şervet de hârtie care să absoarbă excesul de grăsime.

2. Reţetă chiftele din carne de pui

Ingrediente chiftele din carne de pui

1,2 kilograme carne de pui fără piele şi os

1 ceapă mare

2 linguri zeamă de lămâie

3 linguri mărar tocat

1 ou

1/2 cană pesmet

1 cană de făină

sare

piper

ulei şi/sau untură pentru prăjit

chiftele

Mod de preparare chiftele din carne de pui

Tocaţi fin carnea de pasăre sau pui prin maşina de tocat. Se curăţă şi se toacă ceapa, mărarul. Se amestecă apoi carnea tocată cu ceapa, mărarul, oul, zeama de lămâie, pesmet, sare şi piper.

Se formează chifteluţele rotunde sau plate, se trec prin făină şi se scutură excesul de făină.

Se încinge uleiul şi/sau untura şi se prăjesc până se rumenesc. Scoateţi chiftelele pe un şervet de hârtie care să absoarbă excesul de grăsime.

3. Reţetă chiftele din carne de curcan (la cuptor)

Ingrediente chiftele din carne de curcan (la cuptor)

500 g piept curcan

1 ou sau 2 gălbenuşuri

1 lingura roşii pasate/pasta tomate/bulion

1 lingura pasta de ardei dulce

1 ceapă medie

usturoi după gust

2 linguri pesmet

pătrunjel proaspăt

chiftele

Mod de preparare chiftele din carne de curcan (la cuptor)

Toate ingredientele în afară de pesmet se mixează la robot/blender. Se adăugă pesmet.

Se pune apă la fiert cu puţină sare şi când începe să fiarbă se adăugă chiftele formate.

Se lasă la fiert la foc mic până când se ridică la suprafaţă, aproximativ 2-3 min, apoi se scot într-un castron.

Se tapetează tava de la cuptor cu hârtie de copt, peste chiftele din catron se adaugă 1 lingura de ulei şi se pun la cuptor la grill.

Se lasă la foc mediu până când chiftelele se rumenesc.

4. Reţetă chiftele cu sos (chiftele marinate)

Ingrediente chiftele cu sos (chiftele marinate)

500g carne tocată (porc, vită, sau amestec)

un ou

4-5 căţei de usturoi

2 felii de pâine (înmuiate în lapte)

3-4 linguri pasta de tomate

un cub vita

sare şi piper

chiftele marinate

Mod de preparare chiftele cu sos (chiftele marinate)

Puneţi carnea tocată, usturoiul pisat, oul sare şi piper într-un castron.

Se scurge pâinea şi se pune peste carnea tocată. Amestecaţi totul până se omogenizează.

Apoi puneţi puţină faina într-o farfurie, se ia puţină carne cu ajutorul unei linguri, se tăvăleşte prin faina şi se formează o bilă. Le puteţi lăsa aşa sau le puteţi apăsa cu palmele cam 2-3 mm.

Se prăjesc chiftelele într-o tigaie cu ulei cât să se scufunde până la jumătate.

Când aţi terminat de prăjit toate chifteluţele, puneţi o altă tigaie pe foc cu puţin ulei în care puteţi 2 căţei de usturoi cu tot cu coajă.

Se îndepărtează căţeii de usturoi când au început să se înmoaie, apoi se adăugă pasta de tomate cu cubul de vită dizolvat în o cană de apă călduţă şi o jumătate de linguriţă de zahăr.

Se lasă la fiert cam 15-20 de minute, mai puteţi adăuga apă dacă sosul scade. Puteţi adăuga o linguriţă de făină să îngroşaţi sosul. Se serveşte cu piure de cartofi.

5. Reţetă chiftele marocane

Ingrediente chiftele marocane

3 linguri de ulei de măsline

4-5 ouă

sare şi piper negru boabe

frunze de coriandru sau pătrunjel verde

450g de carne tocată de vită sau miel

2 linguri de coriandru proaspăt mărunţit

1 linguriţă de chimen

1 linguriţă de sare

piper negru boabe

½ linguriţă paprika (piper iute)

Pentru sos:

1 ceapă medie tăiată cuburi

900g roşii tăiate cuburi

1 linguriţă de chimen

½ linguriţă paprika (piper iute)

1 linguriţă piper negru boabe

2 căţei de usturoi zdrobit

sare după gust

chiftele marocane

Mod de preparare chiftele marocane

Cuptorul se încălzeşte până la 200°C.

Pentru chifteluţe: într-un castron se pune carne de vită tocată, pătrunjel, chimen, paprika, o linguriţă de sare, piper negru proaspăt măcinat şi se amestecă bine cu mâinile. Umeziţi mâinile şi formaţi chifteluţe (perişoare) în formă de bile cu diametrul de aproximativ 2.5 cm.

Într-o tigaie se încing 2 linguri de ulei în care se prăjesc puţin chifteluţele pe toate părţile, doar până se rumenesc un pic. După care se scot şi se pun de o parte.

Pentru sos: în tigaia în care s-au prăjit chifteluţele se adauga ceapa şi restul de ulei (1 lingură) şi se prăjeşte uşor timp de 10 minute până se face moale şi capătă o nuanţă maro. Adăugaţi restul de ingrediente pentru sos şi lăsaţi să fierbă la foc mic timp de 15-20 minute, până când apare aroma, iar sosul nu devine încă dens. Se sărează după gust.

Transferaţi chifteluţele la sos şi amestecaţi. Amplasaţi totul într-un vas pentru copt. Faceţi 4-5 adâncituri în amestec în care spargeţi câte un ou. Se coace în cuptor timp de 15 minute sau până când ouăle se încheagă.

Ornaţi cu frunză de coriandru sau pătrunjel verde.

6. Reţetă chiftele de cartofi

Ingrediente chiftele de cartofi

500 gr cartofi

2 ouă

1-2 căţei usturoi

1 ceapă

3-4 linguri faina

sare

piper

pătrunjel sau mărar

chiftele cartofi

Mod de preparare chiftele de cartofi

Cartofii curăţaţi de coaja se dau prin razătoarea mare, se adaugă 2 linguriţe de sare şi se lasă să stea 10 minute. Apoi se storc bine de tot.

Se pun într-un castron în care se adăugă ouăle, ceapă rasă (prin razătoarea mare) şi usturoiul ras (prin razătoarea mică).

Se amestecă cu făină până când devin ca o pastă.

Se adăugă sarea, piperul şi verdeţurile.

Într-o tigaie se pune ulei la încins şi cu o lingură se ia din compoziţie şi se formează grămăjoare, care se aplatizează cât mai bine. Chiftelele se prăjesc vreo 3 minute pe ambele părţi, la foc potrivit, după care se lasa câteva minute pe un hârtie absorbantă.

Se pot consuma alături de un sos şi o salată.

7. Reţetă chiftele din linte

Ingrediente chiftele din linte

400 gr linte verde uscată

100 gr faină de grâu sau de naut

1/2 linguriţă piper măcinat

1/2 linguriţă coriandru

1/2 linguriţă cimbru

1/2 linguriţă pudră din ardei iute

100 ml ulei

1 praf de sare

1 praf de piper

2-3 fire de pătrunjel verde

chiftele linte

Mod de preparare chiftele din linte

Lintea se pune într-un vas şi se acoperă cu apă în aşa fel încât aceasta să depăşească bine stratul de linte. Se pune la foc potrivit şi se fierbe 20 min în cazul în care aţi procurat linte verde uscată. Se încearcă dacă au fiert boabele. Lintea fierbe mai repede decât fasolea boabe.

Lintea se scurge bine de apă şi, din toată cantitatea de linte fiartă, se păstrează 2-3 linguri cu linte boabe. Din restul de linte fiartă se face un piure, fie la mixer, fie la chopper, şi în care se adăugă piper, coriandru, ardei iute. Se obţine un piure ce nu are consistenta mare. De aceea i se adăugă faina. În cazul în care piureul nu este suficient de consistent, se adăugă mai multă faina. Faină ajuta la obţinerea unei consistente importante a compoziţiei, în aşa fel încât să puteţi rula în palme chiftelele. Procedeul este acelaşi cu cel pentru realizarea chiftelelor din carne.

Cu ajutorul unei linguri se ia din compoziţie, se rulează între palme şi se presara pe deasupra linte fiartă cu boabe întregi.

Uleiul se pune într-o tigaie, se încinge bine şi chifteluţele se introduc pentru a fi prăjite pe toate părţile, cca 4-5 min.

Când sunt gata se pot servi presărate cu coriandru.

Chifteluţele din linte se pot servi ca atare, reci sau calde. Dacă le preferaţi calde, puteţi să le serviţi însoţite de smântână în care aţi pus câţiva căţei de usturoi bine pisaţi. Puteţi presăra şi puţin pătrunjel verde, tăiat fin.

8. Reţetă chiftele în sos de muştar cu verdeaţă

Ingrediente chiftele în sos de muştar cu verdeaţă

20-24 chiftele (porc sau amestec, vită, pui sau peşte)

50 grame unt

50 grame făină

300 ml supă de pui sau legume

100 ml smântână dulce

30 grame muştar de Dijon

1 ceapă verde

1 căţel de usturoi

1 lingură zeamă de lămâie

1 lingură tarhon tocat

1 lingură mărar tocat

1 lingură pătrunjel tocat

piper proaspăt măcinat

chiftele sos mustar

Mod de preparare chiftele în sos de muştar cu verdeaţă

Preparaţi chiftelele conform reţetelor indicate în lista de ingrediente sau conform reţetei preferate. Curăţaţi şi tocaţi ceapa şi usturoiul. Tocaţi verdeţurile. Încălziţi supa. Într-o tigaie adâncă, topiţi untul şi adăugaţi făina. Amestecaţi să nu se facă cocoloaşe, la foc mic, în timp ce încorporaţi supa încălzită în prealabil.

Adăugaţi smântâna dulce şi muştarul diluat în puţină apă. Adăugaţi zeama de lămâie, ceapa tocată, usturoiul făcut pastă, tarhonul şi mărarul.

Lăsaţi să dea câteva clocote până se pătrund verdeţurile şi ceapa. Asezonaţi cu piper. Adăugaţi chiftelele prăjite în sos şi lăsaţi să dea câteva clocote. Mai puneţi apă dacă sosul este prea gros şi asezonaţi cu sare. Adăugaţi pătrunjelul şi opriţi focul.

9. Reţetă chiftele din peşte

Ingrediente chiftele din peşte

1,5 kg peste

100 gr. pâine albă

350 gr. ceapă

50 gr. faină

1 ou

150 ml ulei

o legătură

verdeaţă

sare, piper

chiftele peste

Mod de preparare chiftele din peşte

Peştele curăţat şi dezosat, împreună cu pâinea înmuiată în apă şi ceapă călită în ulei, se da prin maşina de tocat, apoi se frământă cu sare, piper, ouă şi verdeaţă. Chifteluţele se dau prin maşina şi se prăjesc. Se pot prepara din toate speciile de peşte, de preferat însă peştele alb.

10. Reţetă chiftele picante din carne de miel

Ingrediente chiftele picante din carne de miel

piper

ceapă 1

carne de miel 750-800 g

ouă 3

ulei de măsline 150 ml

pastă iute de ardei 1 linguriţă

sare

vin roşu 100 ml

tăiţei 350 g

cimbru verde cateva fire

pastă de tomate 4 linguri

cimbru uscat 1/2 linguriţă

chiftele miel picant

Mod de preparare chiftele picante din carne de miel

Carnea se toacă fin, se adăuga ouăle în pasta obţinută, sare, piper şi cimbrul verde tocat.

Se omogenizează compoziţia şi se lăsă 10 minute la rece, acoperită.

După acest timp, se formează chifteluţele şi se prăjesc în ulei. Se scot pe şerveţele pentru a absorbi grăsimea.

Se fierb pastele în apă cu sare.

Se scurg de apă şi se pune într-un vas care se păstrează într-un loc cald.

Se pune 1 lingură ulei peste paste şi cimbrul uscat şi se amestecă ingredientele.

Se căleşte ceapa tocată mărunt în puţin ulei. Când începe să se îngălbenească, se adăugă vinul, pasta de roşii şi pasta de ardei, sare şi piper, după gust. Se lasă fiert timp de 5 minute.

Se aşează pe farfuri chifteluţele calde, lângă paste. Se stropesc cu sos picant şi se ornează cu frunze de busuioc .

11. Reţetă chiftele dovlecei

Ingrediente chiftele dovlecei

4 bucăţi dovlecei de mărime medie (2kg)

5 ouă

8 linguri de făină

6 căţei de usturoi

sare, piper şi vegeta după gust

ulei pentru prăjit

chiftele dovlecei

Mod de preparare chiftele de dovlecei

Dovleceii se curate de coajă, se dau pe razătoare, se sărează şi se lasă la scurs într-un strecurator cam o oră.

Între timp pregătim faina şi ouăle prin care vom da chftelutele înainte de a le pune la prăjit. Punem într-o farfurie 4 linguri de făină iar în altă farfurie punem 3 ouă pe care le batem cu furculiţa şi le condimentam cu vegeta, sare şi piper.

După ce dovleceii s-au scurs, îi condimentam cu sare, piper şi vegeta, după gust. adăugăm 2 ouă, 4 linguri de făină şi usturoiul pişat şi amestecăm compoziţia până se omogenizează.

Luăm cu lingura din compoziţie, dăm chifteluţele prin faina şi ou şi pe o parte şi pe alta şi le punem la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Se întorc chifteluţele şi pe o parte şi pe alta, până se rumenesc.

Se scot pe un şerveţel de hârtie, pentru a se scurge surplusul de ulei.

12. Reţetă chiftele suedeze

Ingrediente chiftele suedeze

500 grame carne tocată amestec (porc şi vită)

250 ml lapte

75 grame de pesmet

1 ou

1 ceapă

1 linguriţă rasă enibahar

sare

piper alb

220 grame unt sau 200 ml ghee (unt clarifiat) pentru prăjit

chiftele suedeze

Mod de preparare chiftele suedeze

Tocaţi ceapa mărunt şi prăjiţi-o într-o lingură de unt doar cât să se înmoaie, fără a se prăji. Înmuiaţi pesmetul cu lapte într-un castron.

În alt castron, amestecaţi carnea tocată cu oul, ceapa sotată în unt – cu tot cu unt – pesmetul amestecat cu lapte, sare, piper şi enibahar.

Frământaţi bine toate ingredientele timp de 8-10 minute. Formaţi o singură chiftea mică şi prăjiţi-o într-o tigaie cu unt pentru a verifica gustul.

Dacă gustul este satisfăcător, formaţi celelalte chiftele. Dacă nu, asezonaţi amestecul în consecinţă.

Formaţi chiftele mici – cu ajutorul a două linguri umezite în apă sau cu mâna goală – de o formă nu foarte regulată.(vezi foto)

Prăjiţi-le în unt până se rumenesc pe toate părţile.

Chiftelele suedeze se servesc cu piure de cartofi şi sos de merişor. Există şi opinii potrivit cărora cel mai potrivit sos este cel brun spaniol.

Ghee - untul clarifiat se poate face şi acasă dintr-un pachet de unt gras (peste 80%): se taie cubuleţe, se pune într-o crăticioară la foc mic luându-se spuma ce se formează la suprafaţă, după topire. Grăsimea obţinută se toarnă într-un borcan şi se pune capacul abia după răcire. Se păstrează la frigider câteva săptămâni.

13. Reţetă chiftele daneze

Ingrediente chiftele daneze

250-250 gr carne tocată de vită şi de porc (sau doar 500 gr dintr-un fel)

100 ml faina

200-300 ml de lichide: apă, lapte sau supa rece

1-2 albuş de ou sau 1 ou întreg

1,5 linguriţă de sare

0,5 linguriţă de piper

1-2 ceapă tăiată mărunt

unsoare (pentru prăjit)

chiftele daneze

Mod de preparare chiftele daneze

Se amestecă carnea cu sare, piper, ou şi ceapă. Se adăugă treptat lichidul (pentru care aţi optat). Se amestecă cu făină. Se pune carnea în frigider cca 10 minute.

Dacă consideraţi că este prea tare se mai poate adăuga din lichid. Se încălzesc în tigaie 250gr de unsoare. Se pune o linguriţă în ea. Cu această linguriţă se formează câte o chiftea alungită. Se pune tigaia înapoi pe foc, după ce se pun chiftelele în ea şi se lasa cca 1 minut să se prăjească la foc mare.

După care se mai ţin cca 5 minute să se înmoaie. Se întorc şi se prăjesc şi pe cealaltă parte. Se mai poate prepara şi în felul următor: Se adăugă la compoziţia de mai sus condimente Provence, cuburi de jumătate de ardei verde şi jumătate de castravete.

Sau la o altă variantă se pot adăuga 2 linguriţe de pătrunjel tocat mărunt, 2 linguriţe de salvie sau busuioc, cimbru şi 1 căţel de usturoi.

Sau altă variantă: când la ingredientele de bază se amestecă 150-200 gr de morcov tăiat mărunt sau păstârnac.

14. Reţetă chiftele de legume (varianta ovo-vegetariană)

Ingrediente chiftele de legume (varianta ovo-vegetariană)

- 3 cartofi

- 1 ceapă

- 1 dovlecel

- 2 morcovi

- 1 rădăcină de pătrunjel

- 1 praz

- 2 linguri de pesmet

- 2 ouă

- 6 linguri de ulei

- 1 lingura busuioc verde tocat

- 4 linguri de făină

Pentru sos:

- 2 linguri de ulei

- 1 ceapă

- 2 căţei de usturoi

- 2 linguri de stafide

- 2 linguri zeamă de lămâie

- 1 cană de vin alb sec

- 1 lingura de busuioc verde

- Sare

- Piper

chiftele

Mod de preparare chitele de legume (varianta ovo-vegetariană)

Cartofii, ceapă, pătrunjelul, morcovii, usturoiul, dovlecelul şi prazul se curată, se spală şi se dau pe razătoare sau se toacă mărunt. Apoi pune legumele într-o strecurătoare şi presează cu o lingură pentru a stoarce o parte din zeama.

Adăugă peste legume busuiocul tocat, ouăle battue, pesmetul, sarea s piperul, apoi amestecă.

Din compoziţia obţinută, porţionează şi modelează chiftelele, iar apoi trece-le prin faina şi prăjeşte-le în ulei încins.

Prepararea sosului:

Ceapă şi usturoiul tocate se călesc în ulei 3 minute, apoi trebuie să adaugi stafidele, vinul şi zeamă de lamiae. Condimentează sosul cu sare şi piper, apoi se fierbe 10 minute la foc domol.

La servire, pune câteva chifteluţe pe farfurie, iar deasupra adăugă câteva linguri de sos şi presara busuioc verde.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
cevabun.ro
culinar.ro
gustos.ro
ecovazon.md
ghidculinar.blogspot.ro
coolinaria.ro
bucataria.net
gourmandine.ro
andreearaicu.ro
Sursa-foto:
culinar.ro
ecovazon.md
ghidculinar.blogspot.ro
coolinaria.ro
thefirstkitchen.com
cevabun.ro
gourmandine.ro
andreearaicu.ro
gfcookingclub.com
divainbucatarie.ro
api.foodnetwork.ca
Taguri:
retetă, supa crema, reteta ciorba, reteta sarmale, reteta tort
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • REŢETE CIUPERCI UMPLUTE: 12 reţete pentru ciuperci umplute REŢETE CIUPERCI UMPLUTE: 12 reţete pentru ciuperci umplute

    Ciupercile umplute sunt atât de gustoase încât nu le refuză nici părinţii, nici copiii, nici musafirii. Va prezentăm 12 reţete pentru ciuperci umplute delicioase!

  • 11 reţete de ciorbă de fasole 11 reţete de ciorbă de fasole

    Apropo îti aduce astăzi 11 reţete delicioase pentru ciorbă de fasole. Deja salivezi? Aruncă o privire pe meniul nostru, în care am inclus şi o variantă pentru post.

  • Reţete bruschete: 14 reţete de bruschete
Reţete bruschete: 14 reţete de bruschete

    Bruschetele sunt de origine italiană, sunt delicioase şi pot face parte şi din alimentaţia vegetarienilor sau celor care sunt la dietă. Dacă ţi s-a făcut deja poftă încearcă şi tu una dintre cele 14 reţete de bruschete.