toate sectiunile

Delicatesă coreeană: peşte fermentat cu miros de toaletă

30 mai 2014, 255 afisari

Nimic nu este mai dizgraţios decât un asemenea tip de peşte fermentat, clasificat drept unul dintre cele mai groteşti preparate din lume.

Delicatesă coreeană: peşte fermentat cu miros de toaletă

Puţini sunt cei care îşi doresc să consume la masă mâncărurile pe care alţii le-ar aunca la gunoi. Mai mult, unii consideră delicatese aceste preparate pentru care plătesc sume frumuşele.

Chiar şi cei care obişnuiesc să deguste mâncăruri bizare se declară oripilaţi de gustul acestui peşte fermentat.

calcan

De îl face să miroasă atât de urât? Inculpatul este un calcan. Deşeurile digestive sunt eliminate prin piele sub forma acidului uric. De aceea, carnea trebuie consumată cât mai proaspătă. Dar coreenii ignoră orice sfat.

Coreenii iau acest peşte pe care îl lasă în camera frigorifică până la o lună, uneori şi mai mult, pentru a căpăta acea aromă dinstinctivă de amoniac, de toaletă publică neigienizată. După ce este gata se taie felii şi se consumă cu... mare poftă. De ei.

Cei care au consumat aşa ceva au mărturisit că mirosul neplăcut le-a rămas impregnat în piele, haine, păr, etc.

calcan

Originea acestei delicatese de calcan fermentat nu se cunoaşte, dar există o bănuială că ar fi dinaintea apariţiei frigiderului. Metoda tradiţională de fermentare a calcanului presupune lăsarea lui vreme îndelungată pe un pat de fân, într-un vas de lut, peştele fiind acoperit de un alt strat de fân. Când se pune la frigider se ţine 15 zile la o temperatură de 2,5 grade Celsius, apoi este ţinut alte 15 zile la 1 grad Celsius. La final rezultă o carne cu textură elastică, de burete, greu de înghiţit şi cu un miros de amoniac de te ustură ochii la propriu.

În Coreea se consumă anual peste 11.000 de tone de calcan fermentat.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
odditycentral.com
Sursa-foto:
odditycentral.com
Taguri:
calcan, reteta peşte, culinar, peste fermentat
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!