toate sectiunile

Cum să faci o pizza napoletană (margherita) adevărată

25 sep 2014, 1036 afisari

Învaţă cum se prepară sosul, cum faci blatul de pizza napoletană, marinara sau margherita şi cum îl poţi coace chiar la tine acasă pentru o pizza napoletană.

Cum să faci o pizza napoletană (margherita) adevărată

Pizza napoletană conţine roşii şi brânză mozzarella. Blatul este făcut din făină de tip 0, 00 sau ambele combinate, drojdie de bere, sare şi apă. Se amestecă ingredientele cu mâna sau cu mixerul la viteză mică. Blatul are o grosime de 3 mm şi se coace câteva minute la cuptor foarte bine încins, preferabil pe piatră  dacă se coace în cuptorul normal.

Există trei variante oficiale de pizza napoletană:

- pizza marinara cu roşii, usturoi, oregano şi ulei de măsline extra virgin

- pizza margherita cu roşii, felii de mozzarella, busuioc şi ulei de măsline extra virgin

- pizza margherita extra cu roşii, mozzarella in felii mai mari şi ulei de măsline extra virgin.

Pentru a o coace în cuptorul de acasă poţi achiziţiona o bucată de piatră de copt ce rezistă la temperaturi ridicate, de pe site-uri specializate sau magazine de construcţii. Preţurile sunt diverse. Pietrele pot fi din materiale precum teracota, granitul, travertin, etc, netratate chimic

pizza

Sosul se poate face cu ceva timp înainte de a te apuca de cocă pentru a sta puţin la rece şi pentru a se aromatiza mai bine. Amestecă puţină sare, piper măcinat, busuioc uscat, sos de tomate sau roşii rase şi scăzute puţin pe foc. Pentru o savoare mai intensă se poate folosi şi busuioc proaspăt.

Lasă cuptorul să se încingă bine, bine, şi ocupă-te de blatul de pizza. De la 1 oră în sus piatra din cuptorul tău se va încinge bine pentru a coace pizza. Desigur, pizza se poate face şi fără această piatră în cuptorul de acasă.

Pentru cocă ai nevoie de făină 950 gr, circa 5 pizza, jumătate litru apă, 5 gr drojdie proaspătă, sare. Se dizolvă drojdia în puţină apă, apoi se adaugă peste făina amestecată cu sarea şi frământă. Se adaugă apa puţin câte puţin. La final veţi avea o cocă uşor moale ce nu se mai lipseşte de mâini. lăsaţi aluatul să se odihnească puţin, apoi îl transferaţi într-un vas tapetat cu făină, se acoperă şi se lasă la dospit într-un loc ferit de curent. Puteţi face aluatul şi de cu seara, dacă doriţi să iasă extrem de bun.

După acest timp, împărţiţi aluatul în bucăţi egale, îl mai lăsaţi puţin să-şi revină, după care vă apucaţi de întins foaia. Puteţi lăsa marginile uşor mai mari pentru ca ingredientele să nu cadă de pe blat.

După ce aţi întins foaia puneţi ulei de măsline, sosul de roşii sau roşii proaspete tăiate felii, mozzarella. După preferinţe mai puteţi adăuga diferite ierburi aromatice, proaspete sau uscate. Se coace circa 6 minute în cuptorul încins bine dinainte.


Autor:
Carmen Ulian
Taguri:
pizza, aluat, reteta, mancare
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema