toate sectiunile

13 reţete prăjitură cu mere

8 mar 2015, 131909 afisari

Prăjitura cu mere în orice fel de combinaţie se prepară uşor, o poţi face şi de post şi este delicioasă pentru cei mici. Pregăteste una dintre cele 13 reţete de prăjitură cu mere ce urmează pentru prietenii tăi.

13 reţete prăjitură cu mere

Merele le găseşti peste tot oricând, în rest mai ai nevoie de zahăr, mirodenii, ceva făină şi improvizaţie din plin. Nu ezita să ai îndrăzneală, şi în bucătărie.

1. Reţetă prăjitură cu mere rase (de post)

Ingrediente prăjitură cu mere rase (de post)

6 mere potrivit de mari, rase 

6 ouă

6 linguri zahăr

3 linguri pesmet

2 linguri faină

1 păhărel rom

sirop din 2-3 linguri zahăr şi puţin rom

unt şi pesmet pentru formă

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere rase (de post)

Se freacă spumă gălbenuşurile cu zahărul, se pune puţin câte puţin faină, apoi romul şi pesmetul. După ce se amestecă bine totul, se adăugă merele curăţate de coajă şi râse, se mai amestecă şi apoi se pune spuma de la cele 6 albuşuri.

Se toarnă compoziţia într-o formă unsă cu puţin ulei (sau un strat subţire de unt sau margarină) şi presărată cu pesmet şi se coace la foc potrivit. Când este gata, se pune pe o farfurie şi se siropează cât este încă fierbinte.

2. Reţetă prăjitură cu mere şi bezea

Ingrediente prăjitură cu mere şi bezea

2kg mere

130g zahăr tos

2 pliculeţe zahăr vanilinat

Pentru blat:

300g faina

5 gălbenuşuri

250g zahăr tos

180ml ulei

125ml apă clocotită

coaja rasă de la o lămâie

1 pliculeţ drojdie uscată

1 pliculeţ praf de copt

zeamă de la 1 lămâie (în care vom stinge praful de copt)

Pentru bezea:

5 albuşuri

170g zahăr tos

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere şi bezea

Spălam merele si le curăţăm le coajă. Dăm merele pe razătoare. Punem merele răzălite într-o cratiţă şi le călim împreună cu zahărul tos şi 2 pliculeţe de zahăr vanilinat.

După ce s-au călit îndeajuns, se iau de pe foc şi se lasă la răcit. Radem coajă de la o lămâie.

Stoarce sucul de la o lămâie. În sucul de lămâie, turnăm pliculeţul de praf de copt şi amestecăm până la dizolvare.

Într-un castron punem gălbenuşurile peste care adăugăm zahărul tos şi mixam până rezultă o spumă albicioasă.

Peste spumă obţinută adăugăm uleiul şi mixam întruna. Adăugăm apă clocotită şi mixăm foarte repede.

În compoziţia rezultată adăugăm pliculeţul de drojdie uscată şi mixăm.

Adăugăm şi sucul de lămâie cu praful de copt stins şi mixăm din nou. Adăugăm coaja rasă de lămâie şi un praf de sare şi amestecăm până se încorporează totul.

În această compoziţie, adăugăm făina în ploaie, puţin câte puţin şi amestecăm cu o spatulă uşor, de jos în sus, până obţinem o compoziţie omogenă. Cantitatea de făină pe care o adăugaţi poate varia, depinde şi de calitatea făinii. Aluatul trebuie să curgă în falduri, deci nici prea subţire nici prea gros.

Ungem o tavă cu unt şi o tapetăm cu făină. Turnăm blatul obţinut în tavă. Adăugăm merele călite şi răcite în prealabil şi le repartizăm egal peste toată suprafaţa blatului, după care introducem tava în cuptorul preîncălzit şi coacem prăjiturică la foc mic spre mediu, timp de 35-40 minute.

Cât timp prăjitura stă la cuptor, punem albuşurile într-un castron şi le batem spumă. După câteva minute de mixat când albuşele s-au spumat deja, adăugăm şi zahărul tos şi mixam în continuare până obţinem o spumă tare.

Cu 5 minute înainte de a fi gata prăjitura, o scoatem din cuptor şi adăugăm spumă de albuşuri peste, întinzând-o egal pe toată suprafaţa cu o spatulă.

Cu o furculiţă, tragem şănţuleţe prin bezea, după care introducem din nou tava cu prăjitura la cuptor şi o mai lăsăm în cuptor până ce bezeaua prinde o uşoară crustă aurie. După ce s-a copt, o scoatem din cuptor şi o lăsăm la răcit.

3. Reţetă prăjitură cu mere şi griş

Ingrediente prăjitură cu mere şi griş

1,5 kg de mere (in functie de tava)

- 200-250 g unt (margarina pentru cea de post)

- 1 cana de gris

- 1 cana de faina

- 1 cana de zahar

- 2 plicuri de zahar vanilat

- 1 plic de praf de copt

- 200 g nuca pisata (sau mai multa dupa gust)

- scortisoara

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere şi griş

Merele se rad pe razatoarea mare si se amesteca cu scortisoara (nu se fierb).

Se face un amestec din 1 cana de gris, 1 cana de faina, 1 cana de zahar si praful de copt.

Merele se impart in 2, amestecul cu gris se imparte tot in 2 (atentie ca jumatate nu va fi o cana si 1/2 pentru ca faina amestecandu-se cu grisul si zaharul nu mai este asa afanata), iar untul se imparte in 3.

Se pune 1/3 din untul taiat cubulete intr-o tava (eu am facut in tava de yena cu dimensiunile de 28 x 28) apoi se toarna jumatate din amestecul de gris cu zahar si faina (aprox o cana cu varf, sau o cana si 2-3 linguri) apoi se pun jumatate din mere, apoi restul de amestec cu gris, din nou 1/3 din untul taiat cubulete, cealalta jumatate de mere si restul de cubulete de unt. Deasupra se presara nuca pisata (mai mare) din belsug.

Se da la cuptor la foc mediu cca 45-50 de minute. Se lasa sa se raceasca si se taie.

4. Reţetă prăjitură cu mere şi cremă de vanilie

Ingrediente prăjitură cu mere şi cremă de vanilie

200g făină

50 g margarină

200g zahăr

1 ou

2 linguriţe praf de copt

1 plic zahăr vanilinat

o linguriţă zeamă de lămâie

o lingură de margarină pentru uns formă.

Umplutură: 1 kg mere, 3 linguri zahăr, puţină scorţişoară

Cremă: 1 plic budincă de vanilie, 500 ml lapte, 4 linguri zahăr, 1 gălbenuş de ou, 100g unt

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere şi cremă de vanilie

Prăjitură cu mere şi cremă de vanilie este delicioasă. O puteţi face foarte rapid. Aveţi nevoie de 1 kg mere.Se freacă margarina cu zahărul şi zahărul vanilinat, apoi se adăugă treptat oul, praful de copt stins în zeama de lămâie, şi la sfârşit se presara făina. Se omogenizează aluatul şi se pune într-o formă cu diametrul de 28 cm, în prealabil unsă cu margarina şi tapetata cu făină.

Pentru umplutură de mere: Se curăţa merele de coajă şi seminţe şi se taie felioare. Le trecem prin făină şi le aşezăm peste aluat, presărăm cu scorţişoară şi zahăr şi introducem tava în cuptor, la foc mediu, pentru 40-50 minute.

Între timp pregătim crema: Se amestecă praful de budincă cu 5 linguri de lapte rece şi zahărul, se adăugă gălbenuşul amestecând uşor, apoi trepatat tot laptele. Se pune pe foc şi se amestecă continuu până se întăreşte budinca. Se ia de pe foc, se amestecă până se răceşte putun, se adăugă untul amestecând continuu.

Se scoate tava, se lasa să se răcească. Se toarnă pe deasupra crema de vanilie.

5. Reţetă prăjitură cu mere şi scorţişoară

Ingrediente prăjitură cu mere şi scorţişoară

1 Kg mere

100 g margarină

150 ml apă minerală

200 g zahăr

400 g faina

50 g drojdie

1 lingura scorţişoară

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere şi scorţişoară

Prăjitură simplă cu mere şi scorţişoară este o prăjitură de post cu fructe delicioasă. Se amestecă drojdia,faina,apă minerală se adăugă margarina şi se frământă bine şi se lasă la crescut.

Se curăţa merele şi se dau pe razătoare, se călesc împreună cu zahărul şi scorţişoara până scad. Aluatul se împarte în două şi se întinde, se pune o foaie de aluat într-o tavă se pun merele şi se pune deasupra cealaltă foaie. Se băgă la cuptor circa 40 minute.

6. Reţetă prăjitură cu mere şi biscuiţi

Ingrediente prăjitură cu mere şi biscuiţi

200 gr biscuiţi simpli

1 kg mere

200 gr zahăr

1 budinca vanilie

scorţişoară

300 ml apă

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere şi biscuiţi

Se curăţa merele şi se rad. Se pun la foc într-o cratiţă împreună cu zahărul (zahărul îl puteţi pune după gust) şi apă şi adăugăm scorţişoară după gust.

Când merele încep să-şi lase zeama adăugăm praful de budincă şi fierbem până se îngroaşă. Aşezăm într-o tavă (20X30) în care am pus folie alimentară sau hârtie de copt un rând de biscuiţi.

Turnam deasupra compoziţia fierbinte,aşezăm iarăşi un rând de biscuiţi ,apoi restul de compoziţie şi deasupra biscuiţi din nou.

Dăm la rece pentru cel puţin două trei ore apoi răsturnăm compoziţia cu fundul în sus pe un platou apoi tăiem porţiile cu un cuţit bine ascuţit.

7. Reţetă prăjitură cu mere şi caramel

Ingrediente prăjitură cu mere şi caramel

3 mere

100 gr.unt

100 gr.zahăr

100 gr.făină

2 ouă

1 linguriţă praf de copt

6 linguri de zahăr pentru caramel

1/2 lămâie

scotisoara - opţional

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere şi caramel

Am topit untul la cuptorul cu microunde (sau îl puteţi topi la baia de aburi) şi l-am amestecat cu zahărul. Amestecând cele două ingrediente am obţinut o cremă peste care am adăugat cele două ouă unul câte unul. Ultimele în amestec a fost adăugate făina şi praful de copt.

După ce am terminat prepararea aluatului am pus pe foc înt-un vas (tigaie sau un vas cu fundul gros) cele 6 linguri de zahăr pentru a obţine caramelul.

Între timp, cât s-a caramelizat zahărul, am tăiat cubuleţe cele trei mere şi le-am stropit cu puţin suc de lămâie.

Pentru această prăjitură puteţi folosi orice tip de tava doriţi, cu fundul detaşabil sau nu....Dacă aveţi în dotare hârtie pentru copt atunci tapetaţi tava, dacă nu aveţi, atunci ungeţi-o cu unt şi tapetaţi-o cu făină.

Pe fundul tăvii turnaţi caramelul obţinut peste care puneţi cubiletele de mere.

Ultimul, într-un stat uniform se adăugă compoziţia mai sus obţinută. Tava se dă la cuptor (în prealabil încălzit) pentru cca 30 de minute la 200 grade .

Am lăsat să se răcească prăjitura, am răsturnat-o şi am servit-o alături de o cupă de îngheţată.

8. Reţetă prăjitură cu mere şi iaurt

Ingrediente prăjitură cu mere şi iaurt

1 kg mere

600 gr iaurt

10 linguri ulei

10 linguri zahăr

16 linguri făina

1 linguriţă bicarbonat

vanilie,scorţişoară

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere şi iaurt

Se rad merele, se scurg de zeamă şi se dau deoparte. Se amestecă uleiul cu zahărul, se adăugă şi iaurtul şi se mixează până se topeşte zahărul.

Se adăugă faina se amestecă bine apoi punem şi bicarbonatul stins cu oţet şi vanilia. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt.Se pune jumătate din compoziţie şi se nivelează uniform pe toată suprafaţa tăvii

Se presară merele amestecate cu scorţişoară. Deasupra se pune jumătatea cealaltă de compoziţie şi se dă la cuptor

Când s-a rumenit deasupra se scoate,se lasă să se răcească şi apoi se taie.

9. Reţetă prăjitură cu mere şi frişcă

Ingrediente prăjitură cu mere şi frişcă

5 ouă

100 ml ulei

100 ml lapte

2 căni făina

2 căni zahăr

scorţişoară

5-6 mere

1 plic zahăr vanilat

1 plic praf de copt

200 ml frişcă lichidă

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere şi frişcă

Se separă gălbenuşurile de albuşuri. Gălbenuşurile se bat foarte bine cu 1 ½ cană de zahăr, uleiul şi laptele. După ce se dizolvă zahărul se adugă faina, praful de copt şi albuşurile bătute spumă cu un praf de sare. Se amestecă până se omogenizează şi după aceea se toarnă compoziţia într o tavă cu margini înalte unsă cu ulei.

Se încinge cuptorul. Se bagă tava. În acest timp se curăţă merele de coajă, se rad şi se călesc cu puţin ulei, scorţişoară şi ½ de cană de zahăr rămasă.

Când aluatul s-a închegat şi este aproape gata, se aşează uniform merele şi se mai lasa la cuptor 5-10 minute.

Se pregăteşte frişcă, ce se va pune peste prăjitura după ce s-a răcit. Se decorează cu ciocolată rasă.

10. Reţetă prăjitură cu mere şi nuci

Ingrediente prăjitură cu mere şi nuci

2 ouă

un pahar de untdelemn

o linguriţă de scorţişoară

un pacheţel de zahăr vanilat

200 g zahăr

250 g de făină amestecată cu 2 linguriţe de praf de copt

4 mere

150 g miez de nucă pisat.

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere şi nuci

Bateţi cu ţelul sau furculiţa ouăle, untdelemnul, scorţişoară, zahărul vanilat, apoi adăugaţi faina amestecată cu praful de copt şi amestecaţi bine compoziţia.

Adăugaţi în ea cele patru mere curăţate de coajă şi tăiate felii, nucile bine pisate în piuliţă. Ungeţi o formă de chec cu unt şi faină, turnaţi în ea compoziţia prăjiturii şi băgaţi-o în cuptor (180 grade C) vreme de o oră.

Lăsaţi prăjitura să se răcească, pudraţi-o cu zahăr praf.

11. Reţetă prăjitură cu mere ca în Ardeal

Ingrediente prăjitură cu mere ca în Ardeal

- 2 iaurturi normale

- 4 căni faina

- 2 ouă întregi

- 400 gr zahăr

- 100 gr ulei

- 1 linguriţă bicarbonat stins cu zeamă de lămâie ( praf de copt)

- 1 plic zahăr vanilat

- coajă de lămâie rasă

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere ca în Ardeal

Se amestecă ingredientele şi se frământă. Se unge tava, se pune prima foaie în tavă, se presară peste foaie gris, se pun merele date pe razătoare şi se presara din nou gris, pe urmă se acoperă cu cealaltă foaie. Pe deasupra se presara zahăr şi se înţeapă cu furculiţa şi se dă la cuptor.

12. Reţetă prăjitură cu mere Transilvania

Ingrediente prăjitură cu mere Transilvania

4 ouă

4 linguri făină

4 (+1+1) linguri zahăr pudră

1/3 praf de copt (sau jumătate de linguriţă)

1 1/2 kg. mere

1 pachet unt (250 gr)

300 gr. biscuiţi

scorţişoară pudră

jumătate lămâie mică

prajitura cu mere

Mod de preparare prăjitură cu mere Transilvania

Merele curăţate date prin razătoarea mare se lasă după gust cu zahăr (o lingură cu vârf) şi scorţişoară (o linguriţă plină), până lasa zeama. Biscuiţii sfărâmaţi (cu sucitorul) se sfărâmă până se fac ca grişul.

Untul la temperatura camerei se întinde pe tavă cât mai egal, iar peste el se presară uniform biscuiţii, apoi merele nestoarse tare; se dă la cuptor să se coacă merele 20 de minute la foc potrivit.

13. Reţetă prajitură cu mere şi trei mirodenii

Ingrediente prajitură cu mere şi trei mirodenii

120g unt la temperatura camerei

-200g zahăr

-2 ouă

-250g făină

-100g nuci tocate

-1cană (poate şi jumătate) mere rase

-câte 1 linguriţă din: scorţişoară, nucşoară, pudră de ghimbir

-zahar pudră vanilat

prajitura cu mere

Mod de preparare prajitură cu mere şi trei mirodenii

Se amestecă untul cu zahăr, până ce acesta din urmă se topeşte. Se încorporează ouăle, unul câte unul. Se adăugă şi faină, merele scurse de zeamă, nucile, şi cele 3 condimente.

Se pudrează cu zahărul pudră vanilat (la cuptor va forma o crustă crocantă delicioasă). Se coace la cuptor timp de 1 ora la 180 grade.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
gustos.ro
gourmandine.ro
culinar.ro
caietulcuretete.com
petitchef.ro
eculinar.ro
laurasava.ro
Sursa-foto:
gustos.ro
retete-prajituri.org
torturispeciale.wordpress.com
bucataras.ro
myraskitchen.blogspot.ro
feelgood.ro
retetenutritive.blogspot.ro
vulpeabucatar.com
madicuisine.ro
laurasava.ro
Taguri:
retetă, prajitura, mere, supa crema, reteta ciorba, reteta sarmale, reteta tort
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • REŢETE CLĂTITE: 11 reţete pentru clătite REŢETE CLĂTITE: 11 reţete pentru clătite

    Prepararea clătitelor este o artă! Aluatul trebuie să fie pufos, compoziţia nu trebuie turnată în cantităţi mari, iar clătitel nu trebuie să fie prea groase. Iată 11 reţete pentru clătite, de luat ca exemplu.

  • Reţete ciocolată de casă: 11 reţete ciocolată de casă Reţete ciocolată de casă: 11 reţete ciocolată de casă

    Cine nu-şi mai aduce aminte gustul de ciocolată făcută în casă, pe când bunica o pregătea cu toate ingredientele delicioase şi cu îndemânarea ei de mare bucătăreasă. Cei nostalgici sunt invitaţi să încerce următoarele 12 reţete de ciocolată de casă!

  • 10 reţete de tort diplomat 10 reţete de tort diplomat

    O porţie de tort diplomat merită savurată chiar şi dacă te-ai hotărât să ţii regim. Dacă vrei unul "de dietă" încearcă şi tu una dintre cele zece reţete ce urmează.