toate sectiunile

13 reţete iahnie de fasole

7 nov 2015, 51221 afisari

Iahnia de fasole este un preparat românesc ce nu lipseşte de pe masă nici la zi de sărbătoare, nici în zilele de post. Îţi propunem 13 reţete de iahnie de fasole bune de încercat.

13 reţete iahnie de fasole

Iahnia de fasole se regăseşte în mai toate zonele ţării. Printre cele mai apreciate iahnii de fasole sunt cele făcute la ceaun, cu cârnaţi, cu costiţă afumată sau jambon.

Fasolea este o legumă preferată de Ziua Naţională, pe 1 Decembrie, dar şi nelipsită de pe mesele armatei române.

fasole

Dacă nu ştiaţi, termenul de iahnie provine din turcescul "yahni", iar Brazilia principalul producător din lume la fasole. India se pare că ar ocupa locul al doilea.

Iată unele dintre cele mai gustoase iahnii de fasole: 13 reţete iahnie de fasole

1. Reţetă iahnie de fasole de post

Ingrediente iahnie de fasole de post

600 grame fasole

1 ceapă mare

3 căţei de usturoi

1 morcov

3 linguri pastă de tomate

1 lingură de miere

2 linguri de ulei

2 foi de dafin

1 lingură cimbru uscat

1 lingură mărar uscat

sare

piper

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole de post

Puneţi la înmuiat, de cu seară, boabele de fasole în apă rece.

A doua zi, fierbeţi fasolea, în 2-3 ape. După ce apa fierbe 15 minute, aruncaţi-o şi înlocuiţi-o cu altă apă fierbinte.

În ultima apă adăugaţi şi foile de dafin. Când este fiartă de jumătate adăugaţi şi 1 lingură de sare în apă.

Până fierbe fasolea, curăţaţi ceapa, morcovul şi usturoiul şi tocaţi-le mărunt. Încingeţi uleiul într-o cratiţă adâncă.

Sotaţi ceapa, usturoiul şi morcovul. Stingeţi cu apă de pe fasole.

Adăugaţi pasta de tomate şi mierea.

Fierbeţi până când legumele sunt pătrunse şi s-a format un sos gros. Adăugaţi boabele de fasole scurse de apă, cimbru, mărarul, sare şi piper după gust. Lăsaţi mâncarea să mai dea câteva clocote şi luaţi-o de pe foc.

Iahnia de fasole de post se poate consuma atât caldă cât şi rece, ca atare sau ca garnitură.

2. Reţetă iahnie de fasole cu kaiser (slănină afumată)

Ingrediente iahnie de fasole cu kaiser (slănină afumată)

½ kg fasole albă

150 g kaiser (slănină afumată)

1 ceapă

1 lingura bulion

½ linguriţă sare

50 g ulei

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole cu kaiser (slănină afumată)

Se ţine fasolea în apă 12 ore. Se aruncă prima apă de la fiert. În apă a doua se adăugă sarea.

Separat se înăbuşă ceapă în ulei şi se amestecă cu fasolea scursă. Se adăugă kaiserul/slănina tăiată felii şi bulionul desfăcut şi se mai lasa la fiert până scade.

3. Reţetă iahnie de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente iahnie de fasole cu ciolan afumat

750-1000 gr de fasole uscată

2 cepe, 1-2 ardei iuţi roşii

2 morcovi, 1 cartof

1 ciolan afumat

cimbru, sare, ulei, ardei iute

3-4 căţei de usturoi zdrobiţi

ulei, pasta de tomate, boia iute

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole cu ciolan afumat

Fasolea se alege şi se pune la înmuiat de cu seara, a doua zi se va pune la fiert la foc potrivit dacă este proaspătă în maxim 45-60 de minute mâncarea este gata, apa se schimbă de 2-3 ori, alături de fasole se curăţa şi se pune la fiert un cartof, se sărează şi se pune un pic de cimbru.

Separat se taie ceapă se râd morcovii pe razătoarea fină, se zdrobeşte usturoiul se călesc legumele până devin aurii, lângă legume putem să punem şi ciolanul după ce l-am scos de la fiert, cam 5-7 minute, se adăugă un pic de cimbru şi boia iute (după gust)

Ciolanul care este prefiert va trebui să îl mai fierbem un pic separat în alt vas iar când observăm că este fiert suficient aproximativ 10-15 minute, se poate scoate şi lasă un pic în aşteptare, după care se va pune lângă legume din tigaie pentru a prinde gustul acestora iar legumele gustul de afumătura.

Ciolanul este bine să îl porţionam de la început în 2-4 bucăţi mai mici pentru a fi uşor de manevrat, de mâncat şi să nu fie într-o cantitate foarte mare în farfurie, excesele dăunează iar fasolea oricum este o mâncare grea.

Se scoate ciolanul şi legumele după ce s-au călit şi se adăugă în oală unde fierbe fasolea, se încearcă mâncarea pentru a observa dacă mai trebuie, sare sau condimente. Când este aproape gata fasolea se va muta în alt vas şi se va da la cuptor cam 15 minute tot atunci se adăugă şi paşte de tomate.

4. Reţetă iahnie de fasole cu costiţă

Ingrediente iahnie de fasole cu costiţă

300 g costiţă afumată,

fasole,

1 ceapă roşie,

2 morcovi,

pătrunjel tocat,

sare, piper, boia, granulat de ustroi,

ulei de floarea soarelui.

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole cu costiţă

Fasolea am pus-o la înmuiat de cu seara, apoi am fiert-o puţin (a-2-a zi) cu sare, morcov şi pătrunjel. Aşa procedez eu cu fasolea înainte de a o găti.O fierb în ceva apă (cât să o cuprindă) la foc mic, până scade zeama aproape de tot. Apoi las aşa, până am nevoie de ea (tot în aceeaşi zi). Am tocat ceapă,şi am pus-o la călit. După ce se rumeneşte puţin, adaug costiţă tăiată bucăţi şi amestec puţin. Las mai departe la rumenit. Apoi tăi morcovii bastonaşe mai groase şi le pun peste. Torn ceva apă fierbinte peşte şi adug pătrunjelul tocat. Pun şi fasolea şi las la fiert, până se înmoaie fasolea şi zeama din oala se îngroaşă puţin.

5. Reţetă iahnie de fasole cu cârnăciori

Ingrediente iahnie de fasole cu cârnăciori

1 kilogram de fasole boabe

700 grame de cârnaţi groşi (preferabil Trandafir, semiafumaţi, etc.)

200 grame şunculiţă afumată (bacon, kaizer)

3 cepe

2 morcovi

6 linguri pastă de tomate

1 linguriţă de zahăr

3 foi de dafin

1 lingură zdravănă de boia de ardei dulce

2 linguri rase cimbru uscat

1 lingură busuioc

1 linguriţă chimen măcinat

sare

piper

pătrunjel proaspăt tocat

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole cu cârnăciori

Alegeţi şi spălaţi boabele de fasole. Aruncaţi-le pe cele care se ridică la suprafaţa apei. Lăsaţi fasolea în apă rece peste noapte.

Puneţi fasolea la fiert, în apă fără sare. După ce fierbe 30 de minute, aruncaţi apa şi înlocuiţi-o cu altă apă fierbinte. Repetaţi operaţiunea de încă două ori. În ultima apă adăugaţi 2 linguri de sare şi lăsaţi fasolea să fiarbă la foc mic, până când se înmoaie.

Curăţaţi şi tocaţi ceapa. Curăţaţi morcovii şi treceţi-i prin răzătoare. Tăiaţi şunculiţa cubuleţe şi cârnaţii în bucăţi mărişoare.

Încingeţi o cratiţă încăpătoare şi rumeniţi şunculiţa până îşi lasă grăsimea.

Adăugaţi ceapa şi morcovii şi sotaţi până ceapa devine sticloasă.

Adăugaţi şi rumeniţi puţin şi cârnăciorii. Adăugaţi boiaua dulce şi, după 30 de secunde, pasta de tomate. Stingeţi cu 4 căni de zeamă de pe fasole. Adăugaţi foile de dafin, cimbrul, busuiocul, chimenul măcinat şi zahărul.

Fierbeţi sosul până scade puţin şi legumele s-au pătruns.

Adăugaţi fasolea scursă de apa în care a fiert şi mai lăsaţi să fiarbă totul 10 minute. Asezonaţi cu sare şi piper.

6. Reţetă iahnie de fasole cu jambon

Ingrediente iahnie de fasole cu jambon

1 kg de jambon de porc;

250 g de ceapă;

500 g de fasole albă;

100 g de untură;

50 g de bulion pasta;

50 ml de ulei;

50 g de verdeaţă;

1 g de foi de dafin;

25 g de sare;

1 g de piper;

1 fir de cimbru.

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole cu jambon

Jambonul se taie în porţii şi se prăjeşte în untură; după ce s-a rumenit, se scoate pe o farfurie;

Fasolea, pusă la înmuiat cu 24 de ore înainte, se scurge şi se pune la fiert în apă rece;

Ceapă se toacă mărunt şi se căleşte în ulei încins, apoi se stinge cu bulion şi zeamă de la fasolea fiartă;

Se adăugă foile de dafin, usturoiul tăiat mărunt, cimbrul şi piperul;

Se lasa să fiarbă cca. 20 de minute şi se adăugă sare după gust;

Presaraţi verdeaţă, iar jambonul se pune deasupra.

7. Reţetă iahnie de fasole roşie cu afumătură

Ingrediente iahnie de fasole roşie cu afumătură

600 g fasole roşie boabe

350 g piept de porc fiert şi afumat sau costiţă

2 ardei graşi roşu/galben

1 ceapă mai mare

2 morcovi

2 roşii

300 ml bulion

50 g ketchup de roşii şi ardei roşii

2-3 linguri faina

3-4 linguri ulei

1 legătura mărar şi pătrunjel

2 cuburi costiţă afumată

2 frunze de dafin

sare, piper, cimbru

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole roşie cu afumătură

Fasolea se pune la înmuiat în apă rece cu câteva ore înainte, apoi se spală, se alege şi se pune la fiert în 3 litri de apă rece. După ce dă 2-3 clocote se strecoară şi se pune din nou la fiert în 4 litri de apă clocotită cu un cub de concentrat.

Separat într-o tigaie se călesc în ulei ceapă tocată solzişori, morcovii feliaţi, ardei graşi cubuleţe şi roşii decojite tăiate mărunt cu celălalt concentrat, sare, piper, cimbru. (vezi video) După ce s-au călit legumele se adăugă bulionul, ketcup, frunzele de dafin şi verdeaţă tocată.

Când aproape s-a înmuiat fasolea (după aproximativ 1 oră) se adăugă afumătura şi se mai fierbe la foc mic cu capac încă 30-40 minute. Puneţi apoi legumele călite peste fasole, mai lăsaţi să dea 2-3 clocote şi adăugaţi faina desfăcută în puţină apă.

Dregeţi gustul de sare şi piper şi amestecaţi cu o lingură de lemn, să nu se prindă, încă 3-4 minute şi este gata.

Carnea se porţionează pe farfurii, lângă ea puneţi iahnia şi decoraţi cu frunzuliţe pătrunjel

8. Reţetă iahnie de fasole a la Tradaro

Ingrediente iahnie de fasole a la Tradaro

800 g fasole uscată

4 cepe

2 cartofi

2 morcovi

1 cutie 400 g roşii întregi decojite în suc de roşii

2 linguri pline de bulion

1 lingura boia dulce

2 linguri faină de grâu

3 linguri faină de mălai

1 lingura Delikat

1 căpăţâna usturoi

150 ml ulei

4-5 foi de dafin

4 cuburi Knorr cu gust de costiţă afumată

1 legătura mărar tocat mărunt

1 legătura pătrunjel tocat mărunt

1 linguriţă tarhon

1 linguriţă cimbru

3 linguri smântână

1 linguriţă piper boabe

sare

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole a la Tradaro

Pentru reuşita unei iahnii delicioase, este bine că fasolea să fie pusă la înmuiat de seară pentru prepararea ei a doua zi. Se pune apă rece peste fasole şi să o depăşească cam 5-6 centimetri, se acoperă şi se lasă la înmuiat.

Apa în care a stat fasolea la înmuiat se aruncă, se clăteşte şi se pune la fiert cu apă rece cât să o depăşească cu 2-3 centimetri, la foc potrivit. După 10 minute de fiert se aruncă apă şi se pune iarăşi la fiert cu apă fierbinte şi se ţine la foc potrivit preţ de 10 minute după care se repetă operaţia dar de această dată nu se mai aruncă apa ci se lasa să scadă.

În acest timp se curăţa cartofii, se taie cubuleţe şi se pun la fiert într-un vas separat.

Ceapă şi morcovul se curată, se toacă mărunt şi se pun la înmuiat în 100 ml ulei la foc mic circa 3 minute apoi se toarnă 1/2 l apă, se adaugă 1 lingura Delikat şi se lasă la foc domol, acoperit circa 10 minute şi din când în când se amestecă până când scade apă aproape de tot şi compoziţia să fie aproape că o pastă.

Într-un alt vas se pune 50 ml ulei, făină de grâu şi faină de mălai şi se amesteca la foc potrivit circa 3 minute apoi se adăugă roşiile întregi (dar se pot tăia mai mici) decojite în suc de roşii, boiaua dulce, bulionul, usturoiul tocat mărunt şi se amestecă. Deoarece compoziţia începe să se îngroaşe din când în când se mai adăugă apă caldă. Se adaugă 4 cuburi Knorr cu gust de costiţă afumată şi se amestecă iar în final compoziţia să rămână ca o cremă moale.

Aceasta compoziţie se răstoarnă peste fasolea fiartă, se adăugă, mărar, patrunje, tarhon, cimbru, piper boabe, foi de dafin, smântână, sare dacă mai este cazul după gust şi se amestecă apoi se băgă la cuptor la foc potrivit 60 de minute. Din când în când se mai amesteca în fasole deoarce fasolea se aşează la fundul cratiţei.

În farfurie se ornează cu pătrunjel verde tocat mărunt.

9. Reţetă iahnie fasole neagră (Feijoada, reţetă braziliană)

Ingrediente iahnie fasole neagră (Feijoada, reţetă braziliană)

3 felii de slănină crudă

2 cepe

3 căţei usturoi

450 grame cârnaţi afumaţi

450 grame carne de vită fără os

400 ml roşii în bulion

1 cana apă fierbinte

1 lingura muştar

4 căni fasole neagră la conservă

sare şi piper după gust.

fasole brazilia

Mod de preparare iahnie fasole neagră (Feijoada, reţetă braziliană)

Se toacă măruntă ceapă şi usturoiul; Se taie feliile de slănină mai mare şi se prăjesc 3 minute în tigaia încinsă la foc iute, amestecând des; Se reduce focul la temperatura medie şi se adăugă ceapă şi usturoiul şi se rumenesc aici tot cam vreo 3 minute;

Se taie cârnatul afumat şi carnea cam la 3 cm şi apoi se prăjesc în tigaie până ce sunt rumenite pe ambele părţi;

Se adăugă roşiile în bulion cu tot cu zeama din conservă, apă fierbinte, muştarul şi sare şi piper după gust şi se reduce focul la mic. Se lasă la fiert sub capac pentru aproximativ 3 sferturi de oră, dar se şi amesteca în tigaie de mai multe ori în acest răstimp;

La final se mai poate adăuga puţin apă fierbinte dacă tocană este prea groasă şi apoi se adăugă şi fasolea neagră la conservă cu tot cu zeama proprie şi se mai lasa foc mic, sub capac, încă 10 minute.

Se serveşte cald cu garnitură de orez şi salată de portocale.

10. Reţetă iahnie de fasole cu costiţă şi orez (reţetă portugheză)

Ingrediente iahnie de fasole cu costiţă şi orez (reţetă portugheză)

500gr.costiţă cu os tăiată în bucăţi mici (opţional 100gr. cârnat feliat)

.400 gr. fasole de conseva

sare,piper

1 lingura pasta de ardei

4 căţei de usturoi

8-9 linguri de ulei de măsline

1 ceapă medie

opţional 1 ardei iute sau boia iute

jumătate de pahar de vin roşu,pătrunjel sau coriandru

Pt.orez: 6dl de apă

1 lingura margarina

1 foaie de dafin

300gr.orez

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole cu costiţă şi orez (reţetă portugheză)

Condimentează costiţă cu puţină sare, piper, pastă de ardei şi usturoiul tocat. Se lasă la rece cel puţin 1 oră.

Într-o tigaie antiaderenta pune uleiul la încălzit,adăugă costiţă şi cârnatul, lasa să frigă câteva minute la foc mediu. Adăugă ceapă tocată,boiaua picantă şi mai lasa puţin.Toarnă vinul, pune capac şi lasă să fiarbă 10-15 min.la foc mic.

Adăugă fasolea şi mai lasa câteva minute...condimentează dacă e nevoie, adăugă pătrunjelul tocatsi ia de pe foc.

Pt.orez: Pune la fiert apă cu margarina,foaia de dafin şi sare mare. Când începe să fiarbă pune orezul amestecă şi lasa la fiert, la foc mic. Se serveşte cu sos picant.

11. Reţetă iahnie de fasole cu spanac

Ingrediente iahnie de fasole cu spanac

500g fasole uscată

2 cepe mari

2 morcovi

3-4 căţei usturoi

1-2 foi de dafin

500 g spanac

sare, piper

boia, cimbru.

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole cu spanac

Alegem fasolea, o spălăm, apoi o punem la înmuiat în apă fără sare (câteva ore) sau de seară până dimineaţa. Trebuie să schimbăm apa de două ori. Radem 2 morcovi şi 1 ceapă pe razătoarea mare şi călim în puţin ulei.

Punem fasolea la fiert împreună cu morcovii şi ceapă călite. Între timp curăţăm, spălăm, opărim spanacul şi lăsăm să se scurgă. Tocam o ceapă şi usturoiul şi călim puţin cu o lingură de ulei.

Spanacul tăiat îl amestecăm cu ceapă şi usturoiul pe care le-am călit, adăugăm sare, piper şi boia.

Compoziţia o punem într-un vas rezistent la cuptor, iar deasupra punem fasolea fiartă fără zeama şi presărăm puţin cimbru. Ţinem la cuptor 30 min.

12. Reţetă iahnie de fasole galbenă

Ingrediente iahnie de fasole galbenă

700 g fasole galbenă (sau 2 borcane de fasole conservată);

- 5 bucăţi de pui;

- 2 cepe;

- 3 linguri pasta de tomate;

- mărar;

- doi căţei de usturoi;

- sare;

- piper.

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole galbenă

Dacă fasolea verde este din cea proaspătă se taie capetele păstăilor şi se taie în două-trei bucăţi. Apoi se un la opărit în apă clocotită cu sare. Se fierb pt 10-15 minute. Apoi se scurg de apă.

Dacă fasolea este din conservă se scurge de apă şi se spăla.

Într-o cratiţă se pun la călit ceapă tăiată mărunt şi usturoiul tăiat feliuţe. Când ceapă este aurie se pune carnea de pui. Se căleşte şi aceasta puţin pe fiecare parte, apoi se adăugă apă cât să le acopere. Se lasă la fiert pentru 15-20 de minute. Apoi se adăugă fasolea şi pastă de tomate dizolvată cu câteva linguri cu apă.

Se lasă la fiert încă 10 minute. Se pun mărarul tăiat mărunt, sarea şi piperul, după gust.

13. Reţetă iahnie de fasole la ceaun cu afumătură

Ingrediente iahnie de fasole la ceaun cu afumătură

700 g fasole albă boabe fiartă

200 g cârnat proaspăt

400 g cârnat afumat

400 g patrama de ceafă de porc

3 legături de ceapă verde

1 ardei gras roşu

1 morcov

700 ml suc de roşii

1 lingura untura de porc

1 lingura pasta de ardei iute

sare

piper

boia de ardei

cimbru

foi de dafin

1 lingura faina albă

2 cuburi Knorr cu gust de costiţă afumată

fasole

Mod de preparare iahnie de fasole la ceaun cu afumătură

Mai întâi faceţi un foc bun pentru a obţine jăratic cât mai mult. După această operaţiune adăugaţi numai câte un lemn pentru a întreţine jăraticul cât mai aspru. Deasupa lui, pe suporţi, instalaţi un ceaun.

Ceapa, ardeiul, morcovul, cârnatul şi pastrama, toate tăiate feliuţe, le puneţi în ceaun, în untura încinsă. Se lasă la călit, la foc potrivit, aproximativ 15 - 20 minute, până scade apa ce o lasa ingredientele. Se adăuga o jumătate de linguriţă de boia de ardei, o linguriţă de pastă de ardei iute, sare, se amesteca şi se mai lasa până se prăjeşte cârnatul şi se înmoaie legumele. Se adăugă fasolea boabe fiartă; se pune o lingură de făină albă, se amestecă de 2 - 3 ori apoi se pune sucul de roşii, mirodeniile şi cuburile Knorr, şi se lasă la fiert toate pentru a se omogeniza aromele şi a se forma sosul . După aproximativ 15 minute, mâncarea este gata.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
cevabun.ro
gustos.ro
culinar.ro
skytrip.ro
retete-gustoase.ro
bunatati.ro
cami-gospodina.blogspot.ro
Sursa-foto:
teoskitchen.ro
cami-gospodina.blogspot.ro
retete.unica.ro
duplapersonna.com
media.courierpress.com
gustos.ro
nicuvar.files.wordpress.com
nainakitchen
bucatariaculinara.net
bucataras.ro
Liviu Chirica MediafaxFoto
Taguri:
retete, fasole, bruschete, oua umplute, somon, masline, tort, sarmale
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!