toate sectiunile

12 reţete de papanaşi

13 mar 2015, 80854 afisari

Despre papanaşi se ştie una şi bună: că sunt extrem de gustoşi, cu smântână fină şi dulceaţa inegalabilă. Dacă ţi-am făcut poftă încearcă şi tu reţeta preferată din cele 12 reţete de papanaşi ce urmează.

12 reţete de papanaşi

Papanaşii sunt gogoşi pufoase, de regulă prăjite, dar se fac şi fierte sau la cuptor, care, de regulă, au şi o biluţă moţ peste care se revarsă apetisantă smântâna şi dulceaţa preferată.

papanasi

Referitor la gaura din papanaş, ei bine, povestea spune că un căpitan danez aflat pe mare în timpul unei furtuni puternice a fost nevoit să înfigă gogoaşa pe care o avea într-o spiţă de pe cârmă, pentru ca el să manevreze cârma cu ambele mâni.

Despre papanaşii fierţi se spune că îşi au originile în bucătăriile austro-ungare, iar papanaşii prăjiţi sunt de origine moldavă.

1. Reţetă papanaşi fierţi

Ingrediente papanaşi fierţi

250 gr brînză de vacă

2 ouă

3 linguri griş

2 linguri unt

1 cană pesmet

2 linguri zahăr

1 plic zahăr vanilat

sare

smântână (facultativ)

papanasi

Mod de preparare papanaşi fierţi

Se freacă brânza cu gălbenuşurile, se adaugă grişul, sarea, şi albuşurile bătute spumă. Pe planşeta pentru aluat se presară făina şi se pune compoziţia în formă de sul turtit, gros de două degete. Se presară cu puţină făină şi se taie bucăţi late de 3 cm.

Se fierb în apă sărată clocotită, pînă cînd papanaşii se ridică la suprafaţa apei. Se scot cu lingura de spumă, se aşază pe farfurie şi se opăresc cu unt înfierbântat.

Până fierb papanaşii, separat – de preferat într-o tigaie de teflon – se rumeneşte pesmetul fără grăsime sau cu foarte puţin unt. Atenţie însă să nu-l ardeţi. Când îl luaţi de pe foc – şi nu înainte pentru a nu-l carameliza – adăugaţi zahărul şi plicul de zahăr vanilat. În acest amestec, dulce-crocant, se tăvălesc de plăcere papanaşii fierţi şi stropiţi cu unt. 

Papanaşii se servesc fierbinţi cu sau fără smântână.

2. Reţetă papanaşi cu brânză de vaci

Ingrediente papanaşi cu brânză de vaci

250 g brânză de vaci

- 200 g făină

- 3 ouă

- 100 g zahăr, 1 pliculeţ zahăr vanilat

- 1 linguriţă rasă bicarbonat de sodiu

- 100 ml ulei

- puţină sare

Mod de preparare papanaşi cu brânză de vaci

Amestecăm brânză de vaci cu 150 g faină, cu gălbenuşurile, bicarbonatul de sodiu şi, sarea. Albuşurile se bat spumă, apoi se adăugă treptat zahărul şi se toarnă peste restul compoziţiei amestecând constant. Împărţiţi compoziţia în bucăţi pe care le daţi prin restul de făină.

Rotunjiţi apoi aceste bucăţi după care se turtesc în palma până când se pot tăia cu 2 pahare de diametre diferite sau cu formă specială pentru a se obţine inele. Indiferent de formă se introduc în uleiul înfierbântat în prealabil, se întorc după câteva minute (2,3) pe partea cealaltă, se scot cu şi se scurg bine de ulei. În final se aranjează în farfurie: forma mare de papanaş pe farfurie şi deasupra forma cea mică.

Cei mai buni papanaşi sunt cei pe care îi veţi servi pudraţi cu zahăr, cu dulceaţă şi neapărat cu smântână din belşug.

3. Reţetă papanaşi la cuptor

Ingrediente papanaşi la cuptor

1 kg brânză de vaci

6 ouă

100 g zahăr

3 plicuri de zahăr vanilat

1 plic praf de copt

200 g rahat

faină cât cuprinde (pt. un aluat mai moale)

Mod de preparare papanaşi la cuptor

Se amestecă brânză, ouăle, zahărul, zahărul vanilat şi rahatul, iar praful de copt se stinge cu puţină zeamă de lămâie. Se amestecă toate ingredientele şi se pune făina cât să devină compoziţia un aluat mai moale.

Se formează bastonaşe lungi de 2-25 cm şi groase cât 2 degete şi se împart în 5-6 părţi egale din care se "confecţionează papanaşii găuriţi la mijloc. Se lucrează cu făină din abundenţă pe mâini.

Se pun papanaşii la copt în mult ulei şi încins.

4. Reţetă papanaşi prăjiţi

Ingrediente papanaşi prăjiţi

300 g brânză de vaci

1 ou

o lingură zahăr

130 g făină

1/2 pachet praf de copt

o lingură griş

coajă de lămâie,un plic zahăr vanilat,2 picături esenţa de rom

ulei pentru prăjit

zahăr pudră vanilat pentru pudrat

smântână, dulceaţă (de preferat de afine)

papanasi

Mod de preparare papanaşi prăjiţi

Mixam brânză cu zahărul, oul şi aromele, adăugăm faina şi grişul. Modelăm bile (cu mâna trecută prin faină, deoarece compoziţia este de consistenţă moale). Le aşezăm pe o tavă tapetată cu făină.

Apăsam pe mijloc pentru a obţine un orificiu ( ca să se frigă uniform în interior). Încingem uleiul în tigaie, rumenim papanaşii pe ambele părţi. Scoatem din tigaie pe un şervet de hârtie apoi pudrăm. Servim simple sau cu smântână şi dulceaţă de afine (sau orice altă dulceaţă).

5. Reţetă papanaşi cu urdă

Ingrediente papanaşi cu urdă

400 gr urdă,

2 ouă

4 linguri griş

4 linguri făină

1 linguriţă bicarbonat de sodiu sau 1 praf de copt

6 linguri de zahăr

zahăr vanilat

coaja rasă de lămâie

ulei pentru prăjit.

papanasi

Mod de preparare papanaşi cu urdă

Se amestecă ouăle întregi cu zahărul, făină, grişul şi bicarbonatul stins cu o linguriţă de oţet şi se adăugă totul peste urda fărâmiţată cu furculiţa.

Se frământă compoziţia până la omogenizare, apoi se formează bulgăraşi care se turtesc, se face o gaură mică înăuntru şi se prăjesc în uleiul bine încins.

6. Reţetă papanaşi cu struguri

Ingrediente papanaşi cu struguri

150 g brânză de vaci

100 g făina

2 linguri zahăr

puţin lapte

4 ouă

200 g struguri

prune

piersici

3 linguri unt

50 g zahăr pudră

papanasi

Mod de preparare papanaşi cu struguri

Frămânţi un aluat din brânză, faină, zahăr, ouă şi puţin lapte. Îl laşi să se odihnească 30 de minute. Speli fructele, le scoţi sâmburii, iar boabele de struguri le desprinzi de pe ciorchine şi îmbraci fiecare fruct în aluat.

Încingi untul şi prăjeşti papanaşii la foc potrivit. Întorci papanaşii şi îi mai prăjeşti 3-4 minute, până ce se rumenesc şi pe cealaltă parte.

Tai papanaşii în bucăţi, îi pui pe 4 farfurii, presari zahăr pudră şi îi serveşti decoraţi cu fructul preferat.

7. Reţetă papanaşi cu smântână şi dulceaţă

Ingrediente papanaşi cu smânână şi dulceaţă

500 grame brânză grasă de vaci

100 grame zahăr

2 ouă

1 linguriţă rasă de bicarbonat

1 lingură zeamă de lămâie

1 plic zahăr vanilat

1 linguriţă coajă de lămâie rasă de lămâie

1 vârf de cuţit de sare

200 gr făină (plus 1-2 linguri)

300 grame smântână

200 grame dulceaţă

100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)

500-700 ml ulei pentru prăjit

papanasi

Mod de preparare papanaşi cu smântână şi dulceaţă

Cerneţi bine făina. Amestecaţi brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeama de lămâie.

Adăugaţi cele 200 de grame de făina şi coajă de lămâie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar.

Trebuie să obţineţi un aluat moale dar care să se desprindă de pe mână. Puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă.

Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făină. Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora.

Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat. Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă. Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.

În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată – în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire – şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi.

În mod normal, papanaşii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanaşilor şi de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanaşii să nu se prăjească doar la suprafaţă şi să rămână cruzi în mijloc.

Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veţi scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele.

Papanaşii se servesc cu smântână şi cu dulceaţă, dar şi cu zahăr pudră.

8. Reţetă papanaşi cu dulceaţă de afine

Ingrediente papanaşi cu dulceaţă de afine

400g brânză de vaci

2 ouă

12 linguri făină

1 lingura griş

un praf de sare

1/2 linguriţă bicarbonat

un vârf de cuţit praf de copt

ulei pentru prăjit

smântână

dulceaţă de afine

papanasi

Mod de preparare papanaşi cu dulceaţă de afine

Într-un bol se amestecă toate ingredientele, bicaronatul se dizolvă în zeama de lămâie şi se adăugă şi el. Se obţine o compoziţie omogenă din care se formează gogoşele în care se face o gaură pe mijloc.

Separat se formează mici biluţe care se prăjesc şi ele.Se pun la prăjit în uleiul încins bine, se rumenesc pe ambele părţi. Se scot pe o hârtie absorbantă. Se servesc fierbinţi cu smântână şi dulceaţă.

9. Reţetă papanaşi cu ciocolată

Ingrediente papanaşi cu ciocolată

250 gr brânză de vaci

2 ouă

6 linguri zahăr

1 pliculeţ zahăr vanilat

1 praf de copt

faină cât cuprinde

smântână

ciocolată (nutella, etc)

papanasi

Mod de preparare papanaşi cu ciocolată

Amestecaţi oule cu zahărul şi brânză de vaci, adăugaţi zahărul vanilinat , apoi puţin câte puţin puneţi făina până când aluatul devine elastic.

Aluatul fiind făcut vă apucaţi să formaţi mingiuţe cu mâna umedă pe care la găuriţi la mijloc cu degetul.

Le prăjiţi într-o tavă cu mult ulei de floare soarelui pe ambele părţi ,după care le scoateţi pe un şerveţel ca să absoarbă surplusul de ulei.

Ornaţi după bunul plac cu ciocolată şi smântână.

10. Reţetă papanaşi de mămăligă

Ingrediente papanaşi de mămăligă

1,5 l lapte

500 g mălai

o linguriţă de sare

o lingură de unt

400 g brânză de burduf sau caşcaval ras

2oua

pesmet

ulei pentru prăjit

papanasi

Mod de preparare papanaşi de mămăligă

Papanaşul de mămăligă este o mâncare cu brânză sănătoasă şi populară ce se poate servi de post sau pentru vegetarieni.

Se prepară o mămăligă din lapte, mălai şi sare. După ce a fiert, se amestecă cu brânză, untul, ouăle, apoi luăm cu lingură, facem formă de papanaş turtit, dăm prin pesmet şi punem la prăjit în ulei.

Papanaşii de mămăligă se servesc cu smântână.

11. Reţetă papanaşi din brânză de vaci şi griş

Ingrediente papanaşi din brânză de vaci şi griş

500 g brânză de vaci

- 150 g zahăr

- 100 g griş

- 200 g pesmet

- 2 ouă

- 1 plic zahăr vaniliat

- 1 plic aromă de portocală cu coajă rasă Dr.Otker

- 1 plic aromă de lămâie cu coajă rasă Dr. Otker

- puţină sare

papanasi

Mod de preparare papanaşi din brânză de vaci şi griş

Mai întâi am prăjit pesmetul în puţin unt şi l-am pus la rece. Brânza de vaci am mărunţit-o bine cu dosul furculiţei, am amestecat cu ouăle, cu aromele, şi grisul.

Am luat cu linguriţa câte puţin din compoziţie şi, în palme, am modelat câte un papanaş în formă de bilă.

Am pus pe foc o cratiţă cu apă şi cu o linguriţă de sare. Când clocoteşte apă, am pus papanaşii, se trece cu spumiera pe sub ei, având grijă să nu se lipească de fundul cratiţei, apoi am pus capacul. I-am lăsat să fiarbă la foc mic 10 - 15 minute, apoi am stins focul dar am lăsat papanaşii în apă fierbinte. Astfel grişul se umflă iar papanaşii devin fragezi şi pufoşi.

Papanaşii se scot cu spumiera, se scurg, după care se dau prin pesmet amestecat cu zahăr.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
cevabun.ro
petitchef.ro
retete.flu.ro
gustos.ro
haisagatim.ro
retetepentrutine.ro
bucataras.ro
culinar.ro
Sursa-foto:
cevabun.ro
gustos.ro
garbo.ro
culinar.ro
bucataras.ro
dulciurifeldefel.ro
retetetari.ro
casamea.ro
Taguri:
retetă, papanasi, prajitura, mere, supa crema, reteta ciorba, reteta sarmale, reteta tort
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema