toate sectiunile

11 reţete de ciorbă de fasole

28 nov 2012, 15870 afisari

Apropo îti aduce astăzi 11 reţete delicioase pentru ciorbă de fasole. Deja salivezi? Aruncă o privire pe meniul nostru, în care am inclus şi o variantă pentru post.

11 reţete de ciorbă de fasole

Ciorba de fasole cu afumătură este una dintre cele mai gustoase reţete, dar nici celelalte propuse de noi nu sunt de lăsat. Azi te invităm la o cină consistentă cu ciorbă de fasole, dar pentru ca a început postul Crăciunului am strecurat şi o variantă de ciorbă de fasole pentru post.

1. Ciorbă de fasole boabe

Ingrediente:

- 150 - 200 fasole boabe,

- 1 morcov,

- o legătură de pătrunjel,

- o ceapă medie,

- un ardei gras,

- 2 roşii,

- 150 g sfeclă roşie,

- borş (ori zeamă de castraveţi, suc de roşii sau oţet, zeamă sau sare de lamâie),

- leuştean, ţelină,

- sare.

Preparare:

Fasolea înmuiată în apă rece, a doua zi se limpezeşte cu apă rece şi se pune la fiert tot în apă rece. Zarzavatul şi ceapa, rase prin răzătoarea cu găuri mari, se călesc, 2 minute, în 50 ml untdelemn şi se adaugă în oala cu fasole. Cînd fasolea este fiartă, se pun ardeiul tăiat în felii subţiri, roşiile tăiate în felii de 2 cm, sfecla rasă prin răzătoarea cu găuri mari şi se fierb încă 30 minute, potrivindu-se apoi gustul cu sare şi completând cu apă, dacă ciorba este prea deasă. Se acreşte după gust şi se aromează cu frunze de leuştean şi ţelină tăiate mărunt. Ciorba va avea culoarea roz. Se poate consuma şi rece. Şi în acest caz fasolea se poate fierbe în oala sub presiune, cu zarzavatul călit. După ce s-a deşertat în oala obişnuită, când dă în clocot se adaugă celelalte ingrediente.

2. Ciorbă de fasole cu ciolan afumat

Ingrediente:

- o cană şi jumătate de fasole boabe (preferabil din aceea cu bobul foarte mic - cam cât un bob de mazăre),

- o bucată morcov,

- o bucată rădăcină de pătrunjel,

- o bucată de păstârnac,

- o ceapă de mărime medie

- două roşii (preferabil nu de vară, de import sau de seră),

- două linguri de bulion,

- cimbru, mărar verde,

- slăninuţă afumată, câteva feliuţe,

- ciolanul afumat care trebuie să aibă cca. 1kg

Preparare:

Pui ciolanul la fiert şi când este gata (când se desprinde cu uşurinţă carnea de pe el) îl scoţi din zeamă şi cureţi carnea de pe os, după care o tăi în bucăţi mici. Osul îl dai la căţel, iar bucăţelele de carne le vâri înapoi în zeamă. Cureţi legumele sus-menţionate (morcov, pătrunjel, păstârnac, ceapă) şi le toci: zarzavaturile în bucăţele foarte mici şi ceapa peştişori. Scurgi fasolea şi o pui la fiert în oala în care ai fiert ciolanul. După ce a fiert fasolea (când bobul este moale) caleşti legumele câteva minute că să-şi dezvolte aroma şi le adaugi şi pe ele în oală. Tai slăninuţă mărunt şi o caleşti puţin după care o pui în oală. Pui bulionul. După ce au fiert şi legumele (i.e. s-au înmuiat) adaugi roşiile tăiate cubuleţe (dacă sunt aşa cum am zis eu), sare, cimbru şi mărarul tocat mărunt. O mai laşi să fiarbă cam cât ţine un Tom & Jerry, după care te apuci de treabă. Ai grijă pe parcursul acestei acţiuni să completezi cu ap[ dacă nivelul de lichid scade prea mult în recipient. Şi merge la fel de bine şi cu gogoşari sau castraveţi muraţi.

3. Ciorbă de fasole cu leuştean

Ingrediente:

- 600 g fasole

- 250 g afumătură (opţional)

- 1 morcov mare

- 1 rădăcină pătrunjel

- 1 ceapă medie

- 1 ardei micuţ

- 1 roşie coaptă

- 1 linguriţă pastă roşii

- 1/2 legătură leuştean

- câteva fire de pătrunjel

Preparare:

Se tăie carnea afumată (costiţă, kaizer etc.) în bucăţi mari şi se pune la fiert cu apa. Se lasă jumătate de oră. Se adaugă fasolea şi se continuă fierberea până fasolea e aproape fiartă. Am scos afumătura din oală şi am tăiat-o în bucăţi mici. Am pus-o apoi iar în oală. Am tocat ceapă şi am dat pe răzătoare morcovul şi rădăcina de pătrunjel, am adăugat peste fasole şi am mai lăsat 15 minute la fiert. Am tocat restul ingredientelor şi le-am pus în ciorbă, apoi am mai fiert 10 minute. Am folosit la acest pas o porţie din amestecul pentru ciorbe plus o linguriţă pastă de roşii pe care am dizolvat-o cu puţină ciorbă înainte de a o pune în oală.

4. Ciorbă de fasole pentru post

Ingrediente:

- 250 g fasole boabe înmuiată peste noapte în apă

- 2 morcovi

- 2 albitură

- 1/4 ţelină

- 2 cepe mari

- ulei

- 1 legătură leuştean + 1 legătură pătrunjel

- 1 ardei mic

- 200 ml suc de roşii (sau1 lingură cu vârf bulion diluat în apă)

- sare

Preparare:

Se pune fasolea la fiert şi separat se pune apa la fiert pt. a o schimba pe cea în care fierbe fasolea. Când în a treia apă fasolea s-a înmuiat pe jumătate se adaugă rădăcinoasele tocate (morcov, albitură, ţelină) şi ceapa şi se lasă la fiert. Se toacă ardeiulsi se adaugă şi el în oală, se toarnă ulei, cum vrea fiecare, mai mult, mai puţin.... şi se mai lasă puţin la fiert, apoi se pune sucul de roşii şi se mai dau câteva clocote. Apoi se potriveşte de sare şi se pune verdeaţă tocată. Se mai lasă pentru câteva clocote şi ciorba este gata!

5. Ciorbă de fasole cu praz

Ingrediente:

- 500 g fasole albă cu bobul mic

- 500 g suc de roşii

- 2 praz

- 2 bucăţi ardei gras

- 1 bucată ţelină

- 1 bucată ceapă

- 2 bucăţi morcovi

- 3 bucăţi căţei de usturoi

- 500 g cârnaţi afumaţi

- sare, piper

- 4 linguri ulei de floarea soarelui

- 1 bucată pâine cu seminţe pentru crutoane

- 1 legatură mărar

Preparare:

Se spală fasolea în apă caldă şi apoi se lasă de seara până dimineaţa să se înmoaie. A doua zi se pune la fiert în 3-4 ape, ca să se elimine toxinele. Separat, se curăţă legumele, se spală şi se toacă mărunt. Se călesc în ulei, se înăbuşă cu puţină apă şi se adaugă fasolea fiartă. Se umple oala cu apă, se adaugă sare şi un praf de piper şi se pune să fiarbă, la foc mic. Prazul se curăţă şi se taie rondele, apoi se pune în oală la fiert. Pâinea se taie, se stropeşte cu puţin ulei, se adaugă usturoiul pisat şi se bagă în cuptorul încins. După ce s-au rumenit, se scot. Peste legumele fierte, se adaugă sucul de roşii, se condimentează cu sare şi piper şi se mai dă în clocot 10 minute. Ciorba de fasole se serveşte cu crutoa-nele aromate, cârnaţi afumaţi şi murături. Se ornează cu mărar verde.

6. Ciorbă de fasole cu tarhon

Ingrediente:

- ½ kg boabe fasole albă

- 1 bucată carne afumată

- 1 morcov

- 1 pătrunjel

- 1 ceapă

- pătrunjel verde

- tarhon

- sare

- oţet

Preparare:

Se fierb în 2 litri de apă fasolea aleasă şi spălată. Se scurge apa în care a fiert şi se pun alţi 2 l de apă fierbinte. Se repetă operaţia de două-trei ori. Carnea trebuie spălată bine şi ţinută în apă rece mai mult timp pentru a-i scoate sarea. Se pune, separat de fasole, carnea într-o oală cu apă pentru a da în câteva clocote, apoi se pune cu fasolea. Când sunt atât fasolea cât şi carnea pe jumătate fierte se pun ceapa tăiată mărunt, morcovul şi pătrunjelul, de asemenea tăiate mărunt. Se lasă să fiarbă, se pune sare, se acreşte cu oţet şi se tăie tarhon mărunt, cât într-o lingură, apoi se serveşte.

7. Ciorbă de fasole şi costiţe tărăneşti

Ingrediente:

- 500 grame costiţe ţărăneşti

- 2 pumni de boabe de fasole (de la piaţă)

- 2 morcovi potriviţi

- 1 lingură ulei de măsline

- 1 ceapă

- 1 albitură

- 1 ardei gras roşu şi 1 verde

- 2 linguri amestec de legume uscate Sanovita

- sare şi piper

- 1 ceapă roşie (pentru servire)

- mărar, tarhon

Preparare:

Punem cu o seară înainte fasolea să se înmoaie într-un vas cu apă (Atenţie fasolea se alege şi se spală). Punem boabele de fasole la fiert în apă cu sare, după vreo 40 de minute schimbăm apa şi punem din nou la fiert într-o apă noua. Între timp tăiem mărunt morcovul, ţelina, ceapa şi ardeii graşi. Lăsăm să fiarbă. Verificăm dacă boabele sunt fierte şi adunăm cu ajutorul unei linguri de lemn cojiţele. Tăiem costiţele ţărăneşti în bucăţi şi le adăugăm în oală, având grijă să adunăm spuma pe care carnea o va forma la suprafaţa ciorbei. Adăugăm zarzavatul tocat o lingură de ulei de măsline şi lăsăm la fiert în continuare la foc mic. Condimentăm după gust cu sare, piper şi amestec de legume uscate Sanovita. Când toate legumele au fiert şi ciorba noastră a scăzut, luăm de pe foc şi adăugăm mărarul proaspăt tocat şi tarhon (proaspăt sau uscat). Ciorba se serveşte cu ceapă roşie tăiată, presărată cu sare şi stropită cu oţet.

8. Ciorbă fasole boabe cu kaizer

Ingrediente:

- 500 g fasole albă boabe,

- 2 morcovi,

- 3 cepe,

- 4 ţelină,

- 1 cutie de roşii în bulion,

- 300 g kaizer,

- 1 leg patrunjul verde,

- câteva fire de leuştean

Preparare:

Pui la înmuiat fasolea de pe o zi pe altă şi a două zi o scurgi,şi o pui la fiert schimbându-i 3-4 ape.În ultima apa adaugi şi sare,Cureţi legumele le toci şi le adaugi peste fasole.Le laşi să fiarbă şi adaugi roşiile(din bulion)şi jumătate din leg de patrunjel+leustean.Dai focul mic şi te ocupi de afumătură(kaizer)pe care i-l tăi bucăţi şi îl caleşti puţin în ulei apoi adaugi 1 ceapă tocată mărunt o mai laşi până devine ceapă sticloasă şi adaugi bulionul dai focul mic şi mai laşi 5 min să se caleaşcă apoi le răstorni în ciorbă şi laşi să de-a într-un clocot.Potriveşti gustul de sare şi poţi acri cu oţet ,borş sau o laşi aşa.După ce ai oprit focul toci verdeaţă mărunt şi o presari deasupra

9. Ciorbă de fasole în pită

Ingrediente:

- 500 g fasole albă boabe

- 1 fir praz

- 2 linguri ulei

- 1 ceapă

- 1/2 cutie roşii la conservă

- 2 morcovi mari

- 1 pită (chiflă mai mărişoară)

- sare, busuioc, oregano

- 2-3 foi dafin, 1 mână de leuştean

Preparare:

Alegi fasolea de seara şi o pui la înmuiat în ap[ caldă. Dimineaţă arunci apa, speli fasolea în câteva ape, apoi o pui la fiert în apa cu sare. Fierbi, iar când boabele încep să se înmoaie, cureţi ceapa, morcovul şi prazul, le tăi cubuleţe şi le pui la călit în uleiul încins. Adaugi sare, oregano şi busuioc şi, când ceapa devine sticloasă, le iei de pe foc şi le adaugi în ciorbă. Laşi să fiarbă 10 minute, apoi adaugi şi roşiile mărunţite, cu sosul din conservă şi frunzele de dafin. Mai laşi câteva minute şi opreşti focul, apoi adaugi leuşteanul mărunţit. Poţi să o serveşti în variantă clasică, alături de ardei iuţi sau în pită. Pentru aceasta din urmă faci un capac pitei, îi scobeşti miezul, lăsând cam 1,5 cm de miez şi dai la cuptor 10 minute, că să se întărească puţin coajă. Pui ciorba în pită doar în momentul servirii şi acoperi cu "capacul" de coajă.

10. Ciorbă de fasole cu jambon crud

Ingrediente:

- 500 g fasole boabe

- 600 g jambon crud

- 1-2 morcovi

- 1 ardei roşu

- 2 cepe

- 2 roşii

- 1 păstârnac

- 1 bucată de ţelină

- verdeaţă (lobodă, spanac)

- 1 legătură pătrunjel, 1 fir de leuştean

- 300 ml bulion

- 50 ml ketchup de roşii şi ardei roşii (de casă)

- 20 ml ulei

- 2 linguriţe făină (opţional)

- 1 cub sau 1 linguriţă concentrat de ciuperci (opţional)

- sare, piper, paprika

Preparare:

Fasolea se spală şi se lasă în apă rece cu o seară înainte. Jambonul se pârleşte dacă mai trebuie, se rade cu cuţitul şi se spăla bine. Într-o oală (de fiert sub presiune) se pune carnea la fiert în 3 litri de apă rece cu puţină sare. Spălaţi fasolea, alegeţi-o (când e umflată se alege mult mai uşor) şi puneţi-o la fiert într-o altă oală în 3 litri de apa rece. În timp ce fierb carnea şi fasolea, curăţaţi şi tocaţi mărunt toate celelalte legume şi zarzavaturi. Într-o crăticioară sau tigaie puneţi uleiul şi căliţi toate legumele tocate, începând cu morcovii, ceapa, apoi adăugaţi ţelina, păstârnacul, ardeii şi roşiile. Amestecaţi cu o lingură de lemn, adăugaţi verdeaţă tocată (lobodă şi spanacul), bulion, ketchup, sare, piper, paprika (concentratul de ciuperci). După ce a fiert fasolea (aproximativ 60 de minute) puneţi peste ea legumele călite şi lăsaţi să fiarbă la foc mic. După ce a fiert carnea, scoateţi-o pe o farfurie, puneţi peste ciorbă zeamă de la carne şi lăsaţi-o să fiarbă în continuare la foc mic cu capac. Scoateţi oasele din carne, porţionaţi-o şi adăugaţi-o în ciorbă. Dregeţi gustul, adăugaţi pătrunjelul şi leuşteanul tocate iar cine vrea o poate acri direct în oală sau la masă cu puţin oţet, zeamă de lămâie sau borş. Dacă doriţi o puteţi îngroşă puţin cu făină pe care o desfaceţi în puţină zeamă de la ciorbă şi o adăugaţi în oală, amestecând şi mai lăsaţi la fiert 2-3 clocote. O garnisiţi în farfurii cu frunzuliţe de lobodă şi leuştean, pătrunjel şi leuştean tocat şi câteva picături de ketchup.

11. Ciorbă de fasole verde cu lapte bătut

Ingrediente:

- 300 g. fasole verde

- 1 muşchiuleţ mic de porc (aprox. 350 g)

- 1 cutie lapte bătut de 370 g (două pahare pline)

- 2 litri apă

- 1 ceapă mare

- 3 morcovi

- 2 roşii

- sare şi piper după gust

- 1 legătură mărar

- frunze de pătrunjel

- zeamă de lămâie sau oţet din borcanul de ardei iuţi

Preparare:

Fasolea verde se curăţă (se tăie la capete) şi se fierbe în apă cu sare până se înmoaie. Se strecoară apoi şi se lasă la răcit. Se tăie în două dacă e prea lungă. Se pune apă la foc pentru ciorbă. Carnea, tăiată în bucăţele, se pune la fiert cu o linguriţă de sare. Se spumează ori de câte ori e nevoie. Se spală şi se curăţă morcovii şi ceapa; se toacă mărunt (morcovii se pot da pe răzătoare). Se pun apoi în apa clocotită şi se lasă la fiert, cu oala acoperită, cca. 15 minute. Roşiile se opăresc (se cufundă în apa clocotită de câteva ori), se decojesc şi se toacă mărunt sau se dau pe răzătoarea mare; se adaugă în ciorbă cu fasolea verde fiartă şi se lasă la fiert aproximativ 25-30 de minute sau până când carnea a fiert îndeajuns. La final se adaugă în ciorbă laptele bătut şi se potriveşte de sare şi piper. Se presară verdeaţă tocată şi se serveşte cu zeamă de lămâie, după gust, sau cu puţin oţet de ardei iuţi. Puteţi folosi fasole din conservă sau congelată dacă nu aveţi fasole proaspătă. Fasolea congelată se pune la fiert direct în apa clocotită, fără a fi dezgheţata în prealabil.

 

În speranţa că cele 11 reţete pentru ciorbă de fasole sunt pe placul vostru, vă vom surprinde şi cu alte reţete delicioase, în curând. Până atunci, poftă bună!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
gustos.ro
reteteculinare.ro
bucataras.ro
Unica
flu.ro
laurasava.ro
Sursa-foto:
gustos.ro
bucataras.ro
Unica
laurasava.ro
Taguri:
ciorba de fasole, retete ciorba
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • Reţete supă cu găluşti: 11 reţete supă cu găluşti Reţete supă cu găluşti: 11 reţete supă cu găluşti

    Supa cu găluşti este acel tip de supă uşoară bună când eşti mic, când eşti bolnav, când este Post sau eşti la dietă. Cum supa cu găluşti trezeşte în amintire copilăria nu rata cele 11 reţete cu supă de găluşti ce urmează.

  • 12 reţete supă cremă 12 reţete supă cremă

    Supa cremă, fie că este cu toate legumele proaspete de la piaţă, cu ţelină, morcovi, mazăre sau conopidă, este un preparat delicios pentru toate vârstele, dar şi de Post. Dacă vrei să încerci supele cremă alege-o pe cea mai gustoasă dintre cele 12 reţete de supă cremă ce urmează.

  • 10 reţete pentru cozonac 10 reţete pentru cozonac

    Se apropie Crăciunul, iar cozonacii nu trebuie să lipsească de pe masă. Cu nucă, stafide, gem, vanilie sau rahat, cozonacii propuşi de noi sunt delicioşi! Iată 10 reţete de cozonac:

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!