toate sectiunile

11 reţete cu linte

30 ian 2015, 231215 afisari

Învaţă cum să prepari lintea roşie, lintea verde, lintea neagră, lintea uscată, dar şi multe altele din cele 11 reţete cu linte pe care ţi le recomandăm... dacă vrei să încerci ceva nou în bucătărie.

11 reţete cu linte

Lintea este un aliment sănătos, asemănător cu mazărea, năutul, soia şi fasolea, cu numeroase proprietăţi nutritive şi potrivită atât pentru adulţi cât şi pentru cei mici.

Trebuie ştiut faptul că există mai multe soiuri de linte, însă trei sunt principale, celelalte fiind variaţii: lintea roşie (care este portocalie de fapt), lintea verde şi lintea maro.

Cel mai repede fierbe lintea roşie (în aproximativ 20 minute), urmează cea verde (în jur de 30 de minute), iar lintea maro fierbe cel mai greu (40-50 de minute).

Lintea roşie este cel mai des folosită în supe-cremă, prin fierbere pierzându-şi textura, în timp ce lintea verde, dar si cea maro, sunt folosite mai des in “tocăniţe”, ele păstrându-şi în mare parte forma în procesul de prelucrare termică.

Lintea are un conţinut ridicat de proteine şi scăzut de fibre. Este folosită des în bucătăriile arabe, şi nu numai.

Iată câteva reţete cu linte:

1. Reţetă de linte roşie: supă cremă

Ingrediente supă cremă de linte roşie

1 cana linte roşie

1 ceapă tocată fin

1 morcov ras

1 linguriţă chimion

1 felie slănină de casă

150 -200 ml suc de roşii

1,2 l de apă/supă de carne(6 căni)

2 gălbenuşuri

100ml lapte

100 grame smântână

2 cuburi supa legume/pui

sare, piper

1 linguriţă turmeric

ardei iute - opţional

1-2 linguri suc de lămâie

2-3 linguri ulei de măsline

frunze pătrunjel

frunze ţelina - opţional

crutoane pentru servit

reteta linte

Mod de preparare supă cremă de linte roşie

Se pune apă la fiert cu cele 2 cuburi de supă.

Într-un vas se căleşte ceapă în puţin ulei încins, se adăugă seminţele de chimion, slănină bucăţele şi morcovul ras ... se lasă până ce se rumenesc un pic. Se adăugă praful de turmeric se amesteca şi se toarnă sucul de roşii. Se lasa să dea în clocot şi se adăugă lintea spălată şi apă fierbinte.

Se acoperă vasul cu un capăt şi se lasa să fiarbă 25-30 de minute*. Se mesteca în supă din când în când pentru a nu se prinde de fundul vasului lintea.

Se bate împreună smântână, laptele şi gălbenuşurile. Se ia cu un polonic puţină zeamă de pe supa şi se toarnă în amestecul de gălbenuşuri ... Apoi, amestecul dres cu zeama se toarnă în supă, în timp ce se mesteca uşor. Se condimentează cu sare şi piper după gust.

Se mai lasa să dea supa un clocot şi se opreşte focul.

Se adăugă în supă câteva feliuţe de ardei iute, frunzele tocate, se adăugă 1-2 linguri zeamă de lămâie, după gust! ... depinde cât de acrişoara se doreşte. Se serveşte cu crutoane de pâine ...

2. Reţetă linte verde

Ingrediente linte verde

- 400 g linte verde uscată

- 1 lămâie

- 3 linguri cu ulei de floarea soarelui

- 25 g faina

- 1 ceapa de mărime medie

- 1 foaie de dafin

- 1 linguriţă cu oţet din vin

- 1 linguriţă cu boia

- 1 linguriţă cu zahăr

- sare de mare fin măcinata

- amestec de piper alb,

verde,

negru

- 50 - 75 ml apă caldă

- 100 ml smântână (opţional)

reteta linte

Mod de preparare linte verde

- Lintea se alege cu grijă, se spală şi se pune la înmuiat în apă călduţă tip de o oră şi jumătate (sugestia Sandei Marin este aceea de a pune lintea verde la înmuiat în apă călduţă timp de două ore).

- Se taie coaja lămâii foarte subţire, evitând partea albă care are un gust amar.

- Lintea se pune la fiert în apă rece împreună cu coajă de lămâie. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 30 de minute.

- Lintea fiartă se scurge de apă, folosind o sită cu diametrul mare.

- Ceapă se curată, se spală şi se taie ”cubuleţe” (după preferinţa). Se căleşte ceapă în ulei până devine transparenta. Se adăugă boiaua, apoi faina ”în ploaie”, amestecând rapid cu ajutorul unei linguri din lemn.

Se adaugă 50 - 75 ml apă caldă şi se amestecă în continuare compoziţia până la obţinerea unui amestec omogen. Se adăuga (opţional) smântâna şi se amestecă compoziţia obţinută. Se adăugă lintea fiartă pregătită anterior, foaia de dafin (ruptă în câteva bucăţele) şi zahărul.

Se condimentează după preferinţă cu sare şi amestec de piper alb, verde, negru. Se lasa compoziţia pe foc ”să dea câteva clocote. Se îndepărtează foaia de dafin.

3. Reţetă linte uscată Mujadarrah - orez cu linte, reţetă libaneză

Ingrediente linte uscată Mujadarrah - orez cu linte, reţetă libaneză

2 căni linte roşie ( fierbe mult mai repede ) - înmuiat în apă

* 1 cana orez - înmuiat în apă

* 1 lingura chimion

* 3 cuburi magge de vită

* 1/2 linguriţă turmeric

* 1 ceapă mare tăiată

* 4 căţei usturoi pisaţi

* puţin curry

reteta linte

Mod de preparare linte uscată Mujadarrah - orez cu linte, reţetă libaneză

Sosul de  TAMARIND:

Se lasa tamarindul în apă pentru 1 ora , se scurge şi se aşează într-un mixer împreună cu 2 roşii tăiate cuburi, chimion, piper negru, sare şi puţin masala pentru gust.

Se desface o cutie de ton , se adăugă ceapă, usturoi , chilli şi sare şi se pune la foc mic pentru 1-2 minute.

Se căleşte ceapă până devine maronie. Apoi se adăugă usuturoiul pişat, orezul şi lintea ( care le-aţi scurs după 30 min 1 ora de stat în apă). Se pune apă până acoperă nivelul de orez şi linte şi se adăugă celelatle ingrediente.

Se amesteca şi se lasă la fiesrt până lintea şi orezul devin ca un piure. Când sunt gata se adaugă 1 lingura de unt şi se stinge focul. Se serveşte cu ton, sos tamarind sau iaurt deasupra.

4. Reţetă mâncare linte neagră

Ingrediente mâncare linte neagră

* 2 linguri unt

* 1 ceapă mare, tocată mărunt

* 3 căţei de usturoi, zdrobiţi

* 1 bucată mare rădăcină de ghimbir, decojită şi tocată fin

* 1 linguriţă coriandru măcinat

* 1/2 linguriţă chimen măcinat

* 2 linguriţe de garam masala

* 500 g linte , înmuiată peste noapte

* 1 1/4 l de apă

* 4 linguri creme fraiche

* 1 lingură de rădăcină de ghimbir rasă

* 1-2 linguri de coriandru măcinat

* sare de mare, piper

reteta linte

Mod de preparare mâncare de linte neagră

Lintea se lasă la macerat peste noapte. Se încinge untul într-o cratiţă mare şi se călesc cubuleţele de ceapa la foc mic până devin maro-aurii. Adăugaţi condimentele şi căliţi-le, amestecând continuu, până când au eliberat toată aroma lor.

Lintea scursă se pune în tigaie şi se amestecă cu condimente.

Se adaugă apa şi se pune la fiert. Se fierbe la foc mic timp de 20-30 min.

Creme fraiche se amestecă cu ghimbirul ras şi coriandru şi se adaugă în linte. Se condimentează cu sare şi piper. Se acoperă şi se fierbe încă 15 minute la foc mic.

5. Reţetă de linte cu orez

Ingredinete linte cu orez

250 gr.linte

1 ceaşca orez

1 ceaşca ulei de măsline

2-3 roşii tăiate cubuleţe mici

1 ceapă tocată

sare, piper, puţin cumin (qumen)

reteta linte

Mod de preparare linte cu orez

Se spala lintea şi se pun la fiert, când apa da în clocot se strecoară şi se pune altă apă, curată, se adăugă roşiile, sarea, piperul (vegeta puţin). Când lintea este pe jumătate gata, se pune

qumin, se adăugă orezul şi încă puţină apă, dacă e nevoie, şi se lasa să fiarbă. Într-o tigaie se prăjeşte

ceapă în ulei încins şi se toarnă cepa şi uleiul peste linte şi orez.

Se seveste fierbinte. Se poate face cu orice fel de carne.

6. Reţetă supă linte cu pui

Ingrediente supă linte cu pui

200 g linte,

50 g păstarnac rădăcină,

100 ml smântână,

1 ceapă mijlocie,

200 g piept de pui,

1 gălbenuş,

sare, piper.

reteta linte

Mod de preparare supă linte cu pui

Se ţine lintea în apă timp de 12 ore înainte de a o pregăti. O pui apoi la fiert cu ceapă şi cu păstarnacul. Laşi să dea un clocot, apoi scurgi apă. O pui din nou la fiert cu pieptul de pui tăiat cubuleţe. După ce a fiert, pasezi un sfert de linte.

Din gălbenuş şi smântână prepari o cremă cu care dregi supa. Laşi să mai dea un clocot apoi iei oală de pe foc şi adaugi lintea întreagă. Serveşti supa cu frunzuliţe de spanac, foarte fierbinte.

7. Reţetă mâncare de linte cu afumătură

Ingrediente mâncare de linte cu afumătură

400 g linte (verde)

300 g scărita afumată

1 ceapă

1 căţel de usturoi

1 morcov

2 linguri de ulei

2 linguri de făină

sare, piper după gust

foarte puţin maghiran uscat

50 ml suc de roşii (bulion)

reteta linte

Mod de preparare mâncare de linte cu afumătură

Am tăiat mărunt ceapă, morcovul şi usturoiul. Le-am pus la călit 3-4 minute. Am adăugat 1 l de apă, lintea şi scărita tăiată bucăţi. Am condimentat cu sare piper şi foarte puţin măghiran. Am lăsat-o la fiert aprox. 45 de minute, la foc mic, cu capacul pe o parte. Am gustat lintea, să văd dacă e fiartă. Dacă am văzut că e moale, am adăugat şi bulionul. Până a mai dat un clocot, am amestecat faină cu puţină apă şi am obţinut o compoziţie că o smântână subţire. Am turnat-o în mâncare, în timp ce am amestecat pentru a nu se forma gogoloase. Am mai lăsat-o să fiarbă vre-o 2 minute.

8. Reţetă tocăniţă de linte

Ingrediente tocăniţă de linte

500 grame linte fiartă

1 ceapă

2 morcovi

1 pătrunjel + frunze

1 păstârnac mic

2 căţei usturoi

2 felii ardei

1 lingură sos de roşii

2 linguri făină

2 linguri ulei de măsline

1 linguriţă boia

apă, sare, piper, cimbru

reteta linte

Mod de preparare tocăniţă de linte

Pregătim ingredientele astfel - morcovii, pătrunjelul, păstrârnacul se taie rondele, ceapa fideluţă, usturoiul se mărunţeşte, ardeiul se taie cubuleţe. Punem într-o cratiţă uleiul şi călim puţin ceapa. Adăugăm restul legumelor şi le dinstuim puţin (să se înmoaie). Adăugăm lintea fiartă scursă de apă , făina, boiaua, sosul de roşii şi apă. Amestecăm continuu. Când clocoteşte condimentăm şi adăugăm frunzele de pătrunjel tăiate mărunt.

9. Reţetă linte în stil indian

Ingrediente linte în stil indian

500 gr linte

3-2 cartfi

ceapă roşie, albă şi verde (ştim că "le au" cu culorile...)

3-4 căţei de usturoi

Roşii

Ardei roşu, ardei verde

Mentă

Curry

Ulei,sare

reteta linte

Mod de preparare linte în stil indian

Punem întâi de toate lintea la înmuiat (nu mai mult de-o oră, dacă o punem în apă caldă şi-o menţinem la această temperatură)

Ora asta va trece repede fiindcă avem de curăţit cepele, cartofii, ardeii, usturoiul, roşiile, apoi de îmbucătăţit pe dânsele cum ne trece prin cap

Încingem cuptorul, evaluam din ochi o tavă cuprinzătoare şi-o ungem bine cu ulei din belşug. Scurgem lintea de apă în care s-a înmuiat şi împreună cu toate cele de mai sus o trântim de la mică înălţime în tavă; acoperim cu orice fel de zeamă: apa în care s-a înmuiat lintea, suc de roşii, supă de legume sau carne ori o combinaţie din toate astea, inclusiv zeamă de robinet

Având acum un fel de supă putem amesteca în tavă fără ca roşiile să se facă praf şi condimentam cu mentă, curry, sare. Punem la cuptorul preîncălzit şi-o lăsăm timp de o oră (sau până când zama scade simţitor - avem o mâncărică de-acum şi nu o supă - atunci e gata)

Serviţi în farfurii cu margini largi pe care le îmbrăcaţi cu rondele de roşii, ardeiuri de toate culorile şi ceapă roşie.

Mâncarea asta merge la fel de bine şi cu carne (de pui, porc) doar că înainte de-a pune claie peste grămadă ingredientele, parpăliţi bine bucăţile de carne.

10. Reţetă pateu de linte raw

Ingrediente pateu de linte raw

100 gr linte roşie, înmuiata 8h şi germinata 4-8h

1 cartof dulce

suc de la o lămâie

1 lingura de ulei de măsline sau susan

1 vf. de linguriţă de coriandru

1 vf. de linguriţă de nucşoară

puţin ghimbir pudră

puţin oregano

2 vf. linguriţă de scorţişoară

1 vf. linguriţă cumin

1/2 linguriţă sare

apă pentru blenduit

reteta linte

Mod de preparare pateu de linte raw

Noi am făcut cu jumătate de cartof deshidratat (ne-a rămas de la alt fel de mâncare) şi jumătate crud, dar puteţi folosi şi un cartof întreg crud. Lintea roşie, cartoful dulce, sucul de la o lămâie, uleiul de măsline se mixează cu ajutorul blenderului, împreună cu apă. Adăugaţi apă atât cât să functioneza blenderul corect, cantitatea de apă variază în funcţie de cât de apoase sunt lintea şi cartoful. După ce aţi realizat pasta dorită, adăugaţi şi condimentele.

Atenţie, acesta nu este un preparat foarte uşor de făcut astfel încât să fie comestibil .

Lămâia taie gustul neplăcut al lintei, deci trebuie insistat cu lămâie. Dacă nu are un gust dulceag atunci nu aţi pus suficient cartof, sau a fost prea mic. Cantităţile de sus sunt aproximative, pentru că nu toate lămâile sunt la fel şi nici cartofii sau lintea, nu toate au acelaşi gust. Puneţi puţin câte puţin din condimente şi ajustaţi până va place.

11. Reţetă indiană de linte cu legume

Ingrediente indiană de linte cu legume

1 cana linte portocalie decojita şi despicată în două

1 morcov

1 ardei capia

1 bucată de praz

1 bucăţică ghimbir proaspăt

1 linguriţă chimen seminţe

1 linguriţă fenicul seminţe

1/2 linguriţă turmeric

1 linguriţă coriandru măcinat

1 linguriţă fenicul măcinat

1 legătura mărar verde

1 litru de apă

1/2 linguriţă sare

4 linguri ulei de floarea soarelui sau de măsline

reteta linte

Mod de preparare indiană de linte cu legume

Folosiţi linte portocalie decojit şi despicat.

Spălaţi lintea în 5-6 ape şi puneţi-o la fiert împreună cu morcovul, ardeiul capia, turmericul şi sărea. LIntea aceasta fierbe foarte repede, în aproximativ 10-15 minute, aşa că ar fi bine să puneţi morcovul tăiat în felioare foarte subţiri sau dat pe razătoare ca să aibă timp să fiarbă.

Pregătiţi condimentele, ghimbirul şi prazul (curăţaţi, tocaţi). Puneţi uleiul la încălzit într-o crăticioara micuţă, pe foc mic. Când uleiul e suficient de cald aruncaţi în el seminţele de fenicul şi chimen. Lăsaţi-le să pocnească 4-5 secunde, apoi adăugaţi prazul şi ghimbirul. După 4 minute puneţi şi coriandrul cu feniculul pulbere. Amestecaţi. Stingeţi focul după încă 1 minut.

Când lintea şi legumele au fiert, adăugaţi amestecul de ulei cu condimente. Mai lăsaţi să fiarbă 3-4 minute, adăugaţi mărarul tocat şi închideţi focul. Lăsaţi să stea acoperit cu capac încă 10 minute.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
petitchef.ro
reteteculinare.ro
retetebio.ro
gustos.ro
retete-sanatoase.ro
bucatarmaniac.ro
retetecugust.com
Sursa-foto:
bucatarmaniac.ro
gustos.ro
retetecugust.com
ionpaun.wordpress.com
e-retete.ro
retete.2ro.ro
cepapam.ro
evernewrecipes.com
Taguri:
retete, linte, retete linte, tort ciocolata, oua umplute
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • 11 reţete de lasagna 11 reţete de lasagna

    Ai rămas în pană de idei şi nu ştii ce să mai găteşti? Îţi propunem 11 reţete de lasagna din cele mai delicioase: lasagna Primavera, lasagna cu sos bechamel, lasagna cu carne tocată, lasagna cu parmezan şi sos ragu, dar şi multe altele.

  • Reţete tort cu ciocolată: 11 reţete tort cu ciocolată Reţete tort cu ciocolată: 11 reţete tort cu ciocolată

    Învaţă cum să prepari un tort delicios cu ciocolată şi bezea, cu ciocolată şi lămâie, cu ciocolată şi marţipan din cele 11 reţete de tort cu ciocolată pe care ţi le prezentăm acum...

  • 11 retete de tort de Sf. Valentin 11 retete de tort de Sf. Valentin

    Se apropie cu pasi repezi si Sfântul Valentin sau Ziua Îndragostitilor, iar daca vrei sa-ti îndulcesti iubitul alege una dintre cele 11 reţete de tort pentru Sf. Valentin.

COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!