toate sectiunile

10 reţete de tort diplomat

12 dec 2014, 122067 afisari

O porţie de tort diplomat merită savurată chiar şi dacă te-ai hotărât să ţii regim. Dacă vrei unul "de dietă" încearcă şi tu una dintre cele zece reţete ce urmează.

10 reţete de tort diplomat

Se spune că la sfârşitul secolului al -XIX-lea, tortul diplomat a apărut ca desert în Franţa, Rusia şi Austro-Ungaria. Se bănuieşte că numele i se trage de la diplomatul rus Karl Nesselrode, un iubitor de dulciuri, poreclit "Diplomatul".

1. Reţetă tort diplomat cu ananas

Ingrediente reţetă tort diplomat cu ananas

- 3 ouă;

- 4 pliculeţe gelatina

- 250g zahăr

- 1 cutie compot ananas;

- 1 cutie cocktail de fructe;

- 1 portocală;

- 1/2 kg frişcă;

- 200 ml hulala;

- puţină zeamă de la o lămâie.

tort diplomat cu ananas

Mod de prepapare tort diplomat cu ananas

- Se pune gelatina la înmuiat cu zeamă de compot, coktail şi zeamă de lămâie şi se lasa să se întărească;

- Gelatină, gălbenuşurile şi zahărul se pun la foc mic până se face că o ciulama;

- Albuşurile se bat spumă cu puţină sare. Separat se bate frişcă iar jumătate de cantitate se opreşte pentrut ornat;

- Cealaltă jumătate se amestecă cu albuşurile spumă şi cu gelatină călduţă (atenţie, gelatina să fie călduţă pentru că altfel nu se va omogeniza);

- Peste această compoziţie se adăugă portocala tăiată cubuleţe, ananasul din compot şi fructele din coktail. Compoziţia rezultată se răstoarnă într-o cratiţă de 3 kg (de preferat să fie un castron din plastic umed sau se pune folie de aluminiu, că se desprinde mai uşor după întărire!);

- Se lasă la frigider până se întăreşte, apoi se răstoarnă pe platou şi se ornează cu frişcă rămasă şi fructe, adică portocale, kiwi, ananas, piersici, etc...

2. Tort diplomat cu portocale Bavarois

Ingrediente reţetă tort diplomat cu portocale Bavarois

10 gălbenuşuri

350 de grame de zahăr fin sau pudră

200 ml de lapte

700 de grame de smântână pentru frişcă

3 plicuri de gelatină

câteva pişcoturi de şampanie

esenţă de vanilie

3-4 portocale

câteva bucăţi de ananas

diplomat cu portocale

Mod de preparare tort dimplomat cu portocale Bavarois

Coaja portocalelor se rade şi se pune la fiert în lapte, care apoi se strecoară şi se lasă la răcit. Gălbenuşurile şi zahărul se freacă până cel din urmă se dizolvă, se adaugă apoi laptele răcit şi se pune totul pe bain marie. După ce compoziţia capătă consistenţă se adaugă gelatina în prealabil dizolvată, se amestecă şi se lasă să se răcească. Smântâna se bate frişcă şi se adaugă la cremă, împreună cu esenţa de vanilie.

Portocalele se curăţă şi se taie felii rotunde, cu care se tapetează o formă a cărei bază e bine îmbrăcată în folie de plastic. În spaţiile goale se adaugă bucăţi de ananas. În crema, răcită se amestecă încă nişte ananas tăiat bucăţi, apoi totul se toarnă peste portocale. Desupra se aşează câteva pişcoturi însiropate cu sucul unei portocale.

Se dă la frigider pentru câteva ore.

3. Tort diplomat fără blat

Ingrediente reţetă tort diplomat fără blat

- 6 ouă

- 6 linguri zahăr

- 250 ml. lapte

- 3 plculete gelatină

- 500 ml frişcă

- 100 gr. stafide înmuiate în rom

- 350 gr. ananas tăiat bucăţele

- 2 banane tăiate rondele şi stropite cu zeamă de lămâie

- 3-4 portocale curăţate şi tăiate cubuleţe

Pentru ornat

- fructe la alegere sau frişcă

diplomat fara blat

Mod de preparare tort diplomat fără blat

Se freacă gălbenuşurile cu zahărul, până se albesc şi îşi dublează volumul apoi se adăugă laptele puţin câte puţin până se încorporează tot apoi se pune la fiert la bainmarie amestecând încontinuu până se îngroaşă că o smântână subţire.

Se pune gelatina la înmuiat în apă rece şi se lasa câteva minute până umfla şi absooarbe tot lichidul.

Frişca lichidă o mixăm iar albuşurile le batem spumă

când crema e doar puţin călduţă, se încălzeşte gelatină, la bain marie sau la microunde, doar atât cât să se lichefieze apoi o turnam în fir subţire peste crema de gălbenuşuri mixând încontinuu.

Când vedem că începe să se îngroaşe adăugăm frişcă bătută, albuşurile spumate şi fructele pregătite dinainte pregătim recipientul/oala în care va sta diplomatul îmbrăcându-i pereţii şi fundul cu o bucată de folie alimentară mai mare ca să putem acoperii şi partea de deasupra.

Aranjăm fructele cu care vrem să ornăm tortul, pe fundul oalei acoperite şi pe margini, apoi turnam toată compoziţia rezultată, apăsam bine cu lingura să nu rămână goluri de aer învelim cu folia alimentară şi dăm la frigider până se întăreşte.

Înainte de servit se întoarce tortul cu fundul în sus apoi se taie.

4. Tort diplomat cu pişcoturi şi iaurt

Ingrediente reţetă tort diplomat cu pişcoturi şi iaurt

- 15gr. gelatina

- 200gr. unt

- 160gr. zahăr

- 600ml. iaurt

- 250gr. pişcoturi

- 400ml. frişcă

- 1fiola aromă de vanilie

- coaja rasă de la o lămâie

- frunze de mentă

tort diplomat

Mod de prepapare tort diplomat cu pişcoturi şi iaurt

Puneţi toate pişcoturile într-o pungă legată la gură, apoi sfărâmaţi-le cu făcăleţul. Între timp , puneţi 40gr. unt la topit în bain-marie şi gelatina la dizolvat.

Bateţi 160gr. unt cu zahărul, până se dizolvă. Incorporaţi iaurtul în crema. Presaraţi firimiturile de pişcoturi peste masă de unt topit, turnaţi doză de vanilie în această şi omogenizaţi.Puneţi crema de iaurt la rece.Turnaţi masa de firimituri şi unt într-o formă rotundă. Neteziţi-o. Daţi masa de unt la congelator. Întărită, răsturnati-o şi fixaţi un inel de tort în jurul ei. Înglobaţi frişcă bătută în crema de tort, turnaţi-o peste blat.

Daţi tortul la rece. Ornaţi-l cu coajă de lămâie şi frunzuliţe de mentă.

5. Tort diplomat rece

Ingrediente reţetă tort diplomat rece

- 1 litru de frişcă Hulala

- 500 ml lapte

- 400 gr zahăr

- 6 ouă

- 40 gr gelatina alimentară (atenţie, să scrie gelatina alimentară, să nu scrie gelatina tort)

- fructe (proaspete sau din conservă)

- arome

tort diplomat

Mod de preparare tort diplomat rece

Într-o oală se pune laptele, zahărul şi ouăle pe foc şi se amestecă cu ţelul continuu să nu se prindă (şi să nu se transforme albuşul în alb ca la ochiuri). Când e aproape fiert se adăugă gelatina alimentară care în prealabil se amestecă cu 8 linguri de apă rece (sau zeamă de la fructe), se amestecă bine şi se ia de pe foc, se pune la răcit şi se amestecă încontinuu până se răceşte la temperatuta corpului.

Apoi se bate frişcă scoasă de la rece, se bate bine bine şi se amestecă cu compoziţia fiartă, care s-a răcit. Se amestecă uşor dar bine cu o lingură lată. Într-o cratitza sau forma unsă bine cu ulei peste tot, apoi ornată cu fucte sau ce vă pofteşte inima, după ce aţi făcut modelul de ornare adăugaţi compoziţia un strat, apoi turnaţi fructele care în prealabil au fost maruntzite şi stoarse de lichid, apoi iar un strat de compoziţie şi tot aşa până puneţi toată compoziţia.

Cine are imaginaţie şi doreşte ceva mai interesant poate adăuga şi un blat de tort tăiat şi pus în straturi sau poate adăuga culoare la compoziţie sau nuci, ciocolată bucăţi. După ce daţi tortul la rece minim 5 ore, când îl scoateţi, atenţie, tăiaţi de jur împrejur cu un cuţit şi apoi puneţi cratiţa deasupra la flacăra de aragaz cca 2 minute sau mai puţin, fiindcă puteţi verifica scuturând oala dacă tortul s-a dezlipit. Apoi, când simţiţi că e gata de scos din cratiţă puneţi platoul pe cratiţă şi intorceti-l invers şi scoateţi tortul şi ornaţi-l cu ce doriţi.

6. Tort diplomat cu jeleu de portocale

Ingrediente reţetă tort diplomat cu jeleu de portocale

- 500 ml lapte

- 4 gălbenuşuri

- 50 gr amidon

- 5 linguri zahăr

- 500 ml frişcă

- 10 g gelatina granule

- coajă de la o portocală ( bio dacă se poate)

- 2-3 plicuri cu zahăr vanilat

- 16 bucăţi pişcoturi

- 150 ml suc de portocale

- 150 ml suc de portocale

- 2 linguri zahăr

- 1plic gelatină

- felii de portocale

jeleu

Mod de preparare tort diplomat cu jeleu de portocale

Se pune pe foc laptele, şi se lasa să se înfierbânte, la foc încet.

Gălbenuşurile se mixează cu zahărul şi vaniliile, apoi adăugăm amidonul, şi amestecăm uşor. Laptele fierbinte se toarnă în fir subţire peste

gălbenuşuri şi se amestecă în continuu. După ce am turnat laptele, se pune pe foc şi se lasa să se îngroaşe, amestecând în continuu.

Se ia cratiţa de pe foc , se acoperă cu o folie alimentară şi se lasă la răcit. Între timp batem frişcă şi hidratam gelatină.

Coajă de portocale se taie în bucăţele mici. După ce să răcorit crema , se dizolvă gelatina şi se adăugă la cremă, se amestecă foarte bine.

Se lasă la răcit apoi se încorporează frişcă bătută şi coajă de portocală. Se ia o formă cu pereţii detaşabili , se aşează pişcoturi înmuiate cu zeamă

de portocale. Crema obţinută se toarnă peste pişcoturi şi se dă la rece pentru o oră. Apoi se pregăteşte jeleul.

Cele 2 linguri de zahăr se amestecă cu plicul de jeleu şi se toarnă zeamă de la portocale amestecând.

Se pune pe foc şi se lasă un minut, se amesteca şi se toarnă apoi peste tort. Se da iar la rece încă o oră. Deasupra se ornează cu felii de portocale.

7. Tort diplomat cu fructe de pădure

Ingrediente reţetă tort diplomat cu fructe de pădure

blat

6 ouă

6 linguri zahăr

6 linguri faina cernută,

1 praf de copt

crema

o budincă de vanile

4 linguri de zahăr

400ml lapte

5 g gelatină

300ml frişcă

cubuleţe de fructe din conservă

ornat

300ml frişcă

2 linguri zahăr pudră

Mod de preparare tort diplomat cu fructe de pădure

tort diplomat cu fructe de padure

Pentru blat

Separăm albuşurile de gălbenuşuri, albuşurile le mixam până se formează o spumă destul de densă, adăugăm zahărul treptat mixam în continuuare până se topeşte şi se formează o spumă lucioasă, tare care nu curge. Adăugăm şi gălbenuşurile pe rând. apoi faina cernută şi praful de copt şi amestecăm uşor cu lingura de jos în sus.

Se coace în tavă unsă cu margarina şi tapetata cu făină sau cu hârtie de copt, îl lăsăm să se răcească, îl tăiem în două pe orizontală şi insiropam fiecare felie de blat cu sucul de la fructe

Pentru cremă

Punem gelatina la înmuiat în puţină apă pentru 10 minute, apoi o topim pe foc.

Preparăm budincă din lapte şi zahăr, adăugăm gelatină, frişca o mixam şi o incorporam în budincă călduţă.

Umplem blaturile cu cremă şi ornam cu frişcă mixată cu zahărul pudră.

8. Tort diplomat cu pişcoturi şi ananas Excelent

Ingrediente reţetă tort diplomat cu pişcoturi şi ananas Excelent

20 pişcoturi,

5 plicuri de gelatină de câte 5 g,

o cană cu zahăr,

1 litru de frişcă vegetală,

2 ouă,

un compot de ananas,

100 g stafide,

o esenţă rom,

fructe pentru ornat.

tort diplomat

Mod de preparare tort diplomat cu pişcoturi şi ananas Excelent

Se pune gelatina la înmuiat, cu sucul din compotul de ananas, într-o crăticioara mică, astfel încât sucul să acopere stratul de gelatină uscată. Se pun ouăle, zahărul şi cană de lapte să se fiarbă la baie de abur până aproape de consistenţa unei budinci. Se dă la rece.

1/2 l frişcă rece se bate şi se amestecă cu budincă, esenţa de rom şi stafidele şi cu gelatină care s-a lichefiat pe o baie de abur.

O cratiţă de tort se căptuşeşte cu o folie de plastic şi se pun la baza pişcoturile astfel să se formeze un blat, se însiropează cu restul de suc din compot şi se pun peste ele şi bucăţile de ananas. Se adăugă frişcă cu geletina.

Se dă la frigider cam o oră şi după aceea se scoate cu ajutorul foliei din cratiţă şi se pune pe un platou. Se ornează cu restul de frişcă şi se pun la alegere fructe, ciocolată, etc. Se mai da la rece un pic.

9. Tort diplomat cu mure şi ciocolată amăruie

Ingrediente reţetă tort diplomat cu mure şi ciocolată amăruie

4 ouă

160 g zahăr

200 g faina

100 g cicocolata amăruie

1 plic prf de copt

Crema:

800 g mure

300 g brânză de vaci

500 ml frişcă lichidă

120 g zahăr

20 g gelatina

1 fiola esenţa de rom

50 g cicocolata amăruie

tort diplomat

Mod de preparare tort diplomat cu mure şi ciocolată amăruie

Se pregăteşte întâi blatul: se bat ouăle cu zahărul, timp de 10 minute, cu mixerul, până se obţine o spumă. Se adăugă treptat 4 linguri cu apă fierbinte. Faină se ameseca cu praful de copt şi ciocolată amăruie rasă (pe razătoarea cu ochiuri mici- eu am mărunţit-o la robot). Se adăugă treptat în compoziţia de ouă, amestecând cu o lingură, de sus în jos, să nu se lase spumă.

Se tapetează cu hârtie de copt o formă cu pereţi detaşabili şi se toarnă compoziţia pentru blat. Se pune tava în cuptor aproximativ 30 de minute, se face testul cu scobitoarea. Se scoate blatul şi se lasă la răcit pe un grilaj, îndepărtând hârtia de copt.

Pentru cremă, se înmoaie mai întâi gelatina în 100 ml apă rece. Sucul de la mure, aproximativ 200 ml, se pune într-o crăticioara, împreună cu zahărul. SE pune crăticioara pe foc şi se amestecă până se topeşte zahărul, iar când începe să fiarbă se opreşte focul. Se adăugă gelatina şi se amestecă cu un ţel. Se lasa apoi să se răcească. Brânză de vaci se bate cu mixerul, apoi se toarnă peste ea sucul de mure, amestecând continuu. Va rezulta un amestec aproape lichid, nu vă speriaţi! :))

Se bate frişcă bine de tot până se întăreşte, ciocolată se dă pe razătoarea cu ochiuri mici. Se amestecă apoi amândouă cu brânză, se pune şi esenţa de rom.

Se păstrează câteva linguri de cremă pentru a îmbrăca tortul, câteva linguri de frişcă pentru ornat şi aproximativ 200 g mure pentru decor.

Blatul de tort se taie în două, se pune în formă cu pereţi detaşabili primul blat, jumătate de cremă, jumătate de mure, iar cremă, mure, apoi al doila blat. Se îmbracă cu cremă oprită, se orneza şi se lasă la frigider câteva ore. Înainte de a tăia tortul se scoate cercul detaşabil.

10. Tort diplomat "tigrat" cu ciocolată amăruie

Ingrediente tort diplomat "tigrat" cu ciocolată amăruie

Pentru blat:

6 ouă

12 linguri de zahăr

12 linguri de făină

1/2 linguriţă praf de copt

3 linguri apaPentru însiropat:

1 lingura zahăr

2 linguriţe esenţa de rom

150 ml apă

Pentru crema:

500 ml frişcă ( smântână dulce pentru frişcă)

6 ouă

18g gelatină

1/2 cana zahăr dacă folosiţi frişcă îndulcită

200g ciocolată amăruie

250 ml lapte

tort diplomat tigrat

Mod de preparare tort diplomat "tigrat" cu ciocolată amăruie

Prima dată facem blatul. Batem albuşurile spumă tare, adăugăm rând pe rând zahărul şi mixam bine până acesta se topeşte. Apoi adăugăm gălbenuşurile unul câte unul, amestecând după fiecare. Scoatem mixerul din funcţiune , folosim lingura de lemn şi adăugăm treptat faina amestecată cu praful de copt. Coacem blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt ( dimensiuni aproximative 36×38), timp de 15 minute la foc potrivit. Pentru mai multă siguranţă facem testul cu scobitoarea. Scoatem blatul pe un fund de lemn, îl lăsăm să se răcească şi apoi îl tăiem în două. Se pot face şi 2 blaturi, se împarte compoziţia în două, se coace un blat şi apoi din cealaltă jumătate celălalt blat.

Puteţi să faceţi orice tip de blat sau să folosiţi pişcoturi.

Pentru sirop amestecăm ingredientele , le punem să fiarbă câteva minute apoi lăsăm la răcit.

Crema:

Gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi apoi se adăugă treptat laptele. Punem crăticioara pe baie de abur şi amestecăm până se îngroaşă. Apoi adăugăm gelatina dizolvată în apă rece. Amestecăm până se dizolvă complet în lichidul fierbinte.

După ce s-a dizolvat gelatină, împărţim compoziţia în două şi în prima jumătate adăugăm 200g de ciocolată .

Amestecăm până se dizolvă şi lăsam deoparte. Batem albuşurile spumă, aşezăm blatul în tavă , îl înconjurăm cu un cadru metalic. Insiropam blatul apoi batem frişcă. Verificăm cremă şi dacă este călduţă o punem ( prima parte de cremă) într-un vas şi adăugăm treptat jumătate din cantitatea de frişcă. Mixam mereu , la sfârşit adăugăm jumătate din cantitatea de spumă. Adăugăm câteva picături de esenţă de vanilie.

Pentru crema de ciocolată procedăm la fel. Punem crema călduţă într-un vas mai mare şi adăugăm treptat restul de frişcă şi spumă de ou. Mixam bine.

Cum realizăm aspectul tigrat: Punem un polonic ( sau o lingură mai adâncă) de crema albă în mijlocul blatului însiropat. Apoi peste crema albă o lingura de cremă de ciocolată. Repetăm până se termină cremele. Nu apăsaţi, crema se va revarsă spre margini singura.

Acoperim cu celălalt blat, insiropam şi băgam la rece 3-4 ore. Ornam cu frişcă sau cu glazură.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
etete.flu.ro
petitchef.ro
gustos.ro
culinario.ro
laurasava.ro
haisagatim.ro
Sursa-foto:
ciushca.blogspot.ro
retete30minute.files.wordpress.com
dragomirnadina.blogspot.ro
bucataras.ro
gustos.ro
petitchef.ro
gabyd2.blogspot.ro
haisagatim.ro
cityfood.ro
Taguri:
tort diplomat, tort ciocolata, sarmale, salata boeuf, reteta
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • 13 reţete de tort cu ciocolată 13 reţete de tort cu ciocolată

    Vrei ca prietenele să te invidieze pentru torturile cu ciocolată pe care le faci, atunci încearcă şi serveşte-le şi cele 13 reţete de torturi cu ciocolată ce urmează.

  • Reţete ouă umplute: 11 reţete de ouă umplute Reţete ouă umplute: 11 reţete de ouă umplute

    Ouăle umplute se pot face oricând, precum salata boeuf, nu doar la mese festive. Se pot prepara cu diverse umpluturi şi sub diferite feluri. Vezi dacă printre cele 11 reţete de ouă umplute ce urmează se află şi preferatele tale.

  • REŢETE CIORBĂ DE BURTĂ: 11 reţete pentru ciorbă de burtă REŢETE CIORBĂ DE BURTĂ: 11 reţete pentru ciorbă de burtă

    Ciorba de burtă este unul dintre tipurile de mâncare tradiţională românească pe care unii o detestă, iar alţii o adoră. Iată 11 reţete pentru ciorbă de burtă.

COMENTARII Comenteaza
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!