toate sectiunile

7 alimente periculoase pentru pisici

30 ian 2015, 16479 afisari

Şi pisicile ar trebui considerate un membru al familiei, şi tratat ca atare. Iată câteva alimente periculoase pentru feline.

7 alimente periculoase pentru pisici

Pentru că distracţie şi pentru că informaţie! Noi te placem, tu ne PLACI?

1. Ceapa şi usturoiul

Nici nu te-ai fi gtândit că aceste două legume îi pot face rău pisicii tale. Cele două îi pot distruge celulele roşii din sânge provocând anemie - Anemia Heinz. Nu sunt multe pisici care preferă cele două legume, fie ele şi gătite, dar este bine să iei măsuri dinainte.

pisica

Nu ceapă! Nu usturoi!

Bulbii, florile, tulpina de la ceapă şi usturoi sunt toxice pentru pisică, dar şi pentru câine.

Ca efecte după ingerarea lor enumerăm voma, diareea, anemia, urina decolorată, slăbirea, fictaul afectat, reacţii alergice, atacuri de astm. În acest caz îi puteţi provoca voma până la consultarea veterinarului. Acesta îi va face spălături gastrice şi îi va administra cărbune medicinal.

În cazul unei alergii în urma consumului celor două plante se va face o îmbăiere, după care animalul va fi uscat. Veterinarul vă va spune cum trebuie să procedaţi mai departe, în funcţie de gravitatea problemei.

2. Oul crud

pisica

Cei mai mulţi veterinari nu recomandă hrănirea pisicii, sau a câinelui, cu ou crud. Acesta poate conţine Salmonella. Acest lucru este valabil şi în cazul oamenilor. Salmonella poate fi transmisă de la animal la om, ceea ce nu te încântă. Cel mai indicat ar fi să-i prepari temic oul şi să-i oferi pisicii tale doar gălbenuşul. În general mâncarea ei ar trebui gătită, pentru a o feri de problemele digestive. Albuşul de ou crud conţine avitină, o enzimă ce împiedică absorbţia de biotină din complexul de vitamine B.

În cazul în care pisica a mâncat oul crud, şi s-a intoxicat, ea va avea ca simptome voma, diareea şi letargia. În acest caz sunaţi veterinarul. Primele două ore sunt importante în salvarea vieţii animalului, în cazul intoxicărilor.

3. Alcoolul

pisica

Nu alcool, nu dulciuri cu alcool!

Pisicile, şi nu numai, sunt atrase de băuturile care conţin lapte sau smântână, iaurt, etc. Alcoolul este toxic pentru animalul tău. Sunt de evitat şi deserturile sau preparatele care conţin alcool, fie că sunt făcute acasă sau cumpărate. Trei linguriţe de lichior pot ucide o pisică de 2 kilograme. Nu este o glumă. Observaţi cu atenţie cum se manifestă pisica dumneavoastră în cazul în care a îngerat alcool şi sunaţi repede veterinarul.

4. Peştele crud

pisica

Nici peştele crud nu este indicat în alimentaţia pisicii. Nici cel conservat, afumat sau marinat. Nu îi daţi chiar dacă ea l-ar accepta. Adiţional, peştele crud îi poate provoca o deficienţă de tiamină, ceea ce duce la tulburări neurologice, pierderea echilibrului, atacuri de cord, cerebrale sau apoplexie. Un motiv în plus să nu vă hrăniţi pisica cu peşte crud este acela că are în compoziţie mercur. La această categorie intră toate tipurile de peşte.

5. Ciocolata

pisica

Ciocolata nu este un produs destinat hrănirii pisicii. Nici măcar pentru gustat. Boabele de cacao din ciocolată conţin compuşi care o fac toxică atât pentru pisici, cât şi pentru câini. Substanţa toxică teobromină este un diuretic şi un stimulent cardiac puternic. Mai mult, îi afectează sistemul digestiv, sistemul nervos central şi sistemul cardiovascular. printre simtomele intoxicaţiei cu ciocolată se numără voma, diareea, tensiunea arterială crescută, creşterea ritmului cardiac, excitabilitatea, colapsul şi chiar decesul. Aceste simptome nu apar instant după ingerarea alimentului nepotrivit, ci la câteva ore după. În cazul în care pisica s-a intoxicat cu ciocolată sunaţi medicul veterinar. Animalului intoxicat i se va provoca voma si i se va administra cărbune medicinal pentru a evita absorbţia toxinelor în tubul digestiv.

6. Laptele

pisica

Lactatele, aici intră şi laptele, nu sunt indicate ca hrană pentru pisici. Ele nu au enzima care să interacţioneze cu lactoza şi să se facă digestia potrivită. Adulţii nu tolerează lactoza, doar puii de pisică. În cazul în care s-a hrănit cu lapte sau alte produse lactate, pisica ar putea avea ca reacţii adverse diaree, vomă sau alergii.

7. Carnea crudă

pisica

Nu carne crudă!

Ca în cazul peştelui crud, nici carnea crudă nu trebuie să facă parte din alimentaţia animăluţului, pentru a evita intoxicările. Nici mezelurile nu sunt indicate. Pe cât posibil pregătiţi termic carnea înainte de a o servi pisicii (sau câinelui). În cazul în care organismul reacţionează negativ după consumul de carne crudă sau mezeluri, nu ezitaţi să sunaţi veterinarul.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa:
petmd.com
Sursa-foto:
kittentoob.com
Taguri:
animale, pisici, alimentatie pisici, intoxicatia la pisici, alimente toxice la pisici, pisica
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema