toate sectiunile

10 mâncăruri şi băuturi interzise în Statele Unite

21 mai 2013, 4894 afisari

Componente interzise, moduri "primitive" de preparare, toxicitatea - iată doar câteva motive care au condus interzicerea, de către instituţia americană de specialitate (FDA - Food and Drugs Administration) a numeroase sortimente de băuturi sau alimente. Vă prezentăm în ceea ce urmează 10 astfel de produse interzise.

10 mâncăruri şi băuturi interzise în Statele Unite

1. Absintul

Absintul, o băutură alcoolică tare (70o), preparată din frunzele unei specii de pelin, anason şi alte plante aromatice, a fost interzis "pe viaţă" în Statele Unite din cauza faptului că, ingurgitat în cantităţi mari, creşte agresivitatea. Iubitorii acestuia s-au bucurat degeaba acum câţiva ani, când au crezut că interdicţia a fost ridicată, pentru că ingredientul principal, pelinul, este permis într-o concentraţie extrem de mică.

Iar absintul fără pelin nu mai este absint - nu mai are acelaşi efect halucinogen - aşa că americanii beau acum pe post de absint o băutură verzuie slab alcoolizată.

2. Prăjitură din sânge de porc

Prăjitura din sânge de porc este o delicatesă taiwaneză, care are ca principale ingrediente sângele de porc şi orezul. Chiar dacă aceste ingrediente par mai sănătoase decât cele folosite la prepararea unui hot-dog, de exemplu, această prăjitură este interzisă în Statele Unite pentru că este... neigienică.

3. Uleiul de sasafras

Uleiul de sasafras se foloseşte ca aromatizant pentru parfumuri şi săpunuri, dar şi pentru alimente. El era folosit şi pentru a da aromă berii. Uleiul de sasafras a fost interzis după ce s-a descoperit că produce cancer animalelor de laborator.

4 Haggis

Haggis este o mâncare tradiţională scoţiană, asemănătoare cu drobul nostru de miel. Se face din organe interne (inimă, ficat, plămâni) amestecate cu ceapă şi condimente, totul fiind "îmbrăcat" în burta oii şi fiert pentru trei ore. Varianta americană era fabricată ca un cârnat, pentru a evita folosirea stomacului.

Haggis a fost interzis acum 40 de ani.

5. Fugu

Consumat de sute de ani în Japonia, peştele fugu conţine cantităţi impresionante de tetrodoxină, o otravă fără antidot. Măiestria bucătarilor constă în eliminarea părţilor în care este concentrată otrava, însă au existat numeroase cazuri în care cei care au mâncat această delicatesă au murit.

Cei care consumă acest peşte o fac pentru senzaţiile tari oferite - gura şi faţa amorţesc uşor. În orice caz, acest peşte şi preparatele făcute din el au fost interzise, acest lucru fiind probabil mai uşor şi mai eficient decât controlul furnizorilor şi al restaurantelor.

6. Ouăle Kinder

Celebrul desert german este interzis în Statele Unite din cauza riscului de a înghiţi jucărioara conţinută de ou.

7. Pommac

 

Pommac - un fel de şampanie pentru copii - a fost produsă în anii 60 de Dr. Pepper. Nu s-a vândut niciodată bine şi în cele din urmă a ajuns să fie interzisă din cauza îndulcitorului (ciclamat de sodiu), atunci când acesta a ajuns pe lista substanţelor periculoase.

8 Mezeluri tradiţionale italiene

Americanii pot mânca salami, prosciuto şi lebăr, dar cu o singură condiţie: animalele trebuiesc sacrificate şi toate produsele trebuiesc fabricate în ţara lor. Importul acestor produse din alte ţări este absolut interzis.

9 Carnea de cal şi de... om

Amatorii de carne de câine sau pisică (câh!) pot sta liniştiţi, acestea nefăcând subiectul unor prevederi legale. Însă când vine vorba despre carnea de cal sau de om, lucrurile se schimbă. Dacă incriminarea canibalismului pare normală, sacrificarea cailor pentru consum a devenit ilegală doar acum câţiva ani. Până atunci, existau abatoare pentru cai, însă din cauza cererii aproape inexistente, carnea de cal era exportată.

10. Four Loko

După un succes fulminant, băutura energizantă Four Loko, lansată în 2005, a fost interzisă treptat în toate statele americane. Amestecul de alcool cu cofeină (plus guarana şi taurină) a fost considerat prea periculos de către experţi, astfel încât firma producătoare a schimbat reţeta, scoţând băutura din categoria celor energizante.


Autor:
Marian Andrei
Sursa:
11points.com
Sursa-foto:
11points.com
Taguri:
sua, alimente, bauturi, interzicere, fda
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema