toate sectiunile

Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?

23 mai 2020, 8 afisari

Dintre numeroasele moduri în care COVID-19 ne-a schimbat viaţa, distanţarea socială este cel mai greu de suportat. Oamenii sunt fiinţe sociale, care râvnesc dupa atingeri şi interacţiune. Aşadar, este firesc ca - întrucât precauţia şi distanţarea socială este posibil să fie extinse în multe locuri pe o perioadă nedeterminată - chiar şi persoanele bine intenţionate să caute portiţe care să le permită să se reunească cu cei dragi.

Există vreo modalitate sigură de socializare în timpul pandemiei?

Dar există vreun mod sigur de a-ţi vedea familia sau prietenii în conformitate cu îndrumările de distanţare socială?

Se pare ca nu există niciun răspuns magic la această întrebare.

Există întotdeauna riscuri

Autorităţile ne recomandă oficial să evităm adunările de orice dimensiune în afara gospodăriei, cum ar fi casa unui prieten, parcuri, restaurante, magazine sau orice alt loc. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele bolnave, pentru cei care ştiu sau bănuiesc că au fost expuşi la COVID-19, care se află într-o grupă cu risc ridicat, cum ar fi persoanele în vârstă sau cele imun compromise.

Dar poţi lua şi răspândi coronavirus chiar dacă nu te încadrezi în una dintre aceste etichete. Multe persoane care primesc COVID-19 prezintă fie simptome uşoare, fie deloc. Asta înseamnă că tu şi cei dragi puteţi răspândi virusul chiar dacă vă simţiţi bine.

Nici un rezultat negativ al testului nu este sută la sută sigur, deoarece acurateţea diagnosticului nu este perfectă şi ai putea fi expus la virus în orice moment. Testarea pozitivă pentru anticorpi nu înseamnă neapărat că sunteţi imun la infecţii viitoare, spun oficialii din domeniul sănătăţii. Purtarea unei măşti, spălarea regulată a mâinilor şi limitarea călătoriilor în afară reduc riscul de a lua şi de a transmite COVID-19, dar nu putem să cuantificăm cu cât este mai mic acel risc. Nu există niciun demografic care să fie într-adevăr ferit de COVID-19 - oamenii de toate vârstele s-au îmbolnăvit grav şi au murit din cauza virusului.

Având în vedere toate aceste riscuri şi necunoscute, cea mai responsabilă opţiune este să faci o vizită virtual. Acesta va fi cazul până când va exista un vaccin care să ofere imunitate răspândită, precum şi o mai bună capacitate de testare şi scăderi constante ale deceselor.

Există o zonă cenuşie

Într-un model perfect de combatere a bolilor infecţioase, toată lumea ar sta acasă şi ar socializa doar cu partenerii lor. Dar realităţile existenţei umane sunt mult mai dezordonate.

Încălcările flagrante de distanţare socială, cum ar fi petrecerile, sunt o idee proastă. Dar există o mulţime de zone gri. Există vreun rău într-o plimbare socială la distanţă? Dacă locuieşti singur, poţi vedea un prieten? Există o modalitate responsabilă de a te muta cu familia?

Există, de asemenea, ramificări ale sănătăţii mintale. Izolarea poate afecta grav sănătatea mintală, în special pentru cei care suferă deja de afecţiuni precum depresia şi anxietatea. Şomajul, izolarea şi stresul legate de pandemia COVID-19 pot duce la sinucideri sau de consumul excesiv de alcool sau de alte substanţe. Cum cântăreşti asta împotriva riscului de a răspândi o boală infecţioasă mortală?

Pentru a ajuta, unii experţi pledează pentru o abordare de reducere a prejudiciului la distanţarea socială, idee care se bazează pe minimizarea consecinţelor negative ale comportamentelor potenţial riscante. Asta ar însemna să-i învăţăm pe oameni să-i vadă pe cei dragi cât mai în siguranţă, mai degrabă decât să nu socializeze deloc şi să sperăm că ei ascultă.

Afară pare mai bine decât înăuntru

Există încă mulţi experţi care nu ştiu despre modul în care se răspândeşte COVID-19. Dar majoritatea cercetărilor sugerează că este mai puţin probabil să iei sau să transmiţi virusul dacă eşti afară, porţi o mască şi păstrezi distanţă faţă de ceilalţi.

Anumite tipuri de interacţiuni în aer liber sunt mai bune decât altele. Un gătit în care oamenii ating aceleaşi ustensile sau mănâncă din aceleaşi recipiente prezintă un risc mai mare decât o plimbare, de exemplu.

De asemenea, întâlnirile unu la unu sunt mai sigure decât întâlnirile de grup.

Încrederea este extrem de importantă, deoarece a vedea pe cineva chiar acum înseamnă că te poţi expune la toate contactele anterioare pe care persoana respectiva le-a avut cu virusul.

Dacă într-adevăr ai încredere în cineva, nu iese din discuţie să explorezi mutarea cu el, atât timp cât se va face în siguranţă. Chiar dacă testarea nu este 100% exactă, ambele părţi ar trebui să fie testate înainte de a se muta. Ambele părţi ar trebui, de asemenea, să se izoleze timp de cel puţin două săptămâni înainte de a-şi combina gospodăriile. Este important să te asiguri că acest membru al familiei sau prietenul respectiv este protejat într-un mod care va fi sigur pentru tine.

Împărţirea unui pat sau contactul fizic apropiat necesită şi mai multă încredere şi vă expune pe amândoi la un risc mult mai mare. Un grup de medici din Boston a remarcat că toate contactele sexuale în persoană, probabil, prezintă un anumit risc de a răspândi COVID-19. Cu toate acestea, ei au recunoscut că abstinenţa totală nu este întotdeauna o opţiune viabilă şi au remarcat că activitatea sexuală virtuală sau contactul fizic cu un partener de carantină live sunt cele mai sigure.

Contextul contează

COVID-19 nu se răspândeşte în mod identic în toate zonele. Dacă locuieşti într-o zonă dens populată, în care coronavirusul se răspândeşte rapid, poate fi greu sau chiar imposibil să găseşti o cale de socializare în siguranţă.

Limitarea contactului social, pe cât este de grea, este o mişcare altruistă. Chiar dacă, personal, accepţi riscul de a te vedea cu o altă persoană, trebuie să iei în considerare modul în care acţiunile tale ar putea afecta sănătatea publică şi sistemul de sănătate. Acest tip de gândire ar trebui să fie o motivaţie suplimentară pentru asumarea a cât mai puţinor riscuri. Făcând acest lucru vei ajuta la sfârşitul pandemiei de coronavirus.

 

Sursa foto: Pixabay


Autor:
Voiculescu
Taguri:
pandemie, risc, viata
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile