toate sectiunile

SUA: Bani cheltuiţi "cu cap" - port fără drum de acces şi aeroport fără servicii

27 nov 2012, 864 afisari

La prima vedere, cei 29 de milioane de dolari cheltuiţi pentru construirea unui port în localitatea Akutan din Alaska ar părea o investiţie bună. Dar când afli că nu există niciun drum care să lege portul de ceva, impresia se schimbă.

SUA: Bani cheltuiţi "cu cap" - port fără drum de acces şi aeroport fără servicii

Doi ani de mucă intensă, peste un milion de metri cubi de pământ excavat şi 29 de milioane de dolari - cam astea au fost eforturile pentru construirea portului din Akutan. Ce a mai rămas de făcut? O nimica toată: alimentarea cu energie electrică şi apă curentă şi câteva instalaţii, pe ici, pe colo. A, şi să nu uităm: un drum care să lege portul ce cea mai apropiată localitate, aflată la trei kilometri distanţă, fără de care portul poate fi accesat doar de pe apă.

Un port nou-nouţ, la care nu se poate ajunge decât pe mare

Managerul proiectului, Craig Bauld, spune că fără acest drum, construcţia portului este inutilă. Bauld mai spune că acest drum va costa potrivit estimărilor 18 milioane de dolari, însă construcţia lui va începe doar peste... câţiva ani.

Dacă aţi crezut că aici se termină munca "intelectuală" a planificatorilor americani, vă înşelaţi. Locuitorii din Akutan - toţi cei 75 - au la dispoziţie şi un aeroport modern, dat în folosinţă în luna septembrie, şi care a costat 77,5 milioane de dolari. Acesta se află pe o insulă situată la 10 kilometri în largul mării Behring. Transportul la aeroport se face cu un hovercraft şi costă 100 de dolari, dar locuitorii fac economie, pentru că, pe acest aeroport nu aterizează niciun avion şi nici nu există planificare pentru vreun serviciu aerian, nici măcar cel poştal.

Un aeroport nou-nouţ, pe care nu aterizează nicio cursă aeriană

Marile probleme ale celor căteva sute de lucrători sezonieri sunt venirea la muncă şi plecarea acasă după terminarea sezonului, primirea corespondenţei şi a medicamentelor pentru cei care suferă de diverse afecţiuni.


Autor:
Marian Andrei
Sursa:
adn.com
kucb.org
Sursa-foto:
sodahead.com
panoramio.com
Taguri:
alaska, port, aeroport, inutilizabil
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema