toate sectiunile

Ce este oxigenul?

31 mai 2016, 2079 afisari

Fiecare dintre voi a citit despre acel ceva fără de care omul “nu ar putea trăi". Ei bine, de un lucru puteţi fi siguri: oxigenul este absolut necesar pentru viaţă. Fără oxigen, o fiinţă umană nu poate trăi mai mult de câteva minute.

Ce este oxigenul?

Oxigenul este cel mai abundent element din Univers. Acesta reprezintă aproape jumătate din scoarţa terestră şi mai mult de o cincime din aer. Aspirat în plămâni, oxigenul este transportat de către corpusculii roşii din sânge într-un flux constant pentru celulele corpului. Acolo se arde mâncarea, făcând căldura necesară pentru a menţine motorul uman în funcţiune.

Oxigenul se combină foarte uşor cu cele mai multe elemente. Acest proces se numeşte "oxidare". Când această oxidare are loc foarte repede, vorbim despre "ardere” (combustie). În aproape toate oxidările, se degajă căldură. În combustie, căldura este degajată atât de repede că nu are timp să fie evacuată, rezultând o temperatură ridicată, urmată de o flacără.

Deci, la un capăt avem un alt tip de ardere, oxidare rapidă care produce foc, iar la celălalt capăt avem un fel de oxidare prin care ardem mâncarea în corpul nostru şi menţinem procesul vieţii.

Dar oxidări lente, cu oxigenul din aer, se găsesc peste tot. Când fierul rugineşte şi se usucă vopseaua sau alcoolul se transformă în oţet... vorbim de oxidare.

Aerul pe care îl respirăm este un amestec, în principal, din azot şi oxigen. Aşadar, putem obţine oxigen pur din aer. Această operaţiune se face prin răcirea aerului la temperaturi foarte scăzute până devine lichid. Această temperatură este mai mare de 180 de grade Celsius sub zero.

De îndată ce aerul lichid se încălzeşte un pic peste această temperatură, acesta fierbe. Azotul fierbe primul şi rămâne oxigenul. Multe vieţi umane au fost salvate, cu ajutorul oxigenului administrat pentru a respira mai uşor, atunci când plămânii lor erau bolnavi.


Autor:
Dragos Tanase
Sursa-foto:
boantabogdan.wordpress.com
Taguri:
de ce, viata, oxigen, temperaturi, transformare, plamani, caldura, celule, sange, flacara
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile