toate sectiunile

Unde şi când a apărut prima şcoală

28 ian 2015, 1196 afisari

Şcoala este acel loc unde oamenii sunt adunaţi pentru a fi învăţaţi diverse lucruri. Care este povestea...

Unde şi când a apărut prima şcoală

Şcoala poate învăţa lucuri şi pe un singur copil, dar şi pe mai mulţi adunaţi. La fel şi cu adulţii. Şcolile moderne sunt derivate din cele greceşti şi romane.

În vremurile străvechi, grecii îşi ofereau cunoştinţele unei persoane, unui copil în special, în particular, alţii călătoreau pentru a-i învăţa şi pe alţii în drumurile lor. Aveau locuri dedicate în care făceau acest lucru. Asta seamănă mai mult cu şcoala din zilele noastre. Platon, unul dintre cei mai mari filosofi greci, a fost primul care oferea lecţii educaţionale cu regularitate, de peste trei ore în locuri speciale. Aceste locuri se numeau academii. Această şcoală era ţinută la gimnaziu, care era iniţial o paradă sau o practică la sol pentru oaste.

Mai târziu, Aristotel a înfiinţat o şcoală a sa denumită liceu, care era un alt gimnaziu public. Instituţiile înfiinţate de marii filosofi poartă şi astăzi aceleaşi denumiri. Niciuna dintre ele nu este şcoală, cum o numim azi. Ele erau mai degrabă locuri pentru discuţii şi lectură.

În jurul anului 250, grecii au realizat că gramatica era un subiect care putea fi predat tuturor tinerilor, astfel că s-a stabilit şi cursul de gramatică şcolară. Mai târziu, romanii influenţaţi de greci, au înfiinţat şcoli care seamănă mai mult cu cele de astăzi. Nu era o şcoală uşoară. Băieţii se trezeau foarte devreme, învăţau gramatica, limbi străine, dar şi sfaturi de comportament în societate. Dacă nu făceau aşa, ei erau biciuiţi.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa-foto:
wikipedia.org
Taguri:
scoala, elevi, prima scoala, istoria
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema