toate sectiunile

Istoria banilor. De ce au banii valoare

23 ian 2015, 138 afisari

Ideea de a avea un lucru precum banii este una dintre cele mai fascinante chestii decoperite de om.

Istoria banilor. De ce au banii valoare

Mulţi nu au habar de unde vine ideea că banii sunt valoroşi. Sau ce le dă lor valoarea pe care o ştim cu toţii.

Cu mii de ani în urmă, nu erau folosiţi banii, ci exista ideea de schimb sau troc. Asta însemna că dacă cineva dorea ceva anume, ce nu deţinea, trebuia să găsească pe cineva care avea articolul dorit de el.

În timp, anumite lucruri erau folosite în locul banilor - vaci, tutun, cereale, piei de animale, sare, bijuterii, etc, toate erau folosite pentru achiziţionarea lucrului dorit. Eventual, aceste lucruri au fost înlocuite, cu timpul, de metale, în special aur şi argint.

Mai târziu, monedele erau lucrate din metale pure şi cântăreau ceva, iar în schimbul uneia puteai lua diferite lucruri. Mai multe monede însemnau o vacă, sau 20 de kilograme de tutun, şi tot aşa.

Astăzi avem bancnote şi monede emise de Guvern, şi toată lumea acceptă şi foloseşte aceşti bani. Ce dă valoare banilor şi ce folos au ei pentru noi?Patru lucruri

- face posibil schimbul şi comerţul - să presupunem că vrei o bicicletă. Eşti dispus să prestezi o muncă în schimb. Omul la care lucrezi nu are bicicleta, dar îţi va da banii pentru munca ta cu care să îţi cumperi bicicleta de la magazin.

- sunt un etalon de valoare - poţi folosi banii să măsori şi să compari valoarea multor lucruri. Lucrezi pentru cineva care te plăteşte cu 1 liră şi jumătate pe oră. Dar o bicicletă te costă 50 de lire. Acum ai deja ideea valorii bicicletei pe care ţi-o doreşti. Trebuie să munceşti aproape 34 de ore pentru a avea banii necesari.

- banii sunt un depozit de valoare - de exemplu, nu poţi păstra o cultură de roşii, căci s-ar strica. În schimb, le poţi vinde pe bani pe care îi poţi reinvesti şi scoate şi mai mulţi.

- banii reprezintă o sursă pentru plăţile viitoare - să spunem că plăteşti 10 lire acum pentru bicicleta ta şi promiţi că dai şi restul banilor mai târziu. Te foloseşti de bani ca formă de plată ce poate fi făcută şi mai târziu, căci vor fi acceptaţi.


Autor:
Carmen Ulian
Sursa-foto:
Shutterstock publimedia
Taguri:
bani, valoare, valoarea banilor, istoria
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!