toate sectiunile

Cum şi-a căpătat baschetul numele?

31 mai 2016, 65 afisari

Dacă ar fi să precizaţi sportul cel mai urmărit în America, care ar fi acela? Surprinzător, sau nu, acesta este baschetul.

Cum şi-a căpătat baschetul numele?

Baschetul este deseori numit "jocul internaţional", pentru că este jucat de aproape fiecare naţiune din lume. Cu toate acestea, baschetul nu s-a dezvoltat încet de-a lungul secolelor precum alte sporturi. A fost inventat de către canadianul James A. Naismith în 1891. 

Naismith a dorit să ofere un sport elevilor de la Springfield Training din Springfield Massachusetts, astfel a combinat jocul indian "lacrosse" cu jocul de "fotbal" englez cu ceva care se poate juca în sală.

În loc să folosească un băţ, ca în jocul de lacrosse sau piciorul din fotbal, Naismith a venit cu ideea de un joc în care mingea este trecută de la jucător la jucător prin folosirea mâinilor, mingea fiind bătută de podea de către un singur jucător care poate arunca la coş.

Primele coşuri utilizate erau simple coşuri pentru legume fixate la înălţimea de 3 metri şi 5 centimetri, la ambele capete ale sălii.

Prima partidă jucată în faţă unui public de 200 de persoane a fost cea a studenţilor împotriva profesorilor, aceştia din urmă fiind învinşi cu 5 la 1.

În baschet, precum şi în alte sporturi, talentul unui individ determină poziţionarea lui pe teren. De exemplu, cei care se pricep să bage mingea în coş sunt de obicei băgaţi în faţă (forward), unde ei conduc atacul. Mijlocul (the center) sunt cei înalţi, rolul lor este să sară şi să împingă mingea la coechipieri la începutul jocului când mingea este aruncată în aer.

Înălţimea lui este bună şi la recuperări, atunci când atacantul aruncă la coş, ceea ce înseamnă că el trebuie să poată recupera mingea în caz că atacantul a eşuat în a bagă mingea în coş.

Apărătorii (the guards) trebuie să împiedice atacanţii adverşi să înscrie un coş, aşa că ei trebuie să fie agili şi vicleni atunci când au mingea, ei trebuind să se implice în pasele ofensive şi în aruncarea la coş.


Autor:
Mia Nicolescu
Taguri:
baschet, basket
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!