toate sectiunile

Ce este un sistem de tip castă?

31 mai 2016, 6 afisari

În India există un sistem care separă oamenii în diverse clase sociale sau caste. O persoană aparţine castei în care s-a născut.

Ce este un sistem de tip castă?

Castele principale, începând cu cele superioare, sunt: cea a brahmanilor, casta preoţească, cea de Kshatriyas, războii şi liderii timpurii, vaisya, negustorii şi artizanii, Sudra, slujitorii şi Panchamas sau proscrişii. Proscrişii, de fapt, nu aparţin niciunei case şi sunt cunoscuţi ca fiind cei „de neatins”.

Un indian născut într-o castă inferioară nu se poate muta într-un grup cu o avere sau educaţie mai înaltă. Există multe reguli legate de ce tip de contact se poate forma între oamenii de o castă şi membrii alteia. Sistemul castelor controlează societatea indiană foarte strict.

Dar cum a pornit sistemul de caste? O teorie spune că, atunci când arienii au ajuns în India, în anul 1500 Î.Hr. au stabilit această ordine. Ei erau înalţi, cu pielea fină, cu nasuri mici şi păr lung şi drept.

Viaţa lor era bine organizată în grupuri sociale, iar sistemulde case le-a permis să îşi păstreze statutul de minoritate la conducere.

Constituţia Indiei interzice discriminarea în funcţie de castă. Însă, acest sistem continuă să înflorească şi e foarte probabil să nu dispară prea curând.

Motivul pentru care sistemul de caste a rezistat în India de-a lungul a mii de ani este şi că este văzut ca un fel de instituţie religioasă.


Autor:
Dragos Tanase
Sursa-foto:
commons.wikimedia.org
Taguri:
de ce, sistem, caste, grup, india, educatie, case, oameni, avere, lideri, nastere
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!