toate sectiunile

De ce cântă păsările?

28 feb 2015, 442 afisari

Cântecul păsărilor este unul dintre cele mai frumoase sunete din natură.

De ce cântă păsările?

Păsările scot aceste sunete pentru a comunica între ele, în principiu.  De exemplu o cloşcă face sunete care avertizează puii de pericol.

Unele păsări scot sunete pentru a vesti un eveniment, aşa cum face cucul atunci când vine primăvara.

Atunci când păsările sălbatice migreaza pe timp de noapte, ele strigă. Aceste strigăte ţin stolul împreună şi ajută păsările rătăcite să se întoarcă la grup.

Limbajul păsărilor este diferit de limbajul nostru, ca să ne exprimăm noi trebuie să învăţăm un cod, pe când păsările o fac din instinct. 

Într-un experiment, de exemplu, puii au fost separaţi de masculii si de femele, ca să nu audă sunetele făcute de aceştia. Atunci când au crescut, puii au fost capabili să scoată aceleaşi sunete ca şi puii care au crescut lângă mamă!

Acest lucru nu înseamnă că păsările nu pot învăţa cum să cânte. De fapt, unele păsari pot învăţa cântecele de la specii de păsări diferite.

Dacă o vrabie este adusă într-un gru de canari, aceasta va face eforturi ca să cânte ca un canar.

Şi să nu uităm de papagal, care poate imita sunetele pe care le aude.

Ştiaţi că păsările au dialecte?

Cântecul aceluiaş tip de pasăre sună diferit în diferite părţi ale lumii. Acest lucru arată că păsările nu se bazeză doar pe instinct, dar şi învaţă când vine vorba de cântec.


Autor:
Alexandra Ungureanu
Taguri:
pasari, cantec, natura
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
  • Cum pot peştii să miroasă obiecte? Cum pot peştii să miroasă obiecte?

    Probabil că mulţi oameni sunt surprinşi când află că peştii pot mirosi obiectele la fel ca orice alte creaturi. Peştii miros cu ajutorul nasului.

  • Cum au ajuns melcii să aibă cochilii? Cum au ajuns melcii să aibă cochilii?

    Toată lumea ştie că melcii sunt protejaţi de nişte cochilii, dar puţină lume ştie cum s-au ales, exact, melcii cu aceste cochilii.

  • De ce hipopotamul a fost denumit astfel? De ce hipopotamul a fost denumit astfel?

    Deşi văzut de mulţi drept o bestie, hipopotamul are caracteristici interesante şi o denumire cel puţin ciudată, iar în rândurile de mai jos încercăm să ne dăm seama din ce motiv a fost numit astfel.