toate sectiunile

Ce sunt stelele căzătoare

31 mai 2016, 2261 afisari

Tmp de mii de ani, oamenii au observat fenomenul "stelelor căzătoare" şi s-au întrebat ce sunt acestea şi de unde vin.

Ce sunt stelele căzătoare

În ziua de azi cunoaştem faptul că stelele căzătoare nu sunt de fapt stele, ci meteori - "mici bucăţi de materie solidă care călătoresc prin spaţiu şi care pot trece, în drumul lor, prin atmosfera Pământului".

Atunci când meteorii trec prin atmosfera terestră, îi putem vedea datorită urmei luminoase pe care aceştia o lasă în urma lor, cauzată de încălzirea provocată de frecarea cu aerul.

Destul de ciudat, majoritatea meteorilor sunt foarte mici, de dimensiunea unui vârf de ac, şi sunt distruşi în întregime de căldura provocată de frecare. Cu toate aceste, pot exista meteori care cântăresc şi o tonă şi ale căror resturi pot cădea pe Pământ.

Savanţii cred că anual cad pe Pământ mii de resturi de meteori, dar deoarece Terra este acoperită mai mult cu apă, acestea cad în mări şi oceane.

Chiar dacă pot apărea şi singuri, de regulă, meteorii vin în roiuri în care pot fi şi câteva mii. Atunci când orbita Pământului în jurul Soarelui intersectează un astfel de roi de meteori, contactul acestora cu atmosfera produce aducerea lor la incandescenţă provocând fenomenul de ploaie de meteoriţi.

Astronomii cred că roiurile de meteori sunt fragmente desprinse din comete, care se mişcă în spaţiu pe orbite regulate. Unul dintre aceste roiuri de meteori se intersectează cu traiectoria Pământului la fiecare 33 de ani.

Atunci când un meteor nu este ars complet la trecerea prin atmosferă, ceea ce cade pe Pământ se numeşte meteorit. Cea mai veche consemnare despre căderea unui meteorit datează din anul 467 şi a fost consemnată de istoricii romani.


Autor:
Marian Andrei
Sursa-foto:
onthegotours.com
Taguri:
de ce, stele cazatoare, meteori. meteoriţi
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile