toate sectiunile

Ce este un ornitorinc?

31 mai 2016, 2930 afisari

Dacă nu ştii ce este un ornitorinc poţi afla din rândurile de mai jos câteva aspecte extrem de interesante despre acest mamifer.

Ce este un ornitorinc?

Ornitorincul este o creatură atât de ciudată încât la început oamenii nici nu au vrut să ia în calcul existenţa ei. Când cercetătorii britanicii au văzut primul specimen împăiat, în 1799, l-au acuzat pe realizator de fals. Ce-l face pe ornitorinc atât de ciudat? Păi are un cioc ca de raţă, o coadă de castor şi blană groasă.

Depune ouă şi le cloceşte, precum o pasăre, dar puii sunt hrăniţi prin alăptare, precum la mamifere. Are picioare plate şi trăieşte atât pe uscat, cât şi în apă. De altfel, cuvântul ornitorinc provine din două cuvinte greceşti care, împreunate, ar însemna, “picioare plate”. Ornitorincul trăieşte în estul Australiei şi în Tasmania. Nu are urechi externe, iar nările sunt în vârful ciocului. Aşa poate ornitorincul să înoate pe sub apă şi să respire doar scoţând vârful ciocului la suprafaţă.

Labele din faţă prezintă împletituri care favorizează înotul. Iar deplasarea pe uscat se face cu ajutorul ghearelor. Femala depune între unul şi trei ouă şi le ţine în jurul corpului, cu ajutorul cozii, până în momentul în care acestea clocesc. Femala îşi alăptează puii cu ajutorul unor glande. Puii se nasc cu dinţi, dar aceştia cad şi treptat se dezvoltă ciocul. Singurul mamifer otrăvitor din lume este ornitorincul mascul. Are glande otrăvitoare pe coapse. Tuburi lunguieţe duc de la glande până la blana aflată pe spatele labelelor.

Otrava este asemănătoare cu veninul şarpelui. Masculii folosesc veninul în special pentru a se lupta cu alţi masculi când vine sezonul împerecherii. Ornitorincii se hrănesc noaptea cu viermişori, insecte de apă şi raci. Ziua se târăşte către cuib, care de obicei este făcut în nămol.


Autor:
Cristian Ionita
Sursa-foto:
trilulilu.ro
Taguri:
coada, oua, pui, oameni, pasare, australia, lupta
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema