toate sectiunile

Ce este apa?

31 mai 2016, 358 afisari

Când oamenii de ştiinţă se întreabă dacă există viaţă pe alte planete, ei pun de multe ori această întrebare: "Este apă acolo?". Viaţa, aşa cum o ştim, ar fi imposibilă fără apă.

Ce este apa?

Apa este un compus fără gust, inodor şi incolor, care face posibilă supravieţuirea mai multor specii.

Aceasta se află peste tot în sol, dar există în diferite cantităţi şi în aer. Vietăţile pod digera şi absorbi alimentele, numai când acestea sunt dizolvate în apă. Ţesutul viu este format, în principal, din apă.

Dar ce este apa? Este un simplu compus din două gaze: hidrogen , un gaz foarte uşor, şi oxigen, un gaz activ mai greu.

Când hidrogenul este ars în oxigen, se formează apa. Dar apa nu seamănă cu oricare dintre elementele care o compun. Ea are o serie de proprietăţi proprii.

Apa, la fel ca multe alte materii, există în trei stări: o stare lichidă , care este forma comună, una solidă, numită "gheaţă", şi sub formă de gaz, acei "vapori de apă". Ca să existe în toate aceste forme, apa depinde de temperatură.

La 0 grade Celsius sau 32 de grade Fahrenheit, apa e îngheaţă (în stare solidă). La 100 de grade Celsius sau 212 de grade Fahrenheit, se schimbă în starea gazoasă, fenomenul numindu-se "evaporare".

În cazul în care o bucată de gheaţă este adusă într-o cameră caldă, aceasta se topeşte şi astfel obţinem apa în stare lichidă. În cazul în care camera este destul de caldă, mica baltă de apă formată prin topirea gheţii, în cele din urmă, dispare. Lichidul este schimbat în vapori de apă. Când apa se răceşte, se extinde chiar înainte de a ajunge la punctul de îngheţ.

Apa, aşa cum apare în natură, nu este pură în adevăratul sens al cuvântului. Aceasta conţine gaze şi materiale minerale dizolvate, dar şi organisme vii.


Autor:
Dragos Tanase
Sursa-foto:
wikimedia.org
Taguri:
de ce, apa, viata, intrebare, oameni, planete, stiinta, gheata, supravietuire, gaze, topire, inghetare
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!