toate sectiunile

De ce transpirăm?

31 mai 2016, 210 afisari

Corpul poate fi considerat un cuptor permanent. Hrana pe care o băgam în noi este "combustibil" pe care corpul îl "arde". În tot procesul acesta, aproape 2.500 de calorii sunt folosite în fiecare zi de către corp. Corpul emană suficientă căldură cât să aducă 23 de litri de apa până la punctul de fierbere.

Ce se întâmplă cu toată această căldură din corp? Ceea ce ştim este că toată căldură corpului nu se adună sus (decât dacă suntem răciţi). Ştim că căldură corpului nostru rămâne la o temperatură medie de 37 de grade Celsius. Transpiraţia este una din modalităţile corpului de a ne menţine la o temperatură potrivită. De fapt, temperatura corpului nostru este controlată de către creier, cunoscut ca "centru de temperatură". Ea se compune din trei părţi: un centru de control, un centru de încălzire şi un centru de răcire.

Să presupunem că temperatura corpului scade brusc. Centrul de încălzire îşi începe munca iar anumite lucruri încep să se întâmple. Glande speciale secretă mai multe substanţe chimice care se pun pe treabă, muşchii şi ficatul încep să folosească mai mult "combustibil" şi în curând temperatură creşte. Acum să presupunem că temperatura corpului creşte brusc. Aici intră în scenă centrul de răcire care se pune pe treabă. Procesul de oxidare este încetinit şi un alt lucru important se întâmplă. Vasele de sânge se dilată sau se deschid, astfel încât căldura suplimentară să poată radia în altă parte şi să ne ajute corpul să transpire. Atunci când un lichid se evaporă se pierde din căldură. De exemplu, ne este frig după ce ieşim din duş pentru că apa care a rămas în contact cu corpul nostru cald se evaporă rapid şi ne răcoreşte. În concluzie, transpiraţia este procesul în care ne răcorim corpul. Transpiraţia este ca un duş care spală corpul din interior. Fluidul curge prin milioane de deschizături mici la nivelul pielii sub formă de picături microscopice, iar aceste picături mici se pot evapora rapid pentru ca corpul nostru să se poată răcori atunci când este necesar.  


Autor:
Mia Nicolescu
Taguri:
corpul uman, transpiratie, pori
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!