toate sectiunile

Ce este pielea?

31 mai 2016, 116 afisari

Când ne gândim la corpul uman, este uşor să ne gândim la inimă, sau la ficat, ori la creier ca "organe" ale corpului uman. Ele au anumite lucruri de făcut pe care le şi fac. Dar ştiaţi că pielea este un organ şi ea?

Celelalte organe ocupă puţin spaţiu pe cât posibil, pielea este întinsă pe cât posibil pentru a forma un strat subţire. De fapt, acest strat acoperă un domeniu de 20.000 de centrimetri pătraţi. Numărul de structuri complicate care sunt pe fiecare centimetru pătrat este fantastic, începând de la glandele sudoripare la nervi. Pielea este formată din două straturi de ţesătură. Unul este un strat gros numit "corium" iar deasupra este un strat subţire numit "epidermă". Acestea sunt unite într-un mod remarcabil. Epidermă este alcătuit dintr-un epiteliu stratificat şi pavimentos, cornificat, celulele sale fiind în permanenţă regenerate. El mai este şi un protector mecanic contra pierderilor de apă din straturile profunde ale pielii şi împiedică pătrunderea microbilor în ele. În acest strat, celulele se divid constant şi se deplasează către suprafaţă, unde se aplatizează şi sunt transformate într-un material numit cheratină şi sunt eliminate în final prin descuamare. Timpul în care o celulă din stratul profund ajunge la suprafaţă este de trei-patru săptămâni.

Acest strat protectiv extern este ferm ataşat de un strat subiacent denumit derm. Papilele dermice pătrund în epiderm şi aspectul vălurit al joncţiunii dintre cele două straturi ale pielii dă naştere crestelor papilare, care sunt mai proeminente la vârful degetelor şi determină apariţia amprentelor. Coloraţia pielii poate fi modificată că urmare a unei stări particulare a nuanţei sângelui din vasele pielii. Astfel devenim "palizi" în condiţii de frică, când vasele mici se închid, "roşii sau pletorici" la mânie, datorită creşterii fluxului sanguin, şi cianotici, "albaştri" la frig, când mare parte din oxigenul din sânge este transportat spre ţesuturi pe masură ce fluxul sanguin scade. 


Autor:
Mia Nicolescu
Taguri:
piele, inima, ficat, creier, corpul uman
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
COMENTARII Comenteaza
  • Nu exista comentarii
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!