toate sectiunile

Ghid pentru calatoria cu avionul

2 aug 2011, 32119 afisari

Zborul cu avionul e cel mai rapid si sigur mod de transport, poate chiar si cel mai placut... pentru unii. Daca nu ai zburat pana acum spre destinatia dorita, iti oferim cateva sfaturi utile pentru a nu intampina probleme la aeroport.

Ghid pentru calatoria cu avionul

Stim cu totii ca zborul cu avionul e cel mai rapid si sigur mod de transport.

Potrivit unor rapoarte, in lume, aproximativ 3 milioane de pasageri zboara in fiecare zi cu avionul. E drept, costul poate fi mai ridicat comparativ cu al altor tipuri de calatorii, dar siguranta si economia de timp pot compensa acest lucru.

Pentru cei care abia se acomodeaza cu acest mijloc de transport avem cateva sfaturi utile, de la ce documente le sunt necesare, cum pot rezerva biletele de avion si cum se pot orienta in aeroport pana la ce le este si ce nu permis sa transporte in timpul zborului, cum pot proceda in cazul in care le sunt ratacite bagajele si ce pot face pentru a-si depasi teama de zbor.

Rezervarea locului si achizitionarea biletului

Rezervarea de locuri pentru zboruri se face cu ajutorul sistemelor internationale computerizate de rezervari, prin care agentiile de turism au acces la bazele de date ale companiilor de transport aerian si la blocarea locurilor pentru o anumita cursa in favoarea pasagerilor.

Dupa finalizarea rezervarii, primesti de la agentie informatii referitoare la pretul biletului (valabil la data rezervarii), a taxelor (valabile la data rezervarii; se pot modifica fara preaviz) precum si informatii referitoare la conditii, restrictii si reguli aplicabile biletului de avion. Cere intotdeauna detalii de la agent!

Ai obligatia sa te informezi despre termenul pana la care rezervarea ta este valabila si sa te prezinti la timp, pentru a intra in posesia biletului. Termenele pot fi schimbate oricand de companie, situatie in care agentia te va anunta, fara a putea fi insa facuta raspunzatoare in vreun fel de o eventuala anulare.

Bilete de avion

Poti plati biletul de avion in RON, EURO sau USD, prin transfer bancar, cash sau carte de credit.

Preturile biletelor de avion se calculeaza in functie de diferite conditii impuse de companiile de transport aerian si poate fi diferit in functie de perioada in care calatoresti, numarul de zile petrecute la destinatie, varsta sau clasa de confort.

Informeaza-te! Dupa cumpararea biletului, se considera ca ai luat la cunostinta despre toate aceste reguli.

Documentele necesare calatoriei

Nu uita ca in afara de biletul dus-intors, trebuie sa ai asupra ta cartea de identitate sau pasaportul, in cazul in care calatoresti spre destinatii din afara UE.

Atentie, anumite tari cer ca pasaportul sa fie valabil pentru cel putin 3, 6 sau 9 luni, de la data inceperii calatoriei!

In functie de aeroport, controlul pasapoartelor se face inainte sau dupa controlul de securitate. Oricum, este recomandat sa ai asupra ta actul de identitate pe toata perioada sederii in aeroport. Mai cu seama in aeroporturile mari, actele tale pot fi controlate inopinat.

Pentru unele destinatii, este bine sa ai asupra ta o suma de bani necesara pentru toata perioada calatoriei, dupa cum urmeaza: 50 euro / zi pentru tarile foste socialiste, sau 100 euro / zi pentru tarile vest-europene. Poti avea asupra ta si carduri bancare de credit sau debit.

Bani si acte

Daca vei calatori insotit de unul sau mai multi minori, retine ca regimul de calatorie in afara tarii pentru minori presupune procura, in cazul in care nu sunt de fata ambii parinti sau tutori. Cel mai bine este sa te asiguri inainte de zbor ca ai luat la cunostinta procedura.

Ai voie sa ai o cantitate mica de mancare pentru copil (preferabil sigilata) si ai voie cu jucarii, atata timp cat nu depasesti greutatea permisa la bagajul de mana. Incearca sa rezervi din timp un scaun pentru cel mic.

Trebuie sa verifici cu agentul daca destinatia ta nu necesita obtinerea vizei, sau daca nu se impun alte reguli de calatorie (vaccinari, scrisori oficiale de invitatie, sume de bani necesare intretinerii, alte documente de calatorie cum ar fi voucherele de servicii hoteliere).

Ai nevoie de viza in spatiul Schenghen, in urmatoarele cazuri:

- pentru o sedere care depaseste 90 de zile, intr-o perioada de 6 luni de la prima intrare.

- pentru studii care depasesc o perioada de 90 de zile.

- pentru casatorie sau pentru reintregirea familiei.

- pentru activitati lucrative, in baza unui contract de munca.

Este recomandat sa detii asigurare medicala.

Orientarea in aeroport: check-in si controlul de securitate

In fiecare aeroport, vezi si persoane din categoria celor care cara genti cu ambele maini si privesc in stanga si in dreapta, asteptand parca sa se intample o minune. Desigur, acestia au cele mai mari sanse sa piarda avionul.

Ce ar trebui sa stii daca te regaseti printre ei? Dupa ce ai rezervat biletul de avion, primind un cod sau un tichet electronic, asigura-te ca ajungi la aeroport suficient de devreme pentru a nu alerga dupa avion. In functie de compania de zbor, ar trebui sa fii la aeroport cu maximum 3 ore inaintea decolarii, pentru zboruri intercontinentale, si cu minimum 40 de minute inaintea decolarii, pentru zboruri interne si low-cost, deoarece iti trebuie timp sa treci prin numeroasele proceduri de securitate.

Odata ajuns la aerorport, cauta biroul de check-in pentru compania aeriana de la care ai cumparat biletul. Check-in reprezinta procedura prin care calatorii sunt identificati si inregistrati pentru zbor.

Schema generala a unui aeroport

Check-in este o etapa fara de care nu te poti imbarca in avion, iar tot mai multe companii asigura si servicii de Check-in online, oferind clientilor posibilitatea de a-si tipari acasa cartea de imbarcare.

Urmeaza sa depui bagajele pentru cala, sa primesti cartea de imbarcare si sa urmaresti datele zborului tau pe monitoarele din aeroport sau pe panourile de deasupra birourilor de Check-in.

Mergi spre controlul de securitate, dupa ce ai intrat in posesia cartii de imbarcare. In majoritatea aeroporturilor exista un semn grafic vizibil, numit Security Control.

Bagajul

Bagajele care pot fi luate in avion au, de obicei, dimensiunile 55cmx35cmx25cm (55cmx40cmx20cm). Daca angajatii companiei aeriene care efectueaza zborul sau personalul avionului vor considera ca bagajul de mana reprezinta un posibil impediment pentru siguranta sau pentru confortul tau, bagajul va fi luat si incarcat ca bagaj de cala.

Sunt companii care cer o suma suplimentara de bani, pentru a permite sa ai bagaj de cala.

In functie de destinatie, greutatea maxima a bagajelor poate fi: pentru Europa - 20 kg/pers.(clasa Economy), pentru USA/Canada - 2x32 kg/pers.

Oricum, cel mai indicat lucru ar fi sa sunati direct la compania cu care zburati si sa intrebati care sunt dimensiunile si greutatea exacte acceptate pentru bagajul de cala si pentru cel acceptat in avion.

Daca bagajul tau de mana include un laptop, vei fi obligat sa-l scoti si sa-l asezi intr-un sertar special. De asemenea, va trebui sa renunti la obiectele metalice: curea, ceas, bijuterii, monede, telefon mobil etc. In cele mai multe aeroporturi vei fi si descaltat. Atentie la lichidele pe care le porti in bagajul de mana, deoarece cantitatea maxima admisa este 75 ml (sau 100 ml, in functie de zbor). Asta inseamna ca parfumurile si deodorantele ar trebui sa ramana in bagajul de cala.

Incearca sa nu te intimidezi la controlul de securitate, pentru ca risti sa fii luat la intrebari si verificat mai mult, daca iti pierzi cumpatul.

Nu uita de bagajul de cala! Uita-te cu atentie pe monitoare si vezi unde scrie ca ajunge bagajul tau. In general, pe monitoare este trecut aeroportul de plecare, in limba tarii respective.

Sfat: in cazul in care ai trolley bag din plastic sau din material nu foarte rezistent, apeleaza la aparatele pentru impachetat, deoarece e posibil sa il primesti deteriorat la destinatie.

Bagaj de cala

Nu pune niciodata in bagajul de cala obiecte de valoare, bani, medicamente, documente importante sau bijuterii. Companiile aeriene transporta milioane de bagaje in toata lumea si este posibil ca uneori acestea sa nu soseasca la timp sau sa fie pierdute, mai ales in cazul in care ai zbor cu escala.

Adauga o eticheta cu numele si adresa pe bagaj, pentru a evita confundarea acestuia cu altele asemanatoare ca design.

In cazul in care ajungi la destinatie si nu gasesti bagajul in aeroport, indreapta-te spre biroul de reclamatii special amenajat in cadrul aeroportului respectiv, unde poti depune o plangere in acest sens.

In general, daca bagajul este ratacit, persoana responsabila de la aeroport te va contacta. Compania aeriana va livra gratuit bagajul la hotelul sau adresa unde vei locui, la destinatie.

In toate cazurile de intarziere, distrugere sau pierdere a bagajelor sau a continutului acestora companiile aeriene au raspundere limitata. Cunoaste-ti drepturile!

Despagubiri

Pentru despagubiri, te poti adresa Centrului European pentru Protectia Consumatorilor din Romania, atat in cazul zborurilor anulate si al bagajelor pierdute, cat si in situatiile in care te simti pacalit in vreun fel in vacantele de peste mari si tari sau daca esti nemultumit de orice serviciu ori produs platit pe teritoriul Uniunii.

Cele mai multe reclamatii se refera la zborurile anulate. De exemplu, daca vei cumpara bilet de avion, iar zborul va fi anulat si compania refuza sa iti returneze banii, poti depune plangere la ECC si vei primi contravaloarea biletului, dar si o despagubire suplimentara, a carei valoare poate ajunge la 600 de euro, in functie de distanta pe care ar fi trebuit sa o parcurgi.

Potrivit legislatiei europene, companiile aeriene sunt obligate sa le returneze clientilor contravaloarea biletelor in cazul zborurilor anulate, dar si o despagubire suplimentara, pe care o primesti si daca zborul intarzie la destinatie cu mai mult de 3 ore. Exceptie sunt cazurile in care cursele sunt anulate din cauza unor calamitati care nu pot fi prevazute.

De asemenea, putini turisti stiu ca daca le intarzie bagajele, compania aeriana este obligata sa le achite contravaloarea bunurilor de stricta necesitate pe care acestia sunt obligati sa le cumpere pana la returnarea bagajelor. In acest caz, poti primi despagubire circa 150 de euro.

In plus, daca bagajele tale sunt pierdute, ai dreptul la o despagubire de pana la 1.200 de euro, doar daca ai facturi si chitante pentru bunurile din valize. Daca nu, despagubirea se calculeaza la kilogram - 20 de euro pentru fiecare kilogram de bagaj pierdut.

Toti romanii care au achizitionat servicii sau bunuri din alte tari europene si considera ca au fost trasi pe sfoara, pot apela la Centrul European pentru Consumatori. Specialistii de aici vor lua legatura in numele tau cu agentii economici de la care ar trebui sa obtii despagubiri.

Anul trecut, 71.000 de europeni au primit rezolvari astfel.

Ce nu poti transporta in avion

Unul dintre cele mai importante lucruri de luat la cunostinta este lista obiectelor interzise la bordul aeronavelor, iar aceasta difera de la o companie la alta si de aceea este bine sa ceri un exemplar pe care sa il studiezi, inainte de a incepe sa iti faci bagajele.

Este total interzis transportul materialelor explozive sau similare, munitie, arme de foc, artificii, rachete de semanlizare, gaze comprimate, inflamabile, lacrimogene, iritante, spray-uri paralizante, rezerve de oxygen, aerosoli industriali de vopsire, lustruire, stergere si curatare chimica, adezivi, lichide volatile, substante corozive, acizi, detergenti, baterii acide, vopsele, tiner, toluen, diluanti, solventi, substante radioactive, materiale nucleare, surse cu izotopi, orice sursa de radiatie, substante iritante, medical-infectioase, otravuri de orice fel, cianuri, alte substante toxice.

Exceptie de la aceasta regula fac armele de panoplie, spadele, pumnale, cutitele de uz casnic si alte obiecte similare, armele de foc si munitie pentru vanatoare sau tir sportiv care pot fi transportate doar ca bagaje de cala in conformitate cu regulile companiei de ransport. Acestea trebuie sa fie desfacute in partile componenete si impachetate corespunzator, separate de munitia aferenta. Transportul munitiei se face conform Regulilor pentru Transportul Bunurilor Periculoase ale ICAO si IATA. Evident, armele si munitia trebuie declarate la Check-in.

Interiorul unui avion

In bagajele voluminoase, care vor fi transportate in cala, nu este recomandat, uneori este chiar interzis oficial, sa transporti bani, documente importante, lucruri de valoare, computere, camere video, lichide sau medicamente, opere de arta sau pietre pretioase. Compania aeriana nu isi va asuma raspunderea pentru pierderea unor astfel de obiecte, in cazul ratacirii bagajului.

Daca te gandesti sa indesi in acelasi bagaj obiecte fragile, arme de vanatoare sau arme sportive (pentru care trebuie sa aveti toata documentatia necesara), lichide, animale vii sau instrumente care contin mercur trebuie sa faci o cerere speciala si sa semnezi o declaratie.

Bicicletele sunt acceptate la transport doar ca bagaj de cala, in schimbul unei taxe. Pentru transportul echipamentului sportiv de golf, schi ori schi nautic, care nu depaseste greutatea de 15 kg, se percepe o taxa, iar peste aceasta greutate vei plati tariful de excedent de bagaj.

In cabina de pasageri este permis transportul animalelor vii de mici dimensiuni din clasa PET (animale de companie cu greutate maxima de 6 kg), caini sau pisici, in custi speciale, cu obligatia proprietarului de a tine cusca in brate sau sub scaunul din fata pe durata zborului. In acest caz, transportul se face contra unei taxe. In cala de bagaje pot fi transportate animale vii de talie medie, caini sau pisici, in custi standardizate, dar nu mai mult de trei pe un zbor. Si in aces caz transportul se face contra cost, la un tarif per kg/segment aplicabil la greutatea bruta (cusca si animal).

Pentru a calatori cu animalul de companie intr-un stat membru al UE, animalele vii trebuie sa indeplineasca anumite conditii:

- sa aiba un microcip implantat sub piele;
- sa aiba carnet de sanatate;
- vaccinul antirabic sa fie valabil;
- sa aiba pasaport pentru animale, eliberat de medicul veterinar.

In cazul obiectelor de arta trebuie sa ai o adeverinta eliberata de autoritatile competente din care sa rezulte ca acestea nu fac parte din Patrimoniul Cultural National. In caz contrar, trebuie sa prezinti "Certificat de export temporar" eliberat de aceeasi institutie.

Sala de asteptare

Odata trecut de Security Control, mergi in sala de asteptare. Aici, produsele au preturi mari, astfel incat este recomandat sa astepti imbarcarea pentru a primi un pahar cu apa sau ceva de mancare. Daca este vorba despre un zbor clasic, vei primi gratuit gustarile, iar daca zborul este low-cost, trebuie sa platesti pentru tot ce comanzi. Chiar si asa, preturile sunt mai mici decat in aeroport.

Cafenea in aeroport

In sala de asteptare, asigura-te ca te-ai plasat corect, langa terminalul sau usa care asigura accesul spre avion. In functie de dimensiunile aeroportului, vei merge din sala de asteptare direct spre avion, printr-un coridor, sau cu autobuzul care face legatura intre terminal si avion.

De obicei, in salile de asteptare gasesti ziare si reviste gratuite.

Imbarcarea

Cu aproximativ 15 -20 de minute inainte de decolare incepe imbarcarea. Daca esti fericitul posesor al unui card de fidelitate, ai prioritate la imbarcare, iar daca nu, stai la coada! In cazul unui avion cu 300 de locuri, transoceanic, vei astepta destul de mult, imbarcarea incepand cu 30-40 minute inainte de decolare, posibil de la coada spre botul avionului.

Imbarcare in avion

Nu uita sa verifici din timp numarul locului tau. La numarul 10 - 15, in cazul avioanelor de 100 de locuri, este jumatatea, iar cele mai multe avioane nu au randul 13.

Atentie: nu au voie sa calatoreasca cu avionul cei care au facut scufundari cu mai putin de 24 de ore inaintea imbarcarii (pentru a evita decompresia) si nu este recomandat zborul femeilor insarcinate, decat cu acordul medicului, celor care au nascut cu minimum opt zile inainte sau pacientilor care au suferit un infarct miocardic recent.

Calatoria

Odata ajuns in avion, fii atent la explicatiile stewardeselor, leaga-ti centura de siguranta si opreste-ti telefonul mobil.

Daca zbori pentru prima data cu avionul, fii sigur ca ai la indemana pastile impotriva raului de avion. Mai mult de jumatate din femei au rau de avion sau de masina, astfel ca daca de obicei ti-e rau in deplasarile cu masina sansele sa treci prin aceleasi stari in avion sunt mult mai mari. Nu face insa exces de zel, pentru ca unele somnifere sau analgezice "nu au voie" la bord. In Grecia, spre exemplu, codeina este interzisa. Daca totusi exista un tratament pe care il urmezi, cel mai bine ar fi sa iei cu tine reteta medicului de familie.

Pentru a avea un zbor cat mai linistit, stai in dreptul aripii - acela este cel mai stabil loc din avion, evita mesele copioase, oboseala si alcoolul, bea multa apa si inainte si dupa ce urci la bord, Incearca sa iti mentii o pozitie cat mai relaxata cu fata spre directia de zbor. Evita sa te uiti prea mult pe geam.

Unii pasageri au obiceiul sa aplaude la aterizare, de exemplu in cazurile in care au avut parte de turbulente si au ajuns cu bine datorita pilotului. Totusi, evita sa aplauzi, s-ar putea sa fii singurul si sa creezi panica!

Alte recomandari:

1. Informeaza-te despre tara in care mergi: obiective turistice, obiceiuri, reguli de circulatie etc.

2. Cauta pe internet harti ale tarii si oraselor de destinatie si imprima-le, marcand pe harta obiectivele calatoriei. In cele mai multe cazuri, gasesti harti chiar la receptia hotelului in care te-ai cazat.

3. Cauta pe internet informatii despre prognoza meteo pentru perioada si regiunea spre care mergi. Daca riscurile meteorologice sunt majore, amana zborul sau ia in calcul o ruta ocolitoare.

4. Cauta companiile aeriene care au zboruri catre destinatia aleasa de tine. Selecteaza-le pe cele cu reputatie buna in privinta accidentelor, de-a lungul timpului, si a serviciilor oferite.

5. La companiile selectate, in afara de pret, intereseaza-te de: durata zborului, numarul de escale si de schimbari ale avionului, greutatea admisa pentru bagaje, modul in care poti ajunge de la aeroport in oras (autobuze, taxiuri etc.), asigurari pentru intarzieri si bagaje pierdute.

Informatii despre zbor

6. Inainte de plecare, efectueaza-ti analizele medicale, iar pe baza lor realizeaza fisele medicale in limba engleza (daca este posibil... si in limba tarii de destinatie), cu urmatorul continut minimal:
- nume, prenume, varsta;
- grupa sanguina si Rh-ul;
- tensiunea arteriala;
- glicemia;
- bolile cronice de care suferiti (inima, astm, diabet etc.);
- tratamente recente sau in curs;
- alergii la antibiotice sau la alte medicamente.

Poarta permanent fisele medicale asupra ta, pentru ca, in caz de urgenta, medicii sa poata actiona cu eficienta.

7. Pregateste-ti telefonul mobil:
- introdu prefixul de tara inaintea numerelor din agenda telefonica;
- activeaza roaming-ul la operatorul de telefonie mobila;
- verificati daca mobilul este compatibil cu retelele din tara in care mergi
- introdu numerele de telefon ale ambasadei Romaniei din tara in care mergi si ale cunoscutilor din tara de destinatie, daca este cazul.

8. In timpul zborului:
- inchide telefonul mobil, pentru ca ar putea interfera cu electronica avionului;
- evita hainele prea stranse pe corp; se pot forma cheaguri de sange fatale;
- nu consuma bauturi gazoase sau alcoolice in avion - produc balonare si cheaguri;
- fa miscare in scaun sau o scurta plimbare pe culoar ori pana la toaleta, in masura in care acest lucru este posibil: daca simti amortirea unui picior... este posibil sa ai un cheag de sange care ar putea fi fatal. Cere urgent ajutorul unei insotitoare de bord!
- daca simtiti urechile infundate, mesteca guma sau bea apa ori suc neacidulat, cu inghitituri mici.

Apropo de vacanta, nu vrei sa iei si un premiu cu tine? Cauta valiza cu surprize pe Apropo.ro si poti castiga 80 de premii instant si premiul cel mare, un kit de gadgeturi de vacanta!

Click aici pentru detalii!

Ai aflat ce trebuie sa faci ca sa arati bine in vacanta, ai citit ghidul pentru calatoria cu avionul, iar acum poti sa studiezi o lista cu festivalurile din Europa!


Autor:
Gabriela Voicu
Sursa:
About.con
dedaltur.com
incipru.com
bilete-avion-ieftine.ro
Sursa-foto:
deletefearofflying.com
fitforeurope.com
jasondunn.com
www.aegeanselectproperties.co.uk
Taguri:
apropouri, avion, vacanta, turism, sejur, circuit, aeroport, bagaje
Urmareste Apropo.ro prin:
rss
mobile
Citeste si alte articole pe aceeasi tema
COMENTARII Comenteaza
 • agt 19 oct 2013

  10 000 de euro poti lua bani cash oriunde mergi

  « Raspunde
 • ionescu 23 aug 2012

  si eu as dorii sa stiu care este suma maxima admisa in portofel,

  « Raspunde
 • andreea 10 mar 2012

  as dori sa stiu care este maximum de bani care ii poti avea in timpul calatoriei,

  « Raspunde
COMENTEAZA
Eroare: Campurile marcate cu rosu nu sunt valide!
Comentariul a fost adaugat!

Cod captcha invalid!